Gazete Vatan Logo

Çöpten elektrik süpürgesi üretti

Arçelik tüm operasyonlarında kaynak verimliliğine odaklandı. Şirket kendi geri dönüşüm tesislerinden elde ettiği plastiklerle elektrik süpürgesi üretmeyi başardı. Arçelik bu ürünle Avrupa’da ‘Yılın Geri Dönüşüm’ projesi ödülünü kazandı.

Çöpten elektrik süpürgesi üretti

Sürdürülebilirlik alanında küresel başarılara imza atan Arçelik, enerji ve su verimliliğinden, sorumlu üretim ve tüketime, atık yönetiminden geri dönüşüme tüm operasyonlarında kaynak verimliliğine odaklanıyor.

10’uncu Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Arçelik, Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin operasyonlarında ürün başına su çekimini, temel yıl olarak belirlediği 2012’ye göre yüzde 36 oranında azalttı, 2020 hedefini yüzde 38’e yükseltti. Yine Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin operasyonlarında ürün başına enerji tüketimini yüzde 40.7 oranında azalttı. Hedef, 2020 yılına kadar ürün başına enerji tüketimini yüzde 45 oranında azaltmak. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, başarılı atık yönetimi ile çevreyi tehdit eden atıkların azaltılmasını ve yeniden ekonomiye kazanımını sağladıklarını belirtti.

Atıkla mücadele

Bulgurlu, “Bu yıl Dünya Çevre Gününde de ‘Plastik Kirlilikle Mücadele’ konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Dünyada dakikada 1 milyon pet şişe tüketiliyor. Bir pet şişenin doğada çözünmesi ortalama 400 yıl alıyor. Biz de pet şişeleri geri dönüştürerek elde ettiğimiz plastikle çamaşır makinesi kazanı üreterek çevreyi tehdit eden atık sorunuyla mücadelenin bir parçası olduk” dedi.

Haberin Devamı

Hakan Bulğurlu, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne Türkiye’den giriş yapan tek sanayi şirketi olduklarını ekledi.

25 milyon pet şişe 1.700 evin enerjisi
Çamaşır makinelerinin kazanlarındaki plastiklerin içerisinde geri dönüştürülmüş pet şişeleri kullanan Arçelik, patentli teknolojisi sayesinde 12 milyon pet şişenin geri dönüşümünü sağladı.
2018 yılında da projenin yaygınlaştırılmasıyla 25 milyon Pet şişenin geri dönüştürülmesi, 1.700 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğer enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.
Yılın Geri Dönüşüm Ürünü Ödülü’nü aldı
Arçelik’in atıkların ekonomiye geri kazandırılması konusundaki bir başka başarılı çalışması da yeni ürettiği elektrik süpürgesi. Türkiye’de kendi Atık Elektrik Elektronik Eşya (AEEE) geri dönüşüm tesisi olan ilk ve tek sanayi şirketi olan Arçelik, elektrik süpürgesinde geri dönüşüm tesislerinden çıkan atık plastikleri kullandı. Plastiklerinin yüzde 90’ı geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen bu elektrik süpürgesiyle Avrupa’da ‘Yılın Geri Dönüşüm Tüketici Yaşam Tarzı Ürünü Ödülü’ne layık görüldü.
İkinci hayat
Arçelik’in kullanım ömrünü tamamlayan ürünlere 2’nci bir hayat kazandırdığını vurgulayan Hakan Bulgurlu, şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik uygulamalarımızla alanındaki en yüksek standartları temsil eden Dow Jones Sürdürülebilir Endeksi’ne Türkiye’den giriş yapan tek sanayi şirketi olduk. Elde ettiğimiz başarılarla bu yıl 2020 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi de güncelleyerek daha yukarıya taşımanın gururunu yaşıyoruz. Bu projelerin son örneği Grundig markasının doğaya dönük yaşam ve gıda israfını önleme konusunda farkındalığı artırma hedefiyle yürüttüğü ‘Ruhun Doysun’ projesi oldu.”

Haberin Devamı