Kaç çocuk doğuracağıma kimse karışamaz!

İtalya 22 Eylül'lü "Doğurganlık Günü" ilan edince kadınlar da haliyle ayağa kalktı...

Devletler yediğimizden içtiğimize her şeye karışıyor zaten alıştık. Yeni moda bir de kaç çocuk yapacağımıza müdahale etmeye başladılar. Bu kez açıklama İtalya'dan geldi. Üstelik de afilli bir kampanyayla. Tabii ortalık karıştı.

Kaç çocuk doğuracağıma kimse karışamaz

Çin resmen yasaklayan ilk ülke oldu

Her ülkenin derdi başka. Kimi nüfus artırma, kimi kontrol peşinde. İlk Çin'le başlamıştı ailelerin kararlarına bu denli karışabilirim düşüncesi. Hem de baya baya devlet yasağıyla. Tek çocuk politikasıyla 1980 sonrası 400 milyon doğum engellendi. Tabii büyük acılar yaşandı. Tek çocuğu kız olmasın isteyenler anne karnında ya da doğar doğmaz öldürdü bebeklerini mesela. Ama ters tepti. Baktılar nüfus çok düştü, bu yıl başında 2. çocuğa yeniden onay çıktı. Ataerkil devlet yine bir yasayla resmi olarak izin verdi ailelere.

Son 145 yılın en düşük oranı!

İtalya yönetimi 22 Eylül'ü "Doğurganlık Günü" ilan etti. Ülke çapında sokaklar posterlerle donatıldı. Birçok yerde konuşmalar, paneller düzenlenecek.

Haberin Devamı

Bu kampanyanın arkasındaki isim Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin. Bir kadın olarak bu fikri savunması nedeniyle çok sert eleştirilere maruz kalıyor. Kampanya için hazırlanan 12 tanıtım afişi var. Mesela onlardan birinde bir kadın elinde kum saati tutuyor. Slogan net: Güzelliğin yaşı yoktur, ama doğurmanın var. Bir diğerindeyse kararmış bir muz fotoğrafı var. "Erkeklerin doğurganlığı düşündüğünüzden çok daha hassas olabilir" yazıyor. Dünya ortalaması kadın başına 2.45 doğumken, İtalya'da bu rakam geçen sene son 145 yılın en düşüğüne inerek 1.35 oldu...

Putin dört çocuk istiyor...

Diğer ülkelerde ise devlet büyüklerinin 'tavsiyeleri' oldu bize çocuk doğurmamızla ilgili. En meşhuru biziz tabii. "En az 3 çocuk" diye sık sık duyuyoruz. Yine en az 3 çocuk isteyen bir başka lider daha var: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. O da her ortamda bu talebini dillendiriyor. Hatta 3 de yetmedi zamanla 4'e çıkarttı bu isteğini. Dünyanın diğer ucunda, Latin ve Orta Amerika'daysa durum farklı. Onlar da millet doğum yapmasın derdinde. Nedeni başlarına musallat olan zika virüsü. Malum en büyük zararı anne karnındaki bebeklere. O yüzden de El Salvador kadınlara uyarıda bulundu geçen aylarda. "Lütfen hamile kalma planlarınızı en az 2 yıl erteleyin" diye.

Haberin Devamı

Bu şartlarda çocuk dünyaya getirmek istemiyorlar

Kampanyanın en çok tepki çeken yanı sorun nedeniyle kadınlara böyle bir yük yüklenmesi. Üstelik birçok kişiye göre doğumun bu denli azalmasının asıl nedeni ekonomi. Yüzde 11.4 ile İtalya, Avrupa'da işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. İnsanlar özellikle de eğitimli kesim, bu şartlarda çocuk dünyaya getirmek istemiyorlar. Twitter'da açılan etiketlerde hükümete çok sert tepkiler var. "Sırça köşklerinde oturan devlet büyüklerimiz yine asıl sorunlara odaklanmak yerine, uzaktan bizim bedenlerimizle ilgili karar vermeye çalışıyor" diyorlar. Anlayacağınız kampanyaya 4 gün kala İtalya'da durum karışık. Bakalım Perşembe günü neler yaşanacak...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR