Gazete Vatan Logo

Çöküş yakın!

AB, ‘Portekiz’in yardıma ihtiyacı yok’ dedi, o zaman çöküş yakın!..

Portekiz, geçtiğimiz aylarda ‘Yardıma ihtiyaç yok’ açıklamalarının ardından AB ve IMF’den mali destek alan Yunanistan ve İrlanda’nın yolunda ilerliyor. Haftasonu dış basında yer alan ‘AB, Portekiz’e mali yardım alması için baskı yapıyor’ haberleri dün yalanlandı. Açıklamalardan ikna olmayan piyasalar 60-80 milyar euroluk yardım bekliyor.

Yunanistan ve İrlanda’da yaşananların bir benzeri Portekiz için de sahneleniyor. Avrupa Birliği’nin yardım talep etmesi için baskı yaptığı söylenen Portekiz’in yardıma ihtiyacı olmadığı açıklandı. Benzer açıklamalar AB ve IMF’den yardım alan Yunanistan ve İrlanda için de yapılmıştı. Ancak her iki ülke “yardıma gerek yok” açıklamalarından kısa bir süre sonra teslim bayrağını çekmiş ve borç krizini aşabilmek için AB ve IMF yardımına ihtiyaçları olduğunu duyurmuştu.

Haftasonu dış basında yer alan haberlerde, Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’ndeki diğer ülkelerin, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin yayılmasını önlemek amacıyla Portekiz’e AB ve IMF’den mali yardım istemesi yönündeki baskıyı artırdığı yazılmıştı. Euro Bölgesi’nden üst düzey bir yetkili, Portekiz’in piyasalardan borçlanma maliyetlerinin çok yüksek olması halinde yardım isteme olasılığı üzerinde bazı ön görüşmelerin geçen yıl Temmuz ayından bu yana sürdüğünü söyledi. Konuyla ilgili resmi görüşmelerin henüz başlamadığı, ancak Euro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarını biraraya getiren Eurogroup’ta baskının arttığı belirtildi.

“Fransa ve Almanya, Eurogroup bağlamında Portekiz’in geç kalmadan hemen yardıma başvurması gerektiğini belirttiler” diyen Euro Bölgesi yetkilisi, Finlandiya ve Hollanda’nın da benzer görüşleri dile getirdiğini ifade etti.

60-80 milyar euroluk yardım

İspanya Ekonomi Bakanı Elena Salgado da dün Portekiz’in Avrupa Birliği’ne ekonomik yardım için başvurmaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Salgado, “Portekiz’in her hangi bir çeşit yardım planı arayışında olması gerekmiyor, çünkü taahhütlerini yerine getiriyor. İspanya açısından baktığımızda da taahhütlerin karşılandığının piyasalar tarafından farkına varılacağına eminiz” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert ise Portekiz’e baskı yapıldığını reddederek, “Portekiz’i yardım almaya itmek Alman Hükümeti’nin stratejisi değil” dedi. Portekiz’e yardım ederek, İspanya’nın korunmasının amaçlandığı kaydedilirken, Euro Bölgesi yetkilisi, “Gerçek savaş İspanya savaşı olacak, ancak sanırım orada başarı şansımız çok yüksek” diye konuştu. Portekiz’in alması muhtemel yardımın ne kadar olabileceği sorusuna yetkili, “50 milyar eurodan fazla ve 100 milyar eurodan az, 60 ve 80 milyar euro arasında, ancak bu kaba bir tahmin, çünkü Portekiz bankacılık sektörünün ihtiyacının ne olduğunu bilmiyoruz” yanıtını verdi.

Portekiz’in bilinen gazetelerinden Publico da önceki gün yer alan bir yorumda, “Sadece bir mucize bizi IMF’den korur” denildi.

BORSALARDA DÜŞÜŞ HIZLANDI, DOLAR 1.60 TL’YE DAYANDI

Portekiz başta olmak üzere borçlu Avrupa ülkelerine yönelik kaygılar piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Uluslararası piyasalarda euro karşısında değer kazanan dolar içeride de 1.60 TL sınırına yaklaştı. Cuma günü 1.57 TL’den kapanan dolar dün 6 ayın zirvesi olan 1.5935 TL’ye kadar yükseldi. Dolar günü 1.5870 TL’den tamamladı. Euro/dolar paritesi 1.29’un altına indi ancak burada tutunamadı. Euro/dolar paritesinde yılbaşından bu yana yaşanan kayıp yüzde 3.5 oldu.

Portekiz ve İspanya’ya yönelik endişeler nedeniyle borsalarda düşüş hızlandı. Avrupa borsalarında dün yüzde 1’i aşan kayıplar yaşandı. Yurtdışı borsalardaki kayıpların etkisiyle İMKB, haftanın ilk işlem gününde yüzde 1.3 gerilereyek 67.874 puana indi. Düşüşe bankacılık sektörü hisselerinin önderlik ettiği görüldü. Uzmanlar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de piyasaların ana gündem maddesinin Portekiz olduğunu belirterek bu ülkenin bu hafta yapacağı borçlanma ihalelerinin yakından takip edileceğini söyledi. Portekiz Çarşamba günü 750 milyon euro ile 1 milyar 250 milyon euro tutarında tahvil ihracı yapmayı planlıyor.

Bangladeş Borsası % 9.5 çakıldı, küçük yatırımcılar polisle çatıştı

Bangladeş’de borsa bir saatten az bir sürede yüzde 9.25 oranında değer kaybedince küçük yatırımcılar polisle çatıştı. Dakka Borsası’nda DSE Genel Endeksi bir saatten az bir sürede yüzde 9.25 (660 puan) birden düşünce borsada işlemler durduruldu. Bu borsanın 55 yıllık tarihinde bir gündeki en büyük düşüş olarak kaydedildi. Borsa’nın sözcüsü Şafikül İslam, borsanın yüzde 9.25, düşmesinden sonra düzenleme komisyonunun isteği üzerine alım-satımların askıya alındığını belirtti. Borsadaki bu sert düşüş üzerine başkent Dakka’da küçük yatırımcılar borsa binasının önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Polis, protestocu yatırımcılara müdahalede bulundu. Polis yetkilisi Azizul Hak, “Gösteriye 5 bin kadar yatırımcı katıldı” dedi.

Aksigorta’ya vergi cezası tebliğ edildi

Aksigorta’ya çeşitli vergi kalemlerini içeren toplam 253.9 milyon bin lira vergi aslı ve cezası tarh edildi. Aksigorta’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği yazıda, şirket nezdinde Maliye Bakanlığı vergi inceleme elemanları tarafından yapılan vergi incelemesi sonucunda, kurumlar vergisine ilişkin 12 milyon 687 bin lira vergi, 19 milyon 31 bin lira ceza, geçici vergiye ilişkin 62 milyon 907 bin lira vergi, 94 milyon 361 bin lira ceza, gelir stopaj vergisine ilişkin 4 milyon 761 bin lira vergi, 7 milyon 142 bin lira ceza, kurum stopaj vergisine ilişkin 21 milyon 174 bin lira vergi, 31 milyon 61 bin lira cezanın şirkete tarh edildiği bildirildi. Yazıda, raporlarda yer alan iddialara karşı uzlaşma dahil her türlü yasal hakkın kullanılacağı, bu aşamada herhangi bir ödeme yapılmasının söz konusu olmadığı ifade edildi.

‘Dünya, ticaret savaşı yolunda ilerliyor’

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Çin, ABD ve diğer ülkelerin döviz manipülasyonu nedeniyle “dünyanın bir ticaret savaşı yolunda” olduğu uyarısında bulundu. Mantega, İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Brezilya’nın para birimi realin daha fazla değerlenmesini önlemek için harekete geçmeye hazırlandığını belirtti. Dilma Rousseff’in 1 Ocak’ta Brezilya’nın yeni devlet başkanı olmasından sonra ilk kez önemli bir demeç veren Mantega, “ticaret savaşı” konusunu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve G-20’ye götüreceğini ifade etti. Mantega, “Bu, ticaret savaşına dönüşen bir döviz kuru savaş. Yuanın değerinin düşük olması dünya ticaretinin dengesini bozdu” dedi.

Öztangut: Piyasamız 2011’de büyüyecek

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, sermaye piyasaları açısından 2010 yılının başarılı geçtiğini belirtirken, halka arzlar, ürün çeşitliliği ve düzenlemeler konusunda olumlu adımlar atıldığını söyledi. Öztangut, 2011’de de piyasalardaki bu gelişmelerin devam etmesini beklediklerini ifade ederek “İMKB’ye halka arz başvuruları devam ediyor. Emtia ve enerji piyasalarının kurulmasının planlanıyor. İMKB’nin açıkladığı ‘Türkiye Ortak İşlem Platformu’ projesi ise hem aracı kurumların faaliyetlerinin genişlemesine, hem de İstanbul’un finans merkezi olmasına katkı sağlayacak. Toplumun tüm kesimlerine ulaşacak yatırımcı eğitimi projesini hayata geçireceğiz. Böylece, yatırımcıların daha güvenli bir şekilde yatırım yapacaklarını düşünüyoruz” dedi.

Hazine yüklü ödeme virajının ilkini rahat döndü

Bu hafta 14.25 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplam 17.25 milyar TL iç borç geri ödemesi bulunan Hazine, dün düzenlediği devlet tahvili ihalesinde 6 milyar 876,7 milyon lira borçlandı. Hazine’nin dünkü 22 ay vadeli TL cinsi iskontolu devlet tahvili ihalesine, nominal 6 milyar 342 milyon lira tutarında teklif geldi. Nominal satışın 3 milyar 177 milyon lira olarak gerçekleştiği ihalede, net satış 2 milyar 808 milyon lira oldu. Basit faizin yüzde 7.17, bileşik faizin yüzde 6.98 olarak belirlendiği ihalede, kamu kuruluşlarına da net 1 milyar 700 milyon liralık satış yapıldı. İhaleye piyasa yapıcılarından 23 milyar 680 milyon liralık net teklif gelirken, 2 milyar 368 milyon lira tutarında net satış gerçekleştirildi.

Piyasa yapıcılarına ve kamu kuruluşlarına yapılan satışlar da dahil edildiğinde Hazine, söz konusu ihalede 6 milyar 877 milyon lira borçlandı. Tahvilin valör tarihi 12 Ocak 2011, itfa tarihi 7 Kasım 2012 olacak. Hazine bugün 25 Ekim 2017 vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvil ile 15 Ocak 2020 vadel altı ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ihraç edecek.

Haberin Devamı