Gazete Vatan Logo
Magazin Cinselliğin önündeki büyük engel: vajinismus

Cinselliğin önündeki büyük engel: vajinismus

Yaptığımız çalışmalarda her 10 kadından 7'sinde vajinumus geliştiğini görüyoruz. Bunun temel sebebi cinsellik hakkındaki yanlış inanışlar ve bilgiler.

VAJİNİSMUS Türkiye’de en sık görülen kadın cinsel sağlık sorunlarından biri. Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak yaptığımız çalışmalarda her 10 kadından 7’sinde cinsellikteki yanlış inanışlar nedeniyle vajinismus geliştiğini bulduk. İlk gecenin kadın için çok büyük bir ızdırap olacağı, çok yoğun kanamaların yaşanacağı, kadınların cinsellikten zevk almadığı gibi yanlış bilgiler cinselliğe karşı bir korku geliştirebiliyor. Bir çok kadın cinsellikte asla böyle bir sorunla karşılaşmayacağına inanıyor. Vajinismus geliştiğinde ise büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşıyor.

Çift neler yaşıyor?

Vajinismusta vajen ön kısmındaki istemsiz kasılmalar cinsel ilişkiye izin vermiyor. Vajina girişini çevreleyen kas vajina açıklığını kontrol ediyor. Bu kasın istemsiz kasılması, cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girişini tamamen engelliyor. Bu durum genelde ilk cinsel ilişkiden itibaren gelişiyor. Ne kadar denenirse denensin cinsel birliktelik yaşanamıyor. Bilgi yanlışları, ilk gece korkusu vb. nedenlerle ilk beraberlik denemesiyle kasılma, kendini geri çekme görülebiliyor.

Haberin Devamı

Amaç her aşamayı keyifli hale getirmek

Vajinusmus tedavisinde ana amaç ilişkiye hiç giremeyen, ilişkiden korkan ya da bir şekilde girse dahi acı duyan, tatmin olmayan kadın hastalar için tüm safhaları keyifli hale getirmek. Tedavide çiftler için hedefimiz, sadece cinsel birlikteliğin gerçekleşmesi değil, bu birlikteliğin keyif ve mutlulukla yaşanması. Bu nedenle öncelikle cinsel bilgi eksikliğini tamamlanıyor, kadın ve erkek cinsel anatomisi, kızlık zarı, vajinal kaslar, cinsel birliktelik fizyolojisi hakkında çift detaylı olarak bilgilendiriliyor. Anatomik bir sorun olup olmadığının anlaşılması için konsültasyon gerekebiliyor. Daha sonra çift cinsel terapi ödevleri (kas çalışmaları, bireysel ödevler ve ilerleyen aşamalarda eşli çalışmalar) ile aşama aşama beraberliğe hazır hale geliyor. Vajinismusta eşlerin bir arada değerlendirilmesi, tedavi sürecine birlikte katılmaları, ödevleri dikkatle uygulamaları, sorun olduğunda uzmanlarına danışmaları çok önemli. Bu süreçte erkekte var olan sertleşme kaybı veya erken boşalma sorunu da çözümleniyor.

Haberin Devamı

Hastaların yanlış inanışları:

Yanlış 1: İlk gece kadın için çok ızdırap vericidir

Birçok kadın ilk gecenin kadınlar için çok ızdırap vereceğini ve kızlık zarı nedeniyle yoğun kanamalar yaşayacağına inanıyor. Oysa kızlık zarının yapısı kişiden kişiye farklılık gösteriyor ve yoğun kanamalar görülmüyor. Daha esnek zarlarda hiç kanama oluşmayabiliyor.

Yanlış 2: Vajinismus eşini beğenmeyen kadınlarda oluşur

Vajinismus, cinsel birleşme korkusuyla gelişiyor. Kadın eşini ne kadar severse sevsin, cinselliği ne kadar yaşamak isterse istesin, zihnini şartlayarak sorunu ne kadar aşmak isterse istesin vajinal kasılmaları durduramıyor. Pek çok erkek de vajinismus yaşayan eşleri karşısında kendini yetersiz, cinsel anlamda başarısız, çekiciliğini yitirmiş hissediyor. Bu da üzüntü, kaygı, depresyon yaratabiliyor.

Yanlış 3: Vajinismus kadının sorunudur

Tüm cinsel sorunlar çiftin ortak problemidir. Sorun kadından da, erkekten de kaynaklansa çiftin tedavi sürecini birlikte geçirmeleri tatminkar bir cinsel yaşama kavuşmalarını sağlıyor. Kadının istemediği için vajinal kasılmaları durdurmadığına dair bir inanış var. Oysa pek çok vajinismus hastası cinselliği çok arzu ettikleri halde yaşayamadıklarını belirtiyor. Zaman içinde cinsel denemelerde beraberlik yaşanamadığı için gelişen başarısızlık ve ümitsizlik kadını cinsellikten uzaklaştırsa da aslında pek çok kadın cinsel beraberliği yaşamayı arzu ediyor.

Haberin Devamı