Gazete Vatan Logo

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Cumhuriyet tarihinde ilk kez fırkateynlerimizle 'mobil görev' için Adriyatik’e açıldık

Dört Türk fırkateyni dün Adriyatik ve Akdeniz’de tıpkı Amerikan 6. Filosu gibi ’mobil görev’ yapmak için açıldı. Gemilerimiz Mısır’dan, Bosna’ya iki ay boyunca 9 ülke limanına uğrayıp güvenliğe katkıda bulunacak

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, ABD’nin dünyaca ünlü 6’ncı filosunun dolaştığı Akdeniz’in uluslararası sularında görevlendirmek üzere Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu ’açık deniz filosu’(TDGG) Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan hareket etti. İki ay boyunca Akdeniz ve Adriyatik’de görev yapacak TCG Kemalreis, Turgutreis, Gaziantep, Giresun ve Akar gemileri törenle uğurlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, “Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor” dedi. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndaki törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu ile çok sayıda rütbeli asker, sefere çıkan gemilerdekilerin aileleri, çocuk ve kardeşleri ile yakın dostları katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ’tam bağımsız açık deniz filosu’ sahibi olması yolundaki ilk adımını oluşturacak TDGG filosu, TCG Kemalreis (Sancak Gemisi), TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar’dan oluşturuldu. TDGG’nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi’nde icra edilmesi planlandı.

Sırada Hint okyanusu

6 Mayıs- 5 Temmuz 2010 tarihleri arasında görev yapacak olan Türk Deniz Görev Grubu bu yıl Akdeniz ve Adriyatik ile sınırlı kalacak. TDGG’nin görev alanı gelecek yıl Hint Okyanusu’nu da içine alacak şekilde genişletilecek. Gabya sınıfı fırkateyn olan TCG Gaziantep ve TCG Giresun’un hava savunma, Yavuz sınıfı olan TCG Turgutreis ve Barbaros sınıfı olan TCG Kemalreis de sualtı savunma ağırlıklı olmak üzere değişik görevlerde faaliyet gösterecekleri bildirildi. Akar sınıfı açık deniz tankeri olan TCG Akar’ın ise dört fırkateyne uzun süre Türkiye’den uzakta aralıksız görev yapmasına imkan sağlayacak akaryakıt desteğini sunacağı kaydedildi. TDGG’de dünyanın en modern ve en iyi helikopterleri olarak gösterilen Sea Hawk helikopterlerinden iki tanesi Kemalreis ile Gaziantep gemilerine konuşlandırıldı. Giresun Gemisinde ise AB-212 helikopteri bulunuyor. Ayrıca gemilerde Harpoon güdümlü mermileri, Sea Saparrow güdümlü mermileri, ana batarya topu, yakın hava savunma topları, denizaltı savunma harbi torpidoları, SM-1 MR güdümlü mermileri bulunuyor.



İŞTE FİLONUN GÖREV YERLERİ


10-20 Mayıs tarihleri arasında Beyez Fırtına Tatbikatı’na katılacak. 26-28 Mayıs tarihleri arasında Tunus ve Cezayir liman ziyaretleri, 31 Mayıs-3 Haziran İspanya’nın Cartagena Liman ziyareti, 9-12 Haziran İtalya’nın Taranto limanı, 14-17 Haziran Karadağ Bar limanı, 18-21 Haziran Hırvatistan’ın Split limanı ve Bosna Hersek’in Neum limanı, 22-25 Haziran Arnavutluk’un Durres ve Paşa limanları, 30 Haziran-3 Temmuz tarihinde ise Mısır’ın İskenderiye limanı ziyaret edildikten sonra 3- 5 Temmuz tarihleri arasında ise Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na geri dönüş yapılacak.

Haberin Devamı