Gazete Vatan Logo

Çocuk yuvasında kuş gribi paniği

İzmir'in Buca İlçesi'ndeki Şehit Asteğmen Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'nda kalan 10 öğrenci, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırıldı

Kuş gribi şüphesiyle kan örnekleri alınan 10 çocuk, taburcu edildikten sonra yuvadaki özel bir odada gözlem altına alındı. Bayram dolayısıyla yapılacak ziyaretlerin de yasaklandığı yurtta, Vali Yardımcısı ve İl Sağlık Müdürü incelemelerde bulundu. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan'ın çocukların kanatlı hayvanlarla temasta bulunmadığını açıklamasına rağmen, oyun parkının hemen yanında, kümesteki 20 kaz, ördek ve tavuk itlaf edilmek üzere ekiplerce alındı. Ekipler ayrıca çocukların beslediği "Maviş" isimli muhabbet kuşunu da itlaf için teslim aldı.

Dün gün boyunca yüksek ateş şikayetiyle öğretmenlerinin gözetiminde tutulan 10 çocuk, gece yarısı sağlık durumlarının kötüleşmesi üzerine kuş gribi şüphesiyle Buca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Çocuk Acil Servisi'nde antibiyotik tedavisi uygulanan Yiğit Şahin (11), Hatice Gündoğan (8), Dilan Ceverli (9), Sebnem Ölcer (9), Gizem Oflaz (12), Bahtiyar Yoldaş (12), Emine Taşdemir (12), Hüseyin Ölçer (6), İlayda Öner (9) ve Erol Arbay (9), kan örneklerin alınmasının ardından taburcu edildi. Çocuk yuvasında kendileri için hazırlanan özel bir odaya yatırılan çocukların kan örneklerine yapılacak testlerin sonucu alınıncaya kadar tedavilerine devam edilip gözlem altında tutulacağı öğrenildi.

OYUN ALANIN YANIDA KÜMES

Çocuk yuvasındaki kuş gribi şüphesinin ardından kriz merkezinden sorumlu Vali Yardımcısı Mustafa Aydın va İl Sağlık Dr. Mehmet Özkan, sabah saatlerinde Şehit Asteğmen Adem Dertsiz Çocuk Yuvası'na geldi. Bir süre yurt görevlilerinden bilgi alan Mustafa Aydın ve Dr. Mehmet Özkan daha sonra hasta olan çocukların kaldıkları odada ziyaret etti.

Ziyaretleri sırasında çocuklarının görüntülerinin alınmasına izin vermeyen Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, DHA muhabirlerine yaptığı açıklamada, "Yuvada kuş gribi şüphesi bulunmamaktadır. Sadece öğrencilerden 10'unda üst solunum yolu enfeksiyonu ve ateşlenme görülünce tedavi altına alınmışlar. Kendilerinden kan örneği alındıktan sonra da tekrar yuvaya getirilmişler şu anda da tedavilerine devam ediliyor" dedi.

Vali Yardımcısı Aydın'ın ardından açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan ise yuvada kalan çocukların herhangi bir kanatlı havyanla temas etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. İl Sağlık Müdürü'nün açıklamasının ardından Tarım İl Müdürlüğü ekiplerin gelmesiyle yuvanın arka bölümündeki oyun alanının hemen yanında toplam 20 tane tavuk, kaz ve ördeğin beslendiği kümes olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine vali yardımcısı Mustafa Aydın açıklama yapmazken, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, tavuklarda kuş gribinin olmadığını, tedbir amaçlı alındığını söyledi.

YUVADAKİ "MAVİŞ' DE ALINDI

Tarım İl Müdürlüğü'nden gelen ekipler, kümesteki kanatlı hayvanlarla yuvada kalan çocuklardan Ozan Boğan'ın kafes içinde beslediği "Maviş' adlı muhabbet kuşunu da alarak yuvadan ayrıldı. Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne götürülen hayvanlardan 2'sinin numune amaçlı alındığı, geri kalanının ise itlaf edileceği bildirildi. Bu arada aynı ekipleri inceleme amacıyla Buca Kız Yetiytirme Yurdu'nda beslenen bir kazı da aldıkları öğrenildi.

ZİYARET YASAK

Kuş gribi şüphesinin ardından bayram dolayısıyla vatandaşların yurtta kalan çocukları ziyaretlerine de izin verilmedi. Çocukların da oyun alanına gidişlerine izin verilmezken, test sonuçları alınıncaya kadar yasağın devam edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı