Bırak o telefonu elinden...

Elimiz, kolumuz, bacağımız gibi bir parçamız oldu akıllı telefonlar. Sabah gözümüzü açar açmaz ilk iş onu kontrol ediyoruz. Peki nedenini hiç merak ettiniz mi?

Bırak o telefonu elinden...

Arkadaşlarınızla buluştunuz bir restoran ya da kafede oturuyorsunuz. Sohbetin en koyu olduğu yerde biri durup dururken elini telefonuna atıp kontrol ediyor. Ne bir ses ne de bir uyarı gelmişken... Eminim siz de etrafınızdakiler de defalarca yaşamıştır bunu. Bilim insanları nedenini çözmüş. Üstelik kendimizi kontrol etmek için artık çaresi de var.

18-24 yaş arasındaki gençlerin 4’te 3’ü uyandığı an telefona bakıyor.

Aceleci olanlar daha fazla bakıyor

ABD’nin Temple Üniversitesi’nde yapılmış araştırma.

91 üniversite öğrencisine çeşitli sorular sormuşlar. Sordukları sorularla kabaca tek bir yanıt aramışlar: Şu anda bir ödül almayı mı tercih edersin, yoksa biraz bekleyip iki tane mi? Aceleci olanlar ve bu soruya ‘şu anda’ yanıtını verenler, telefonunu da durmaksızın kontrol edenler çıkmış. Deneye katılanların dürtülerini ne kadar kontrol edebildiği de ölçülmüş. Sonuç yine benzer. Dürtüleri kontrol etmekte zorlananlar telefonlarını da daha fazla kontrol ediyor.

Haberin Devamı

Nedeni belli: Herkes ‘ödülün’ peşinde

Araştırmacıların vardığı sonuç net: Fevri, sabırsız ve kendine hakim olamayanlar telefonlarını diğerlerine oranla daha fazla kontrol ediyor. Bunun da basit bir nedeni var. “Ödülün peşindeyiz”. Bu ister güzel bir mesaj olur, ister bir paylaşımımıza aldığımız ‘like’, ister bir arama... Kaçırmaya tahammül edemiyoruz.

Sohbetin en koyu olduğu zaman bir anda telefona bakıyoruz...

İronik ama çare yine telefonda

Yani anlayacağınız oturduğunuz bir masada arkadaşınız durmadan telefonunu kontrol ediyorsa, bu sizden sıkıldığı için değil. Bilim kanıtlamış. Dayanamadığı, karakteri böyle olduğu için. Peki bu alışkanlıktan kurtulmak mümkün mü? Uzmanlara göre her şey kafada. Önce bu sorunu kabullenip sonra yüzleşmek gerek. Kabullenmek için biraz ironik ama çare yine akıllı telefonlarda.

Uyaran uygulama var

Telefon kullanma alışkanlığımızı sınırlamak için birçok uygulama var telefona yükleyebileceğimiz. “Fazla abarttın,” diyerek zaman zaman bizi uyarabilecek. Bunların başında ‘Checky’ geliyor. Basit bir işlevi var. Ekran kilitliyken kaç kez açıp da telefonu kontrol ettiğimizi sayıyor. Konum bilginizi kullanarak bir de haritalandırıyor bu alışkanlığınızı.

Haberin Devamı

Yani evde mi, işte mi yoksa dışarıdayken mi telefonunuzu daha çok kontrol ediyorsunuz görebiliyorsunuz. Bir nevi gerçeklerle yüzleşmek gibi. Ama en azından bir şeyleri değiştirmek için önemli bir ilk adım...

Paylaştığımız fotoğrafa “like” almak ödül gibi adeta.

DİĞER YENİ YAZILAR