Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

13 milyar 797 milyon dolar oldu...

Türkiye'nin Kasım ayında ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 8,8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar oldu. Bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarını ifade ediyor.
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım'da elde edilen 13,8 milyar dolarlık ihracatın aylık bazda Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu söyledi.

TİM, Kasım ayı ihracat verilerini Tokat'ta düzenlenen basın toplantısında açıkladı. İhracatın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarıdır. Böylelikle aylık ihracat rekorumuzu geliştirdik, tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Yılın 11 ayında toplam ihracatta ise yüzde 0,3 azalma hesaplandığını belirten Büyükekşi, Ocak-Kasım döneminde toplam 138 milyar 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini söyledi. Büyükekşi, "Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatına baktığımızda ilk 11 aydaki birikimli artış performansımız yüzde 5,4 oldu. Son 12 aylık genel ihracatımız ise yüzde 0,2 azalarak, 150 milyar 942 milyon dolar oldu" diye konuştu.

OTOMOTİV İHRACATTA 2 MİLYAR DOLAR EŞİĞİNİ AŞTI

TİM Başkanı Büyükekşi, Kasım ayında en fazla ihracatı 2 milyar 77 milyon dolarla otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini ifade ederek, 'Bu sektörü hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Kasım ayında ihracatını en fazla artıran sektör, yüzde 33 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 27 ihracat artışı ile savunma ve havacılık sektörü ve yüzde 24 ihracat artışı ile de ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü izledi. İller bazında da en fazla ihracat yapan ilk 10 il bazında, ihracatını en fazla artıran il yüzde 93 artışla yine Sakarya oldu. Sakarya'yı yüzde 21 artışla Denizli ve yüzde 10 artışla İstanbul takip etti" dedi.

AB'YE İHRACAT ARTIŞI

Kasım ayında AB pazarındaki ihracat artışının sürdüğünü bildiren Büyükekşi, "AB'ye ihracatımız Kasım ayında yüzde 9 arttı. Kasım ayında Uzakdoğu ülkelerine yüzde 21, Ortadoğu'ya yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 6, Afrika'ya yüzde 4 ihracat artışı yakaladık. Kasım'da ön plana çıkan ülkeler Suriye (yüzde 349 artış), Bangladeş (yüzde 257 artış), Umman (yüzde 189 artış), Portekiz'e (yüzde 101 artış) ve Finlandiya (yüzde 100 artış) oldu. Norveç'e ihracat artışı da yüzde 95 olarak hesaplandı" diye konuştu.

Dünya genelinde ihracatın ilk 2 çeyrekteki yüzde 1 seviyesindeki artış performansını 3. çeyrekte yüzde 3,4'e çıkardığını kaydeden Büyükekşi, ithalat hızının da eksi değerlerinden sıyrılıp yüzde 2,6'lık artış hızına ulaştığına işaret etti. Dünya ekonomisi ve ticareti üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı AB bölgesi de, bu trendi izleyen grup içerisinde yer alıyor. Bölge ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre binde 1 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre binde 4 daraldı. Ancak ekonomideki daralma gittikçe azalıyor. Bir diğer ifadeyle Euro Bölgesi resesyondan çıkış belirtileri sergiliyor. İlk 2 çeyrekte ithalat daralması yaşayan bölge, 3. çeyrekte yüzde 3 oranında artışla ithalatına ciddi bir ivme kazandırdı. Bölgede talebin canlandığını gösteren bu gelişme, Türkiye ihracatının geleceği açısından da oldukça umut verici. Sonuç olarak başta AB olmak üzere global anlamda yaşanan beklenti iyileşmeleri ve artan ithalat, dış talep koşullarının giderek olumlu hale geldiğini gösteriyor. ABD Merkez Bankası'nın öne çıkan Başkan adayı Janet Yellen ise, 2014 yılında parasal genişlemeye devam edileceğinin sinyallerini veriyor. Esasında tüm bu bilgiler, ABD başta olmak üzere küresel talepteki güçlü toparlanmayı önkoşul olarak görüyor. Dolayısıyla her halükarda genel dış ticaret talebinin 2014 yılında daha pozitif olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz hafta İran'la ilgili yaşanan gelişmelerin de ihracatımıza pozitif katkı yapacağına inanıyoruz. 2014 yılından da bu yüzden daha umutluyuz."

'ÇİN'İN REFORMLARI OLUMLU YANSIYACAK'

Çin'in yeni nesil reformlar ile piyasa ekonomisine geçişi hızlandırdığını anlatan Büyükekşi, "Bankacılık, emek piyasası ve kur rejiminde daha esnek uygulamalar, daha gerçekçi fiyatların oluşmasını sağlayacak. Yuanın değerlenmesinin Türkiye'nin rekabetçilik gücünü ve ihracatta birim fiyat avantajını artıracağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl dünya ekonomisinin yüzde 3 büyümesini bekliyoruz. AB ve Euro Bölgesi d'hil özellikle gelişen ülkelerin daha yüksek büyüme oranlarına erişeceğini düşünüyoruz" dedi.

Büyükekşi, pazarlar üzerine yaptığı değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Yakın ve komşu pazarlarımız arasında yer alan Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin yüzde 3,4, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yüzde 3,6, Sahra Afrika'sının yüzde 6 büyümesini ve bu büyümenin komşu ülkelerimizle olan ticarete pozitif yansımasını bekliyoruz. Türkiye'nin 8 komşusuyla yaptığı ihracat son 10 yılda 13 kat arttı. 2 milyar dolardan 28 milyar dolara geldi. Buradan aldığımız güçle ve bölgesel risklerin de azalmasıyla 2014 yılında komşularımıza yaptığımız ihracatın güçlenerek artmaya devam edeceğine inanıyoruz."

'CARİ AÇIĞIN ÖNEMLİ NEDENİ ALTIN'

Cari açığın ilk 9 ayda yüzde 27 artarak 49 milyar dolara yükseldiğine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, cari açıktaki genişlemede, ağırlıklı payı altın ithalatında yaşanan büyük artışlar ve altın ihracatındaki düşüşlerin oluşturduğunu söyledi. Büyükekşi, "Özellikle altın ve enerji hariç tutulduğunda cari açığın çok daha düşük seviyelerde olduğu gözleniyor. Bu bağlamda Merkez Bankası da, altın ticareti çıkarıldığında cari açığın ılımlı iyileşmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Bizler 2014 yılı ile beraber altın rakamlarındaki normalleşme ile birlikte cari dengenin daha iyi bir tablo çizeceğini öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı