Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedef El Bab’tan sonra Mümbiç!

“Mümbiç’i PYD’den temizlemekte ısrarlıyız. Çıkacaklar, terk edecekler ve Fırat’ın doğusuna gidecekler. Gitmezlerse gereğini biz yaparız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedef El Bab’tan sonra Mümbiç!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29’uncusu düzenlenen Muhtarlar Toplantısı’nda Musul ve Fırat Kalkanı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

MUSUL’U VAN’DAN AYIRAMAM: Benim bir tarafta 911 kilometre sınırım var, öbür tarafta 350 kilometre sınırım var ve sınırlarım tehdit altında, yüzlerce insanım bu arada şehit oldu, öldü ama ben diyeceğim ki ‘Elinizi kolunuzu sallaya sallaya girebilirsiniz.’ Böyle bir şey olabilir mi? Ben Halep’i Gaziantep’den, Haseki’yi Mardin’den, Musul’u Van’dan nasıl ayrı görebilirim? Buradan bir kez daha ifade ediyorum, Türkiye, Irak ve Suriye’de yaşanan her gelişmenin içerisinde mutlaka yer alacaktır.

YPG ORAYI TERK EDECEK: İşte Suriye’de varız. Özgür Suriye Ordusu mensupları ile birlikte Cerablus’tan başladık, Rai’den Dabık’a kadar indik şimdi sırada El-Bab var. Birileri ısrarla ÖSO ve Türkiye’yi El-Bab’tan uzak tutmak istiyor. Tabii biz bu ısrarın gerisindeki niyeti biliyoruz. Biz, DEAŞ terör örgütü ile PYD/YPG terör örgütleri ile bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu çabanın gerisinde sınırlarımız boyunca oluşturulamayan terör koridorunu biraz aşağıdan da olsa tesis etme amacı var. Biz buna rıza göstermeyeceğiz. Hatta en kısa sürede Mümbiç’i PYD terör örgütünden temizlemekte kararlıyız. Ya çıkacaklar, terk edecekler Fırat’ın ötesine doğuya gidecekler, gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız.

Haberin Devamı

2003’TEKİ TEZKERE HATASI: 2003 yılı 1 Mart’ında Irak’ta başlayacak operasyona aktif şekilde katılmamızın önünü kapatan hükümet tezkeresinin reddi gibi hatalar da yapıldı. Çünkü ben o dönemde oraya katılmamızın gereğine inanmıştım. Tabii Meclis’te öyle bir irade ortaya çıkınca, Irak’taki gelişmelerin dışında kaldık. Bugün Irak’ta işlerin bu derece içinden çıkılmaz bir hâle gelmesinin sebebi, Türkiye’nin o operasyonda etkin bir rol üstlenmemiş olmasıdır.

BATAKLIĞI KURUTMA DÖNEMİ: Suriye krizi başladığında, yine benzer şekilde aktif bir konumda yer almaya gayret ettik. Ancak, yıllarca bu sürecin de dışında tutulduk. Üstelik bir de ülkemize gelen milyonlarca sığınmacının yükünü tek başımıza üstlenmek zorunda kaldık. Sonunda baktık ki kimseden bize fayda yok, kendi projelerimizi kendimiz hayata geçirmeye karar verdik. Artık iş kapıya geldikten sonra müdahale etme dönemi bitti. Şimdi bataklığı kurutma döneminin yaşandığı bir sürecin içindeyiz. Bu olay nerede, şurada; orada bütün iş bitecek. Öyle sabredelim, bekleyelim, buraya gelsin ondan sonra müdahale edelim; yok, o geçti.

Haberin Devamı

KORKUTAN UYARI

Türkiye’ye asit yağmuru geliyor

DEAŞ, Musul’un güneyinde bulunan El Misrak kükürt üretim tesisini ateşe verdi. Gelen son dakika haberine göre ortaya çıkan zehirli gaz Türkiye sınırına kadar ulaştı. NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur canlı yayında uyardı: Özellikle yarın akşam saatlerinden itibaren rüzgarın dönüp bulutları bize doğru getirmeye başlamasından itibaren Mardin-Şırnak arasında yağış başlayacak. Gece saatlerinde başlayacak yağış, ortamdaki nemin artmasını sağlayacak. Ortamdaki nem, su buharı. Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle bizim kezzap dediğimiz asidi oluşturacak. Ve dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak. Bu yağmur damlacıkları artık asitle yüklü olacak. NASA’nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.

Haberin Devamı

600 bin çocuk tehlikede

Uluslararası yardım kuruluşu Save The Children (Çocukları Kurtarın), Irak’ın Musul kentinde yapılan askeri operasyon nedeniyle 600 bin çocuğun ateş altında kalabileceği uyarısında bulundu. Save The Children ise DEAŞ ve koalisyon güçlerine çağrı yaparak, Musul ve çevresinde, ailelerin çatışmalardan kaçabilmesi için kullanabileceği güvenli yolların oluşturulmasından emin olunmasını istedi. Musul’da yarısı çocuk olmak üzere bir milyondan fazla sivil yaşıyor.

‘Halep’le bir sorunumuz yok’

Erdoğan Halep ile ilgili olarak Türkiye’nin bir sorunu olmadığını; ancak itirazlarının olduğunu söyledi. Halep halkının artık huzura kavuşturulması gerektiğini muhataplarına, Rusya Devlet Başkanı Putin’e de ilettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halep’te terör gruplarına karşı müşterek mücadeleyi verelim. Halep Haleplilerindir, bunu açıklamamız lazım. Halep’in üzerinde bir hesaba girmek doğru olmaz. Çünkü bizim Halep’te tarihî kültürel akrabalık bağlarımız var. Halep’te böyle bir işgal yapılacak olursa, insanların geleceği tek yer var, Gaziantep, Kilis” dedi.

Haberin Devamı

O gemilere yakıt vermeyin!

Rusya, Suriye’deki operasyonlara destek için donanmasının amiral gemisi Kuznetsov’u Akdeniz’e gönderme kararı almış, İngiltere’ye kıyısı olan Manş Denizi’ne ulaşan savaş gemilerinden oluşan Rus askeri deniz filosunu Britanya Deniz Kuvvetleri’ne ait gemiler de takip etmişti. Gemiler dün de İspanya açıklarına ulaştı. Ancak NATO’nun İspanya’ya bu gemilere yakıt ikmali yapılmaması için uyarı gönderdiği iddia edildi. NATO’nun Rus savaş gemilerinin Halep’teki bombardımana katkı sağlayacakları yönündeki endişe nedeniyle bu tür bir uyarıda bulunduğunu belirtildi.