Gazete Vatan Logo

Daha fazla istihdam için kolları sıvamalıyız

İstihdam seferberliği ilan eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş dünyasına seslendi: Madem fevkalade durumla karşı karşıyayız öyleyse kolları sıvama zamanıdır

Daha fazla istihdam için kolları sıvamalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki işsizlik oranının, Mart ayı sonuna kadar aşağılara çekilmesi için milli seferberlik ilan ettiklerini bildirdi. İşsizlik oranı son olarak yüzde 11.8, işsiz sayısı 3 milyon 647 bin olarak açıklanmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım ve 11 bakanla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katılan Erdoğan, “Bizim ne yapıp yapıp şu Mart dönemi içerisinde işsizlikte oranı bir defa şöyle gümbür gümbür aşağıya çekmemiz lazım. O zaman o derecelendirme kuruluşları falan var ya ne gerekçeler yazmışlar. Türkiye’de anayasa oylaması, sanane be. Türkiye’de anayasa oylaması yapılacak, yapılmayacak; sen kimsin?” diye konuştu.

İşsizlik sarmalının, tüm girişimcilerle el ele vererek çözüleceğini aktaran Erdoğan, “Bunu milli bir seferberlik ilanı olarak telakki ediyorum” dedi.

Biraz daha düşebilir

Yaşanan sıkıntıların istihdam hızında ciddi yavaşlamaya yol açtığını kaydeden Erdoğan, “ 2009’daki düzeyde bir sıkıntı beklenmiyorsa da henüz açıklanmayan son 3 aydaki rakamların istihdam artışında biraz daha düşüşe işaret etmesi muhtemeldir” dedi.

Haberin Devamı

Yıllık 1 milyon 400 bin ilave istihdamla 2011’de rekor bir artış yakalandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına, TOBB üyelerine, valilere ve belediyelere çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

2011 rekoru kırılacak

“Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız, öyleyse yeniden kolları sıvama zamanıdır. Bugün burada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu defa inşallah, 2010-2011 yılındaki rekoru da geride bırakacak bir sonuç elde edeceğiz, ben buna inanıyorum.Valilerimize çağrı yapıyor, aynı zamanda talimatımı veriyorum. İstihdam seferberliğine mümkün olan en iyi neticeyi almak üzere şehirlerimizin tamamı da etkin şekilde katılacaktır. Aynı zamanda belediyelerimizin de buna katkıda bulunmasının gereğini de özellikle ifade etmek istiyorum. Rıfat Bey’in de ifade ettiği gibi yıl sonunda her ilin, her sektörün istihdam şampiyonlarını ödüllendirileceğiz.”

Haberin Devamı

En az 1 diyaloğu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, özel sektör temsilcilerine “Türkiye’nin geleceğine artı bir istihdam sağlamaları” çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, araya girerek “1 az” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Biz evlilikte nasıl ‘en az 3’ diyorsak burada da ‘en az 1’ dememiz lazım. Bu memleket, vatan, millet bizim” diye konuştu. Bunun üzerine Rifat Hisarcıklıoğlu, “Şimdi değiştiriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın en büyük özelliği içimizden, ticaretten gelen bir kişi olduğu için onunla pazarlık yapma şansımız yok” diyerek, iş adamlarına “Tekrar soruyorum, en az artı bir istihdam sağlamaya hazır mıyız?” dedi. İş adamları da “evet” karşılığını verdi.

1 üye 1 kişi alsa 1.5 milyon yeni İŞ, AŞ demektir

başbakan Binali Yıldırım konuşmasında 2017’nin Türk ekonomisinin tekrar şaha kalkacağı bir yıl olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı’nın geçmiş yıllardan beri yaptığı çağrıyı anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: “TOBB, iş camiamızın en büyük çatı örgütü. Dolayısıyla bünyesinde 1.5 milyon üye var. Her bir üye bir kişiyi istihdam etse 1.5 milyon yeni iş alanı, yeni aş anlamına geliyor. İşte bugün burada Cumhurbaşkanımız da ifade etti, en az bir. Bu sayıyı artırdığımız zaman 2 olunca 3 milyondan bahsediyoruz. Siz ekonomiyi büyütmek için insanlarımıza yeni iş alanı oluşturmak için bir adım attığınızda biz de 2 adım atacağız. Bu yükü sadece size taşıtmayacağız.” Başbakan Yıldırım, planlanan 1.5 milyon çalışan için 1 yılda 12 milyar liralık kaynağı hükümet olarak karşıladıklarını aktardı. Çalışanların iş başı eğitimini karşılayacaklarını ve eğitim süresince 500 bin çalışanın maaşını vereceklerine işaret eden Yıldırım, 1.5 milyona kadar olan bütün çalışanların sigorta primi ve vergilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nca karşılanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Finans patronlarını insafa davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz konusundaki eleştirilerini tekrarlayarak, şunları söyledi:

“Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Onun için finans sektörünün patronlarını özellikle insafa davet ediyorum. TCMB’nin ilan ettiği faizi ikiye katlayarak kredi vermeye yeltenirsen, yüzde 15-16-17 ile bir yere varamayız.

Haberin Devamı

Başta kamu bankaları olmak üzere kararlı şekilde bu adımı atmaya mecburuz. Enflasyon için bazıları farklı sebepler üretiyor. Yok domates, patates, hıyar fiyatları artmış; hepsi hikaye. Hepsinin dayandığı yer faizdir, faiz. Enflasyon neticedir, faiz sebeptir. Enflasyonu doğuran bir numaralı sebep, faizdir. Kimse bunu bize yutturmasın.”

Konukoğlu ile sıkı pazarlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizlik rakamlarını düşürmek için iş adamlarıyla sıkı pazarlığa girdi. Erdoğan’ın iş adamı Abdülkadir Konukoğlu’yla girdiği diyalog salondakileri güldürdü. “İçimizde öyle girişimcilerimiz iş verenlerimiz var ki onlar 1 tane ile doymamaları lazım. Herkesin gücüne göre alması lazım” diyen Erdoğan, Sanko, Sabancı, Kale ve Koç Grubu’na seslendi: “Mesela Konukoğlu bu seferberlikte alabilir. Coştun yine deli gönül diyeceksin. Başkan diyor ki ‘Konukoğlu rakam vermedi’. Buyur, en az yüzde 5 diyor. Şu anda Konukoğlu grubunda kaç kişi çalışıyor? Yani 20 bin kabul etmiş olsak bin yapar. İnanın şu anda bu işin öyle bir bereketi var ki… Benim Abdulkadir Konukoğlu kardeşim bu kapıyı açtığı zaman, herhalde ardından Sabancı da Kale grubu da gelecektir yani. Zeynep Hanım da orada hesapları yapıyor herhalde şu anda. Kaç kişi alacağız diye hesabını yapıyor. Tabi Koç Grubu burada boş durmayacaktır. Bu seferberliği lütfen patronlara iletin.”

YAZA DOĞRU İŞSİZLİK DÜŞER

Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:

Bence Cumhurbaşkanımızın bu çağrısı çok olumlu. Çünkü işsizliğin düşmesi yönünde sadece bir kişinin değil, herkesin çaba sarf etmesi lazım. Grup olarak zaten ‘işçi çıkartalım’ gibi bir düşüncemiz yok. Elimizden geldiğince de istihdam yaratmaya çalışıyoruz. Bu çağrının yansımalarının iş dünyasında olacağını düşünüyorum. İnanıyorum ki yaza doğru işsizlik oranları düşecektir.

İSTİHDAM MİLLİ GÖREVİMİZ

Polat Holding Başkanı Adnan Polat:

İşsizliğe karşı savaş açıp istihdam yaratmak başta devlet ve iş adamlarının görevi. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımıza yüzde 100 katılıyor ve istihdam seferberliğini canı gönülden destekliyoruz. İstihdam ne kadar artarsa ülkemizin lehine olacaktır. Polat Holding olarak yatırımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İstihdam meselesi artık bizim milli görevimizdir.

EN AZ 200 YENİ İSTİHDAM SÖZÜ

Kiğılı Başkanı Abdullah Kiğılı:

BEN ülkeme güveniyorum. Yatırım yapmaya devam ediyoruz. İstihdamı artırmak ve ülkemiz için ne gerekiyorsa yapacağız. Yeni çıkan Cazibe Merkezleri Programı’nı da etüt etmeye başladık. Oralarda yatırım düşünüyoruz. Elimizden ne geliyorsa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Şu anda 2 bin kişi çalıştırıyoruz. İnşallah asgari yüzde 10 ila yüzde 15 arasında yeni bir istihdam yapmayı düşünüyoruz.”