Dünyayı ‘Mark’ kurtaracak!

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, şirketi için 10 yıllık planını açıkladı geçen hafta. Aslında dünyayı kurtarmak için de sırrı verdi. Meğer çare ‘Mark’mış.

Son bir yıldır hiç olmadığı kadar gergin ortalık. Artık haber dilinde kalıplaşmış bir cümlemiz var: “2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci kriziyle karşı karşıyayız”. Ama tek bir cümleden çok daha acı aslında hakikat. Onlar yeni bir hayat için ölümü göze alıp akın akın Avrupa’ya giderken sınırlar da bir bir kapandı yüzlerine. Yunanistan’dan sonra her ulaştıkları sınır kapısında biber gazlı müdahaleler karşıladı onları. Ülkeler ardı ardına sınırlarını güçlendirdi, polis yığdı, yeni duvarlar ördü. Biz tam bu yüksek güvenlikli devlet fikrini sorgularken Mark Zuckerberg çıktı ortaya. “Sınırları kaldıralım, insanları birbirine bağlayalım” dedi. Yine ezber bozdu.

BM toplantılarına katılıyor liderlerle görüşüp destek arıyor

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Zuckerberg 10 yıllık kalkınma planını açıkladı geçen hafta. Herkesi birbirine bağlamak için gereken ve en önemsediği projesini anlattı üstüne basa basa. Tüm dünyaya bedava internet hizmeti sunmayı… Üç yılı aşkın süredir çabalıyor bunun için. Birleşmiş Milletler toplantıları sırasında gidip liderlerle konuşuyor, destek arıyor, para topluyor. İnternete bağlanmanın en basit insan haklarından biri olduğunu anlatıyor. Biz kendi sırça köşklerimizdeyiz tabii. İnternet kesilse elimiz ayağımız birbirine giriyor. Ama istatistiklere göre dünyada her üç kişiden sadece birinin internet erişimi var aslında. Zuckerberg 10 yıl içinde bunu tamamen değiştirmek istiyor. “Facebook olarak misyonumuz herkesi bir araya getirmek,” diyor. Birbirinden izole yaşayan toplumların döneminin geride kaldığını savunuyor. Hem de siyasetçilere çok sert mesajlarla.

Haberin Devamı

“Sınırları kaldırarak insanları bir araya getirmeliyiz...”

Teknolojiyle duvarları yıkmak için kullanalım, örmek için değil

Zuckerberg “duvarlar örelim” ve “öteki olarak gördüklerimizden kendimizi uzaklaştıralım” fikirlerine tepki gösteriyor. “Korkakça” diye niteliyor bu tavrı. “Korku karşısında umudu seçmek cesaret ister” ifadesini kullanıyor. Daha önceki açıklamalarında Müslümanların ABD’ye girmemesi gerektiğini ve kaçak geçişleri engellemek için Meksika sınırına duvar örmeyi savunan ABD başkan aday adaylarından Donald Trump’ı doğrudan hedef almış, çok sert bir dille eleştirmişti. Bu kez isim vermese de yine hedef tahtasına Trump’ı oturtuyor. “Teknolojiyi duvarları kırmak için kullanalım; örmek için değil,” diyor. Neticede son dönemde birçok ülkenin içine kapandığını, milliyetçi duyguların, aşırı sağın yükseldiğini görüyoruz. Böyle hümanist fikirlere meğer düşündüğümüzden çok daha fazla ihtiyacımız varmış… Mark ileride siyasete de atılsa keşke. Hepimizin ondan öğrenecek çok şeyi var.

Haberin Devamı

Mark Zuckerberg’den inciler

Tüm dünya içe dönmeye başlarsa, o zaman bizim insanları bir araya getirmek için daha çok çalışmamız gerekecek. Yaptıklarımızın bu kadar önemli olduğuna inanmamın nedeni bu. Duvarlar örmektense, insanların köprüler kurmasına yardım edebiliriz. İnsanları bölmek yerine onların bir araya gelmesine yardım edelim.

Haberin Devamı

Dünyada her üç kişiden sadece birinin internet erişimi var.

DİĞER YENİ YAZILAR