İmdat, alemi Pokemon Go çılgınlığı sardı!

Metro raylarından, camilere, Meclis bahçesine her yanımız ‘Pokemon’larla çevrildi. Herkesin elleri telefonlarında… Peki, nedir bize böyle kafayı yedirten? Oyunu kimler oynamalı, kimler oynamamalı? Uzmanlara sorduk. İşte sizler için Pokemon Go rehberi!

İmdat, alemi Pokemon Go çılgınlığı sardı

Aslında her şey sadece 11 gün önce başladı. 6 Temmuz’da Avustralya ve ABD’de yayınlandı oyun. Sonra aldı yürüdü… Aslında sadece o ülkelerde oynanması planlanmıştı. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Herkes telefonlarının konum ayarlarını değiştirdi. Sosyal medya araştırma şirketi Somera’ya göre Türkiye’de Pokemon Go ile ilgili konuşulanlar neredeyse bir milyar erişime ulaştı.

Oyunun tutma nedeni nostalji

Peki, ne oldu da böyle ansızın bir oyunun esiri olduk? Aslında işin psikolojik gerekçeleri fazlasıyla ilginç! Freudyen bakmak lazım olaya. Yani bilinçaltına inmek… Uzmanlar en önemli etki “nostalji” diyor. Uzman Klinik Psikolog Canan Altındaş’a göre oyun “Hedeflediği kesim için; yani 90’lı yıllarda çocukluğunu veya ergenliğini yaşamış herkes için hayli tanıdık”. İşte bu yüzden de nostaljik bir etki yaratıyor. Altındaş’a göre oyunun bu denli tutma nedeni "Çizgi film karakterlerinin tanıdıklığı ve onları gerçek dünyamızla birleştirdiğimiz bir artırılmış gerçeklikte yakalama şansı."

Haberin Devamı

Pokemon yarım kalmış bir tutku

Kendini Pokemon sanıp da camdan atlayan bir çocuk nedeniyle bir anda yayından kaldırılmıştı çizgi film hatırlayacaksınız. İşte bizim için Pokemon’a duyduğumuz tutku, bir anda yarım kaldı. O dönem çocukluk ve ergenlik yaşayan, yani şu anda 20-30’lu yaşlardaki bizim kuşağın benliğine de büyük zarar verdi bu hamle. Vedalaşamadığımız için kopamadık. Yeniden bulunca kendimizi kaybedercesine bağlandık.

İmdat, alemi Pokemon Go çılgınlığı sardı

Uygulama milyonlarca insanı sokaklara döktü.

Ergenlik çağındakiler arayışta

Ergenler için ise durum biraz daha farklı. Altındaş’a göre “Onlar zaten hep bir arayış içinde.” Bu yüzden de yenilikleri hayatlarında çabuk kabul ediyorlar. “Yeni çıkan ürünlerin başarısı aslında onlara ne kadar satabildiğinizle doğrudan orantılı”. Uzman Psikolog Hande Kızılöz’e göre ise, “Pokemon Go ile ergenlik çağındakilerin hissetmek istediği güç ve kahramanlık duygusu günlük hayat içinde karşılanabilir bir olanak oldu.” İşte bu da onları oyuna bağladı.

Haberin Devamı

11 yaşından küçükler oynamasın!

Kızılöz’e göre “Bir çocuğun gözleriyle gördüğü nesnelerden daha fazlasının var olduğunu hissedebilmesi soyut düşünmeyi gerektirir.” Bu düşünce sistemi de gelişimsel olarak bir çocuğun hayatına 11 yaşından sonra giriyor. Yani bu yaştan önce oyunu oynamak aslında çocukların gelişimi için olumsuz etkilere sahip.

Daha ilk haftasında oyunu sadece ABD’de her gün aktif olarak oynayanların sayısı 21 milyon. Bu, tarihte bir ilk.

Oyun firmaya günde 1.6 milyon dolar para kazandırıyor.

Oyun piyasaya çıktıktan 9 gün sonra insanların attıkları adım sayısı günde 8 bin 375 arttı. İnsanlar Pokemon avlayayım derken normalden yüzde 62.5 daha fazla hareket etti...

Rakam rakam Pokemon Go

43.2 dakika: Günlük Pokemon Go kullanımı

30.3 dakika: Günlük WhatsApp kullanımı

25.2 dakika: Günlük Instagram kullanımı

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR