Gazete Vatan Logo

Çocuğunu okula başlatmayana para cezası geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 66 ayını doldurduğu halde okula gönderilmeyen çocuklar için veliye günlük 15 TL para cezası kesileceğini bildirdi.

Cezaya rağmen çocuk yine gönderilmezse ek 500 TL ceza daha kesilecek. Bakan Ömer Dinçer “Kayıt yaptırmayan velilere hesabını soracağız” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 66 ayını doldurmuş çocukları okula kaydettirmeyen veya kaydettirip okula göndermeyen velilere günlük 15 TL para cezası kesileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 66. aydan itibaren okula kayıtların zorunlu olarak yapılacağını belirterek, “Kayıt yaptırmayan velilere de hesabını soracağız” dedi.

İlköğretime başlama yaşını eleştirenlerin “Okulda bez de bulundurun’’ gibi değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Dinçer, şunları söyledi: ‘’Türkiye’de zaten 60 ile 72 ay arasındaki çocukların yüzde 67’sini biz eğitiyorduk, okullarımıza almıştık.

Zaten okul öncesi eğitim almış, bir okul disiplinine sahip çocuklarımızın önemli bir kısmını ilkokul birinci sınıfa alacağız.’’

ÇOCUKLARA UYGUN MÜFREDAT

İlkokul birinci sınıfta verilmesi planlanan eğitime de değinen Bakan Dinçer, “Çocuklarımıza birinci sınıfta daha çok oyun oynatacağız.

Çocuklarımıza daha çok oynarken öğretmeye çalışacağız. İkinci aydan sonra okuma yazma öğretelim diye uğraşan bir müfredat yapmak istemiyoruz.

Velilerimize şunu söylemeliyim, bu yıl aldığımız çocuklar kasım, aralık aylarına gelindiğinde hâlâ okuma yazma öğrenmiyorlarsa telaşa kapılmayın.

Çünkü bu, çocuklarınızla alakalı değil, biz çocuğun pedagojisine uygun bir müfredat uygulamaya başladık da onun için’’ dedi.

KAYITLAR HAZİRANDA

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık da velilerin 60-66 aylık çocuklarını ilkokula başlatmak istemeleri durumunda haziran ayındaki kayıt döneminde dilekçe verebileceklerini bildirdi.

Kayıtların, öğretmenlerden oluşan heyetin onayıyla gerçekleştirileceğini ifade eden Kocabıyık, “Çocuğun uyum sağlayamadığı durumda veli istediği zaman çocuğunu okul öncesi eğitime kaydettirebilecek’’ dedi.

Okula gitme yaşında olmasına rağmen çocuklarını okula göndermeyen ailelere yönelik yaptırımlara ilişkin de bilgi veren Kocabıyık, “İlköğretime kaydını yaptırdıktan sonra okula devam etmediği tespit edilirse, çocuktan kim sorumluysa velisine, vasisine çocuğun devam etmediği her gün için 15 lira para cezası kesiliyor.

Buna rağmen çocuktan sorumlu veli ya da vasi, çocuğu okula göndermemeye devamederse de ayrıca buna ek, 500 lira idari para cezası var’’ diye konuştu.

Öğretmen ve veliler olumlu bakıyor Eğitim-Bir-Sen’in 12 ilde, bin 200 öğretmen ve bin 200 veliyle yüz yüze gerçekleştirildiğini araştırmaya göre, ‘’Velilerin yüzde 45,9’u, öğretmenlerin ise yüzde 31,2’si, yeni sistemi olumlu ve kesinlikle olumlu” olarak değerlendirdi.

Ancak araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 87,9’unun, velilerin ise yüzde 81,4’ünün okula yeni başlayan çocuklarla 14 yaşındaki çocukların aynı okul ortamını paylaşmasını istemediği anlaşıldı.

Araştırmada ayrıca öğretmenlerin yüzde 57,3’ünün, velilerin ise yüzde 70,4’ünün Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatının seçmeli ders kapsamına alınmasını olumlu buldukları ortaya çıktı.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, araştırmaya göre, yeni eğitim sisteminin, öğretmenler ve veliler tarafından olumlu ve kısmen olumlu olarak karşılandığının görüldüğünü bildirdi. (Bugün)

Haberin Devamı