Gazete Vatan Logo

Danıştay’da protokolsüz, barosuz, basınsız 147. yıl töreni

‘Yetki sınırı dışına çıkılmaz’

Kuruluşunun 147. yılı ve İdari Yargı Günü dolasıyla Danıştay’da tören düzenlendi. Geçen yıl o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu arasında gerilime sahne olan törende Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tümgeneral Abdullah Arslan, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Burhan Üstün, HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile yargı organlarının diğer temsilcileri hazır bulundu. Feyzioğlu’nun konuşmasına yer verilmemesi nedeniyle törene katılmadığı öğrenildi.

Yetki sınırı vurgusu

TRT ve Anadolu Ajansı dışında gazetecilerin de alınmadığı törende konuşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör “Hiçbir yargı mensubunun yetki sınırları dışına çıkarak karar vermesi kabul edilemez. Yargıç, hukuk dışına çıktığında hesap verme durumunda kalacağını da bilmelidir. Temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunmadan kamu güvenliğinin sağlanması için atılacak adımların desteklenmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Tarihe gömeceğiz

Danıştay’daki törenlerde geleneksel olan Danıştay Başkanı’nın ardından TBB başkanı konuşma yapıyordu. Geçen yılki gerilimin ardından bu yıl Feyzioğlu’nun konuşması programdan çıkarıldı. Feyzioğlu “Bu kara günleri tarihe gömeceğiz” dedi.

Gazeteciler alınmadı

TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri dışında gazeteciler törene alınmadı. Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Ateş “Bu yıl töreni kendi içimizde yapmaya karar verdik. İçeriye basın alınmayacak. Zorluk çıkarmayın” dedi. Duruma tepki gösteren gazeteciler durumu tutanak altına aldı.