Gazete Vatan Logo

Çukurca’da Nişantaşı sorusu sorulur mu?

İlköğretimden ortaöğretime geçişte uygulanacak OKS kalkıyor, yerine SBS geliyor. Bakan Çelik yeni sistemi açıkladı

Çelik, “Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya’daki, Kadıköy’deki, Nişantaşı’ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Halbuki ABD’de bu dezavantajları asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor” dedi

İlköğretimden ortaöğretime geçişte uygulanacak OKS kalkıyor, yerine SBS (Seviye Belirleme Sınavı) geliyor. Bu öğretim yılında 8. sınıflar son kez OKS’ye girecek, 6 ve 7. sınıflar ise ilk kez SBS sınavına katılacak. Sınavlar ders yılı bitiminde Haziran ayında yapılacak. SBS bütünüyle 2009-2010 eğitim-öğretim yılında uygulanacak ve ortaöğretime geçişler bu sınavın sonuçlarına göre yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün bir basın toplantısı düzenleyerek yeni sistem hakkında bilgi verdi.

SBS’nin özellikleri şöyle:

Zorunlu değil
* Öğrenciler yine merkezi yerleştirme sistemiyle tercih yaparak yerleşecek.

* Puanlar, kontenjanlar ve yerleştirme elektronik ortamda, puan üstünlüğü esasına göre yapılacak.

* İlköğretimde okuyan tüm öğrenciler SBS’ye girmek zorunda olmayacak.

* Açık İlköğretim Okulu öğrencileri yaşları itibariyle ortaöğretim nüfus çağını geçmemeleri koşuluyla ve ayrıca özel eğitime muhtaç öğrenciler de dilerlerse SBS’ye girebilecekler.

* Yurtdışında bakanlığa bağlı herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler isterlerse SBS’ye katılabilecekler.

* Özel yetenek gerektiren liselere öğrenci alımı halen uygulanan şekliyle devam edecek.

* Spor liseleri ve güzel sanatlar liselerine girişte SBS dikkate alınmayacak.

* Fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler ve öğretmen liselerine yerleştirme, öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanı, bakanlık tarafından belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartı ile tercih sıralamalarına göre yapılacak.

* Bir öğrenci 6. sınıfta spor lisesine ya da Güzel Sanatlar Lisesine gireceğini düşünerek SBS’ye girmediği, ancak bir üst sınıfa geçtikten sonra kararını değiştirdiği takdirde, girmediği sınavdaki en düşük SBS puanını almış sayılacak.

* OKS’ye başvuran öğrencilerden 15 YTL alınırken SBS başvurularında 10 YTL alınacak.

Takvim nasıl işleyecek?
* SBS her yıl Haziran ayında ders bitiminde yapılacak. Bu yıl İlköğretim 6. sınıflar için SBS 21 Haziran 2008, ilköğretim 7. sınıflar için ise 22 Haziran 2008 tarihinde yapılacak.

* Öğrencileri sınav hakkında bilgilendirmek ve soru tiplerini göstermek için bu yıl Aralık ayında en az 150 okulda ilk dört ayda işlenen konuları kapsayan pilot uygulama sınavları yapılacak. Böylece soru tipleri test edilecek.

Puan nasıl hesaplanacak?
* Sınavda tek puan türü hesaplanacak. Üniversiteye girişte uygulanan İlköğretimde Türkçe-Matemetik, Matematik-Fen denilen sistem ilköğretimde alanlara ayrılma olmadığı için uygulanmayacak, öğrenciler aldığı tüm derslerden tek bir puan ile değerlendirilecek.

* Puan hesaplamasında derslerin ağırlıkları aynı olmayacak. Sınavda tek puan türü hesaplaması uygulanacak.

* İlköğretim başarı notu öğrencinin bir ortaöğretim kurumuna girişinde esas olacak. Bütün dersler bunun içine girecek. Öğrenci okuldaki derslere önem verirse, bu kendisine avantaj sağlayacak.

* Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıftaki okul başarısı yüzde 25 oranında bu sınavın sonucunu etkileyecek.

* Diğer yüzde 75’lik bölümün içerisinde yüzde 5’lik davranış notu olacak. Davranış notu 6, 7 ve 8. sınıflarda derse giren bütün öğretmenlerin verdiği notun toplamının ortalaması alınarak belirlenecek.Bu puan not defterine kaydedilecek, karnede de ayrı bir bölüm olarak gösterilecek.

* SBS’den alınan puanların 6. sınıfta yüzde 25’i, 7.sınıfta yüzde 35’i ve 8. sınıfta yüzde 40’ı, yüzde 25’lik başarı puanı ve yüzde 5’lik davranış puanı ile birleştirilecek. Böylece öğrencinin ortaöğretime geçişteki ham puanı ortaya çıkacak.

* Bu yıl 7. sınıfta SBS’ye girecek öğrenciler için farklı bir uygulama yapılacak ve SBS’nin yüzde 40’ı etkili olacak, bu öğrencilerin 8. sınıfta girecekleri SBS’den alacakları puanın da yüzde 60’ı etkili olacak.

ÇELİK “FIRSAT EŞİTLİĞİ” TARTIŞMASI AÇTI
Bakan Çelik, “fırsat eşitliği” konusunda tartışma açtı ve şunları söyledi: “Yıllardan beri şikayet edilen, Türkiye’de bir fırsat eşitsizliği var. Bu konuda herkesin düşünmesi gerekir. Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki çocuklarımız da, Çankaya’daki, Kadıköy’deki, Nişantaşı’ndaki çocuklarımız üniversite sınavına girerken aynı sorulara muhatap oluyorlar. Verdikleri cevaplar aynı kıstaslara göre değerlendiriliyor. Aynı şey, ilköğretimden ortaöğretime geçerken de söz konusu. Daha önceden de söz konusuydu. KPSS’de de aynı durum var. Halbuki ABD’de dezavantajlı bölgelerle ilgili olarak, bu dezavantajları asgariye indirecek uygulamalar yapılıyor. Dezavantajın oranına göre ekstra puanlar verilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu anda uyguladığı, uygulamaya karar verdiği bir şey değildir. Ben kamuoyunda tartışılsın diye bunu ilk defa burada ifade ediyorum. Lütfen, bu işe aklı eren, sistemi bilen bütün eğitim uzmanlarımız, düşünce adamlarımız, Türkiye’de her alanda olduğu gibi bu alanda da ’fırsat eşitliği nasıl oluşturabiliriz’ meselesi üzerinde kafa yorsunlar. Ben bunu tartışmaya açıyorum.”

İşte Hakkari’de bir okuldan manzara!
Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Yeşilova Köyü’nde bir ilköğretim okulu. Sular günlerdir yok. Okula kokudan girilemiyor. Koku dayanılmaz olduğu için dersler okulun biraz ilerisindeki dağın eteklerinde yapılıyor. Burada birkaç gün önce teröristlerle çatışmalar yaşanmış. Şimdi de yer yer bomba sesleri var. İşte Bakan Çelik’in örnek verdiği Hakkari’deki okullardan biri.

Sorular nasıl hazırlanacak?
* SBS sınavlarında ağırlıklı olarak Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ve yabancı dil soruları sorulacak.

* 6. sınıf öğrencilerine 80, 7. sınıf öğrencilerine 90 ve 8. sınıf öğrencilerine ise 100 soru sorulacak.

* 6. sınıflara 19 Türkçe, 16’şar matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler, 13 de yabancı dil, 7. sınıflara 21 Türkçe, 18’er matematik, fen ve sosyal bilgiler. 15 yabancı dil, 8. sınıflara da 23 Türkçe, 20’şer matematik, fen ve sosyal bilgiler ve 17 yabancı dil sorusu sorulacak.

* Türkçe ve matematik testlerinin ağırlığı 4, fen bilgisi ve sosyal bilimler testlerinin ağırlığı 3 ve yabancı dil testinin ağırlığı 1 olacak.

* Din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu sosyal bilgiler sorularının içinde yer alacak.

OKS neden kalktı?
OKS’nin neden kaldırıldığını anlatan Çelik, şu gerekçeleri sıraladı:

* OKS çocukları hayata hazırlama konusunda onlara herhangi bir katkı sağlamadı.

* Okulun bir amacı da öğrencilerin sosyalleşmesini sağlamak. OKS sisteminde öğrenciler sosyal aktivitelere kendilerini kapatıyor.

* “OKS’nin kaldırılarak yerine ilköğretim 6, 7, ve 8. sınıflarda sınav yapılacağını” söylediğimiz zaman bazı veliler “çocuklarını 6. sınıftan itibaren dershaneye gönderme zorunluluğu içinde” hissettiler. Ama amacımız öğrencilerin dershaneye gitmesi değil, aksine öğrencinin okula bağlanmasıdır.

Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan: ‘Önce hizmet eşit düzeye gelsin’

VATAN Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: “Sınavla oynamayla eşitlik sağlanmaz”

Haberin Devamı