Mutluluğu yakalamanın formülü çok açık...

Hayatta hepimizin ortak gayesi: Daha mutlu olabilmek... Denemediğimiz yöntem kalmadı mutluluğu bulabilmek için. Peki, bunun formülü var desem? İşte araştırmalardan 10 altın öğüt...

Daha fazla gülümseyin

Para parayı çeker derler ya. Meğer gülümsemek de daha fazla mutluluğu çekiyormuş. Ama tabii olumlu düşüncelerle süslenirse... Araştırma Michigan Eyalet Üniversitesi’nden. Buna göre güzel bir tatili ya da eski güzel anılarını düşünenler ruh hallerini de iyileştiriyor. Tabii önemli bir püf nokta var. Gözleriniz kısılarak yani gerçekten gülümsemelisiniz. Satış elemanlarının çoğu zaman yüzlerine takındıkları sahte bir gülümseme işe yaramıyor.

Her gün 7 dakika egzersiz

Spor yapmanın başta serotonin olmak üzere birçok hormon, dolayısıyla da mutluluk üzerindeki etkisi aşikâr... Ancak “O kadar vaktim yok” diyenler için de çözüm var. Günde sadece 7 dakikalık egzersizler bile bu hormonları harekete geçirmek için yeterli. Üstelik spor yapanların, kilo vermeseler bile vücutlarıyla daha barışık hale geldikleri de yine bir başka araştırmanın sonucu...

Haberin Devamı

Uyku her şeyin ilacı

Daha fazla uyku gerçekten her derdin devası... Çünkü uyku sırasında vücut iyileşiyor, kendini tamir ediyor. Bu da ertesi gün daha iyi odaklanmamızı, daha üretken olmamızı sağlıyor. ABD’li Po Bronson ve Ashley Merryman’ın kitaplarında uykunun çocuklar için önemine uzunca yer ayırmıştı. Buna göre az uyuyanlar güzel anıları hatırlamakta zorluk çekiyor. Kötü anıları hatırlamakta ise sorun yok. Yine benzer bir araştırmada uykusuz üniversite öğrencileri verilen listedeki kanser gibi ‘kötü‘ kelimelerin yüzde 81’ini hatırlıyor. Güneş ışığı ya da sepet gibi olumlu veya nötr kelimelerin ise yüzde 31’ini hatırlayabiliyorlar.

Sevdiklerinizle zaman geçirin

Ölüm döşeğindeki en büyük pişmanlıktır insanın ailesi ve sevdikleriyle yeterince zaman geçirememiş olması... Sadece bu pişmanlığı yaşamayalım diye değil. Araştırmalar bunun faydasını da ortaya koyuyor. ABD’de yapılan araştırmaya göre iyi bir sosyal hayata sahip olmak 2012 rakamlarına göre yılda 131 bin dolar daha fazla kazanıyormuşuz gibi mutlu ediyor bizi.

Haberin Devamı

Daha fazla dışarı çıkın

Temiz havanın iyi gelmeyeceği şey yok. Araştırmalara göre güzel bir havada dışarıda geçirilecek 20 dakika, sadece modumuzu düzeltmekle kalmıyor. Kısa süreli hafızamızı güçlendiriyor, düşünmemizi kolaylaştırıyor. Amerikan Meteoroloji Topluluğu’nun araştırmasına göreyse en mutlu olduğumuz ideal sıcaklık 13.9 derece.

Başkalarına yardım edin

Kendi hayatımızı güzelleştirmek için başkalarınınkine de dokunmak şart. İdeal zamanı da hesaplamış bilim insanları. Yılda 100 saat. Yani yaklaşık haftada iki saat başkaları için ‘bir şeyler’ yapmamız lazım. Bir başka araştırmaya göre ise yıllar sonra konuşulduğunda, kendimize aldığımız şeylerden ziyade başkalarına aldıklarımız bizi mutlu ediyor.

Seyahat planları yapın

Gitmek şart değil... Hayalini kurmak bile yeterli aslında. Tatillerin en keyifli kısmı planlamak. Bu yüzden de uzmanlar “Gidemeyecek olsanız bile sık sık seyahat planı yapın” diyor. Tek bir plan 8 hafta boyunca sizi mutlu etmeye yetiyor. Üstelik sadece tatil için geçerli değil. Örneğin akşam eve gidince en sevdiği filmi izleme hayali kuranlar bile, oturdukları yerden endorfin seviyesini yüzde 27 artırabiliyor.

Haberin Devamı

İşe yakın bir yere taşının

Özellikle de İstanbul’da yaşayanlar için çok önemli bir madde... Trafikte geçirilen uzun vakit mutluluğumuzu doğrudan etkiliyor. İsviçre’de yapılan araştırmaya göre daha büyük bir evimizin olması ya da daha iyi bir işe sahip olmak fark etmiyor. Hiçbiri trafikte uzun zaman geçirenlerin yaşadığı mutsuzluğu gidermiyor.

Şükretmeyi öğrenin

Minnettarlığı ve şükretmeyi öğrenmek aslında hepimizin hayatında büyük değişiklikler yapabilecek güce sahip. Mesela bir liste yapıp şükrettiğiniz şeyleri yazın diyor uzmanlar. Araştırmalarla sabit. Bu listeyi yapanlar kendilerini daha iyi hissediyor. Bir yöntem daha var. Her gün sizi mutlu eden 3 şeyi sevgilinize ya da bir arkadaşınıza anlatın. Bu da depresif duyguların azalmasını sağlıyor.

En basit yöntem: Yaş alın

Haberin Devamı

Bazen hayatı akışına bırakmak gerek. Orta yaşı geçtikten sonra mutluluk otomatik olarak artıyor. Nedeni kesin olarak belli değil. Tartışmalar sürüyor. Kimi uzmanlar “Yaşlandıkça kötü anıları unutuyoruz, sadece güzelleri hatırlıyoruz” diyor. Bazıları ise yaş aldıkça modumuzu yükseltecek, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak şeyleri bulduğumuza dikkat çekiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR