Gazete Vatan Logo

DEHAP'ın baraj itirazı Erdoğanı riske sokar!

Siirt seçiminde ülke barajı uygulamasına itiraz eden DEHAP, CHP ile ittifak yapmayı tartışıyor. DEHAP'ın yüzde 32.2'lik oyu, CHP'ye "tulum" yolu açabilir

DEHAP, Siirt'te yemlenecek milletvekili seçiminde ülke barajının uygulanmaması için YSK'ya itiraz edecek. DEHAP Genel Sekreteri Nurettin Sönmez, VATAN'a yaptığı açıklamada, partili hukukçuların bilim adamlarıyla birlikte itiraz için hazırlıklarını Pazartesi gününe kadar tamamlayacaklarım söyledi. Sönmez, YSK'dan öncelikle ülke barajının uygulanmamasını isteyeceklerini belirterek "Bu seçim 3 Kasım'ın tekrarı ise istifa durumunda yeni adayların gösterilememesi gerekir. Bu seçim, ara seçim niteliğindedir, o yüzden ülke barajı uygulanamaz" dedi.

CHP ile ittifak
Sönmez, DEHAP'ın yerel yöneticilerinin ülke barajının uygulanması nedeniyle seçmenlerine "boykot çağrısı" yaptıklarını doğrulayarak "Ancak Genel Merkez düzeyinde bir karar değil" dedi. Sönmez, "Demokrasinin geliştirilmesi perspektifinde uzlaşma olması durumunda CHP bir ittifaka da gidilebiliriz" dedi.

Erdoğan'ın işi zor
Bu durum, Siirt'ten milletvekili seçilerek Başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefleyen AKP lideri Erdoğan'ın seçilmesini zora sokacak bir tablo yaratacak. Çünkü, DEHAP'ın CHP ile ittifak yapma veya oylarını CHP'ye yönlendirmesi olasılığı, CHP'ye üç milletvekilliğinin tamamını alarak "tulum" çıkarmasına da yol açabilecek. 119 bin 210 seçmeni bulunan Siirt'te kullanılan 88 bin 397 oyun 83 bin 602'si geçerli sayılmış, bu oyların yüzde 32.2'sini DEHAP almıştı. Oyların yüzde 14.6'sını alan AKP l, yüzde 7'sini alan CHP de l milletvekili çıkarmış, Bağımsız Fadıl Akgündüz ise 11 bin 450 seçmenin oyunu alarak yüzde 13.7'lik bir payla milletvekili seçilmeyi başarmıştı. AKP'nin bu kez alacağı oylar, DEHAP ve CHP'nin ittifak yapıp yapmayacağına bağlı olacak.

Haberin Devamı