O elbise internette durduğu gibi durmuyor

Geçen ay gündemde bir elbise vardı. Mavi-siyah mı yoksa beyaz ve altın rengi mi diye siyasetin bile o yoğun gündemini bir kenara ittirdi, aileleri, arkadaş gruplarını, herkesi ama herkesi ikiye böldü. Geçen hafta ise başka bir elbise oturdu gündeme. Bu kez Çin’den... İnternetten alışveriş yapan bir kadın, gelen elbise öyle mankenin üzerindeki gibi çıkmayınca tepkisini fotoğraflarını çekip internete koyarak gösterdi. Ve yeni bir internet fenomeni doğdu.

O elbise internette durduğu gibi durmuyor

İnternetten alışveriş yapma tuzağına düşen düşene

Uzun yıllar internetten alışveriş konusuna tutucu yaklaştım. Hani “insan kumaşını ellemeden, üstüne nasıl oturuyor görmeden nasıl satın alır ki” diye... Ama direncim uzun sürmedi. Onlarca site arasında ben de kaybettim kendimi. Sonrası mı? Tek tıkla ver siparişi, ertesi gün işyerinde masana gelsin. Ha beğenmedin mi koy kutusuna geri yolla. Tuzağa düşmüştüm işte... Fakat zamanla olay farklı bir boyuta geldi. Çünkü artık beğendiğimiz elbiseleri, bluzları birbirinden ünlü ve güzel sanatçılar ya da mankenler tanıtmaya, hatta kendileri tasarlamaya başladı. Peki, ne mi oldu? Şişede durduğu gibi durmadı tabii o elbiseler. Onların filinta vücuduyla bizimki aynı değildi.

Haberin Devamı

O elbise internette durduğu gibi durmuyor

Her iki kişiden biri internetten aldığı elbiseyi değiştiriyor

Hayal kırıklıkları başladı haliyle. Kargo şirketi UPS’in ABD’de yaptığı bir araştırmaya göre 2014’te alışveriş yapanların yüzde 62’si aldıkları ürünü geri göndermiş ya da değişim talep etmiş. Bu rakam 2012’de yüzde 51 imiş. Yani neredeyse alışveriş yapan her iki kişiden biri aldığı elbiseyi geri yollamış. Üstelik durum ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Mesela Çin’den yapılan alışverişlerde hayal kırıklıkları ciddi oranda artıyor. İnternetteki forumlarda kısa bir turla kadınların birbirlerine yaptığı tavsiyenin özeti şu: Sakın o çok beğendiğin elbiseyi sırf ucuz diye Çin’den sipariş etme.

Çinli kadın fotoğrafını yükledi isyanın sembolü haline geldi

Çinli bir kadın bu isyanın sembolü oldu geçen hafta. Ünlü oyuncu Jaimie Alexander’ın 2013’te Thor filminin galasında giydiği o meşhur elbisenin bir benzerini internetten sipariş verdi. Tanıtımında elbise için “yumuşak, rahat ve nefes alır” yazılıydı. Ölçülerine baktı, doğru bedeni seçti... Ama o elbise hiç de beklediği gibi çıkmadı. “Hanım hanım sen kendini hiç mi bilmezsin,” demek geliyor içimden ama o ayrı, ona burada girmeyeceğim. Beğenmiş almış diyelim. Elbise çok farklı çıkınca sessiz kalmamış. Yaşadığı hayal kırıklığının fotoğrafını çekip internete koymuş. Tabii yepyeni bir akım başlatarak... Onun gibi hisseden kadınlar da fotoğrafını internete yüklemeye başladı.

Haberin Devamı

O elbise internette durduğu gibi durmuyor

Online alışveriş altın çağını yaşıyor

İnternetten alışveriş çılgınlığı her geçen gün büyüyor. Öyle tuhaf bir şey ki bu. Her gün yeni siteler açılıyor, birbirinden ünlü markalar, internete özel kampanyalarla alışverişi online platformlara kaydırmaya çalışıyor. Mesela dev market Hindistan’a bakalım. 2012’de internette 8 milyon alışveriş yapılmışken 2014’te rakam 35 milyona yükseldi. Önümüzdeki yıl ise bu rakamın 100 milyona ulaşacağı ve internetten alışverişin 15 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR