Gazete Vatan Logo

Çukurca'da iki ayrı nevruz kutlaması

DTP'liler Öcalan sloganları attı 500 metre ilerde komutanlar halay çekti

HAKKARİ'nin Çukurca İlçesi'nde iki ayrı nevruz kutlaması düzenlendi. Kaymakamlık önündeki resmi nevruz etkinlikleri Türk bayrakları altında gerçekleştirilirken, 500 metre ilersindeki DTP'nin düzenlediği etkinliklerde, terör örgütü ve bölücübaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Kaymakamlık önünde yapılan etkinliklerde, Komutanlar ve yetkililer, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

Hakkari'nin Irak sınırında bulunan Çukurca İlçesi'nde Kaymakamlığın düzenlediği etkinlik, saat 13.00'de Kaymakamlık önünde yapıldı. Buradaki etkinliğe Kaymakam Ayhan Akpay, Belediye Başkanı AKP'li Yaşar Turan, Çukurca 3'üncü Sınır Taktik Alay Komutanı Kurmaya Albay Adnan Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Abdurahman Yılmaz ile çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 1000 kişi katıldı. Etkinlikler saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kaymakam Akpay, Belediye Başkanı Turan ve Alay Komutanı Kurmay Albay Arslan, nevruz ateşini birlikte yaktı. Nevruz ateşinin yakılmasıyla birlikte artan coşkuyla öğrenciler ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak Türkçe ve Kürtçe türküler eşliğinde eğlendi.



Kaymakam Akpay, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Akpay, nevruzun kültürler arasındaki iletişim sonucunda çeşitli kültürlere girdiğini ve benimsendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Eldeki tarihi kaynaklardan hareketle, nevruzun en eski Türk adetlerinden ve bayramlarından olduğu kesinleşmiştir. Yeni yılın başlangıcı, yenilik, coşku, canlanma gibi nitelikler günümüze kadar yaşanmıştır. Bundan sonra da yaşayacaktır. Binlerce yıllık tarihimizde böylesine canlılık ve kardeş havası içerisinde kutladığımız bahar bayramı maalesef son yıllarda bazı kimseler tarafından istismar edilmiş ve adeta devletin güvenlik güçlerine saldırı etkinliğine dönüşmüştür. Bunun bu hale gelmesi İlçemizde bahar bayramının kardeş havası içerisinde kutlanmasına engel olmuştur. Fakat bugün burada güzel bayramımızı istismar edenlere sizler, Çukurca'dan sınırın hemen yanından kardeş havası eşliğinde çok güzel bir mesaj veriyorsunuz. Bunu istismar edenlere asla izin vermemeliyiz. Nevruzu birlik ve beraberliğimizi perçinleşmesine vesile kılmalı, tüm halkımızın da bayramı olarak kutlamalıyız. Halkın bayramını ortak paydadan çıkartıp, ayrılıkçı emeller için kullanmak isteyenler var. Bunlara asla millet olarak fırsat vermemeliyiz. Nevruz milletimizi bir birine kenetleyen, bağlayan bir ateştir."

Konuşmaların ardından yerel kıyafetli yerel sanatçıların söyledikleri Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde Kaymakam Akpay ve komutanlar, vatandaşlarla kol kola girerek halay çekti. Kaymakamlık, kutlamalara katılanlara ekmek arası döner ve ayran ikram etti.

DTP'NİN KUTLAMASINDA ÖACALAN SLOGANLARI

DTP ilçe teşkilatının düzenldiği etkinlik ise Kaymakamlığa yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan Emir Şaban Mahallesi'ndeki boş arazide yapıldı. Buradaki etkinliğe, Hakkari Belediye Başkanı DTP'li Kazım Kurt, DTP İl Başkanı Hasan Güzel ve yaklaşık 1000 kişi katıldı. Etkinliğe gelenler için geniş güvenlik önlemleri alınırken, alana girenler, hem güvenlik güçleri, hem de DTP'lilerin görevlendirdiği kişilerce arandı. Polis ayrıca çocuklara cips ve meyve suyu dağıttı. DTP'nin düzenlediği etkinlikte ise yeşil- sarı-kırımızı renkler ön plana çıktı. Kalabalık sık sık `Biji Serok Apo', `PKK halktır halk burada', `Şehitler ölmez, Zap geçilmez' sloganları attı.

Bu arada İtalya'dan sivil toplum örgütü üyesi oldukları belirtilen 3 kişilik bir yabancı heyetin gözlemci olarak geldiği gözlendi. Heyetteki birinin boynuna sarı- kırmızı ve yeşil renkteki bez asması ve eline da yine 3 renkli bir bez alarak sallaması dikkat çekti.

Nevruz ateşinin yakılmasının ardından kalabalık Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti. DTP'nin etkinliği 16.00'ya kadar sürdü.

ŞIRNAK'TA GERGİN KUTLAMA

Şırnak'ın Cizre ilçesi'nde nevruz kutlamaları erken başladı. İlçe merkezi ve 10 yakın mahallede DTP ilçe teşkilatı tarafından organize edilen havai fişekli kutlama yapıldı. Kutlama yaklaşık yarım saat sürdü. Gösteriler sırasında silah sesleri de duyuldu. Havai fişek gösterisinin ardından ilçenin değişik bölgelerinde toplanan küçük gruplar lastik yakarak ateş çevresinde halay çekti. Göstericiler sık sık terör örgütü lehine slogan attı. Gösteriler sırasında bir grupta ateş yakarak E-24 karayolu yaklaşık 1 saat trafiğe kapattı. Gruptakiler polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçarak dağıldı.

"NEVRUZ ATEŞİ" KAVGASINDA 5 KİŞİ HAFİF YARALANDI
Şehir merkezinin hemen dışındaki bir yerleşim yerinde nevruz ateşi yakan grubun üyeleri ile ateşin yakınındaki bir evin sahibi arasında tartışma yaşandı. Adı açıklanmayan ev sahibi, ateşin evine çok yakın olduğu gerekçesiyle söndürülmesini istedi. Buna itiraz eden grup eve taş atmaya başladı. Evi taşlanan vatandaş da silahıyla çevreye rastgele ateş açtı. Açılan ateş sonucu kimseye kurşun isabet etmezken, 5 kişi kurşunlar nedeniyle yerden seken taşların vücutlarına isabet etmesi sonucu hafif yaralandı. Yaralılar Cizre Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Konu ile ilgili soruşturma başlatılırken, jandarma da bölgede güvenlik önlemlerini artırdı.



İZMİR´DE NEVRUZ KUTLAMALARI OLAYLI BAŞLADI
İzmir´in çeşitli ilçelerinde, ara sokaklarda ateş yakıp, izinsiz gösteri yapmak isteyen grublara polis müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericilerden 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Olaylar sırasında bir otobüs şoförü kafasına gelen taşla hafif yaralandı.

Özellikle Buca İlçesi´nin ara sokaklarında toplanan göstericiler sokaklarda çöp konteynırlarını devirip yola barikat kurdu, ateş yaktı. İzinsiz gösteri yapan gruplara polis ekipleri müdahale etti. Polise taş atarak karşılık veren gösterilcilerden, 11 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Yoldan geçen belediye otobüslerine de taş atan göstericiler bir çok otobüsün camını kırdı. Olaylar sırasında otobüs şoförü Yüksel Özcan atılan taşla başından hafif yaralandı. Olayların yaşandığı mahalle ve sokaklarda polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Göstericilere müdehale eden ve güvenlik önlemleri alan çevik kuvvet polislerin ``Her şey vatan için' diyerek yürüyüş yapması üzerine vatandaşlar evlerinin balkonlarına Türk Bayrağı asıp polisleri alkışladı.



MERSİN DE POLİS, KORSAN GÖSTERİCİLERİ GAZ BOMBASI İLE DAĞITTI

Mersin'de Nevruz Bayramı'nı bahane ederek korsan gösteri yapan terör örgütü PKK sempatizanlarını polis panzer ve gaz bombası ile dağıttı.

Portakal Mahallesi'nde boş bir arazide toplanan yaklaşık 300 kişi, ateş yakıp, terör örgütü lehine sloganlar attı. Göstericiler, güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşla saldırdı. Bunun üzerine polis ekipleri, panzerlerle göstericilere müdahale etti. Slogan atmayı sürdüren göstericiler, atılan gaz bombaları nedeniyle ara sokaklara kaçtı.

Şevket Sümer, Güneş, Selen, Kurdali, Çilek, Çay ve Şahin Tepesi mahallelerinde toplanan gruplar, zaman zaman ateş yakıp, korsan gösteri düzenliyor. Nevruz dolayısıyla şehirde geniş güvenlik tedbirleri alan Mersin polisinde izinler de kaldırıldı.

SURUÇ'TA ZILGITLI NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI
Şanlıurfa'nın, Suruç İlçesi'nde Nevruz kutlamaları dün gece ateş yakılarak başladı.

Kutlamalara katılan kadınlar, zılgıtlar ve halay çekerken çocuklar da ateş üzerinden atladı. Suruç İlçesinde 3 ayrı noktada geceden başlayan Nevruz kutlamaları olaysız bir şekilde devam ederek, Viranşehir İlçesinde korsan gösteri yapan yaklaşık 150 kişilik bir grup polis panzerlerine taşla saldırıp yola barikat kurdu. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünden takviye olarak Viranşehir'e giden çok sayıda polis Şırnak Mahallesi'nde araç lastiği yakıp, gösteri yapmak isteyen 150 kişilik guruba gazla müdahale etti. Polisin müdahalesine taşla karşılık veren göstericiler, sokak aralarına dağılırken halen İlçede gerginliğin devam ettiği bildirildi.

Öte yandan Suruç İlçesinde gece yakılan Nevruz ateşi etrafından halay çeken gruba polis müdahale etmezken, sözde PKK renklerini simgeleyen bez parçalarıyla halay çeken kadınlar sık sık zılgıt çekti. Kürtçe müzik eşliğinde 3 ayrı yerde yakılan Nevruz ateşinde zafer işareti yapan gençler, yakılan ateşin üzerinde atladı. Zaman zaman yanma tehlikesi geçiren bazı küçük çocuklar ise büyüklerin uyarısı üzerine ateşten atlamaları engellendi. Kutlamaların yapıldığı yerde polis ekiplerinin bulunmaması dikkat çekti. Şanlıurfa kent merkezindeki ara sokaklarda gece boyunca yakılan nevruz ateşleri itfaiyeye ekipleri tarafından söndürülürken, sivil ve resmi polis ekipleri de mahalle aralarında korsan gösterilere karşı uygulama yaptı.



Haberin Devamı