Gazete Vatan Logo

Çok konuşulacak kredi

Akbank 980 milyon dolarlık sendikasyon kredisine imza atarken Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Tüm spot ışıklarının üstümüzde olduğu dönemde bu kredi Türk bankalara referans olacak. Uzun yıllar konuşulacak” dedi

Çok konuşulacak kredi

Akbank, 980 milyon dolar karşılığı 285 milyon dolarlık ve 591 milyon euroluk sendikasyon kredisine imza attı. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Likiditenin pahalılaştığı, spot ışıklarının üstümüzde olduğu bu dönemde uzun yıllar konuşulacak bir işe imza attık. Bu Türk bankalara referans olacak” dedi

Yakından izleniyordu

Akbank, TL’deki değer kaybının ardından piyasalarda yakından izlenen 367 gün vadeli 980 milyon dolar karşılığı sendikasyonu tamamlarken, sendikasyonda çevirme oranı yüzde 104 gibi başarılı bir oranda gerçekleşti. 11 ülkeden 23 farklı bankanın katıldığı sendikasyon kredisinin maliyeti 285 milyon dolar tutarındaki dilim için Libor artı 275 baz puan, 591 milyon euro tutarındaki dilim için Euribor artı 265 baz puan oldu. TL’deki kayıpların ardından bir Türk bankasının yurt dışından temin ettiği bu ilk büyük ölçekli sendikasyon kredisinin maliyeti diğer sendikasyonlar için gösterge niteliği taşıyor ve yakından izleniyordu.

Referans olacak

Sendikasyon kredisini yüzde 104 gibi yüksek bir oranda yenilemeyi başararak Türkiye ekonomisine

Haberin Devamı

980 milyon dolar taze bir kaynak sağladıklarını belirten Binbaşgil, “Çok iyi koşullarda bir sendikasyon kredisine imza attık. Çünkü dünyada artık likidite azaldı. Maliyetler artıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışı yaptı. Dolayısıyla dünyadaki şartlar da farklı noktalara geliyor” diye konuştu.

MALİYETLER YÜKSELDİ

Akbank’ın Libor üzerine ödediği maliyet primi geçen yıl Ağustos ve bu yıl Mart ayındaki sendikasyonlara kıyasla 2 katına çıktı. Akbank’ın sağladığı sendikasyon kredisini maliyeti
285 milyon dolar tutarındaki dilim için Libor artı 275 baz puan, 591 milyon euro tutarındaki dilim için Euribor artı 265 baz puan oldu. Buna göre kredinin maliyeti Akbank’ın geçen yıl Ağustos ayında aldığı ve bir yıl ile benzer vadeye sahip krediye göre 140 baz puan yükseldi.
İştah testi yaptık
1993’ten bu yana
45 sendikasyon işlemi tamamladıklarını ve toplamda yaklaşık 35 milyar dolarlık uluslararası finansman yarattıklarını söyleyen Hakan Binbaşgil, “Akbank’ın sendikasyon kredileri yıllardır piyasa tarafından izlendi ve takip eden süreçler için referans oldu. Bu imza da geçmiş aylarda piyasalarda yaşanan ciddi dalgalanmanın ardından yurt dışı bankaların Türk bankalarına kredi verme iştahını göstermesi açısından kritik bir test. Yani sağlanan kredi ile sendikasyon piyasasının açılışını yapmış bulunmaktayız. Türk bankalarının sendikasyonlarının da önü açılmış oldu” dedi.
‘Türkiye’ye olan güvenin yansıması’
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Sendikasyona gösterilen bu ilginin, bankacılık sektörü ve ekonomiye olan güvenin somut yansıması olduğunun altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Gelişmekte olan ülkelerde dalgalanmaların gözlemlendiği, likiditeye erişimin azaldığı ve borçlanma maliyetlerinin arttığı bu zorlu dönemde, uluslararası finans çevrelerinin en prestijli temsilcilerinin katılımıyla hedeflenen tutarı aşarak yüzde 104 yenileme oranıyla tamamladığımız bu işlemimizi, küresel yatırım çevrelerinin Türkiye ve de Akbank’ın potansiyeline kuvvetli inancı olarak yorumluyoruz. Bu anlaşmamızla bankamız, sektörümüz ve ekonomimiz uluslararası piyasalarda güven tazeledi.”
Diğer bankaların önünü açacak
Sağlanan sendikasyon kredisinin Türkiye’nin mali sistemine olan bir güvenin göstergesi olduğunu ifade eden Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer de şunları söyledi: “YEP’in açıklanmasının hemen ardından gelen sendikasyonumuza yabancı bankaların göstermiş olduğu ilgi ülkemizle birlikte bankamızın ciddi yönetimi ve mali yapısına duyulan güveni göstermekte. Ülkemizin bankacılık sektörü kuvvetli ve dirençlidir. Ülke olarak önümüze çıkacak her türlü zorluğu aşabilecek güçteyiz. Dünya finans sektörünün yakından takip ettiği sendikasyonumuzun bankacılık sektörümüz için de öncü bir rol oynayacağına ve diğer bankalarımızın da önünü açacağına inanarak memleketimize ve sektörümüze hayırlı olmasını dilerim.”

Haberin Devamı