Gazete Vatan Logo

Çinliler beyaz eşyayı Türkiye’de üretecek

Çinli beyaz eşya devleri, Avrupa ve Afrika pazarına daha hızlı ulaşmak için beyaz eşyayı Türkiye’de üretmenin yollarını arıyor. Türk ortakla çalışmak isteyen Çinliler, Çerkezköy ve Kayseri organize sanayi bölgelerinde arsa bakıyor. Çinliler şirket satın almaya da açık.

Çinliler beyaz eşyayı Türkiye’de üretecek

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, başkan yardımcıları Fatih Özkadı ve Muharrem Yamaç ile birlikte toplantı düzenledi ve sektördeki gelişmelerle hedeflerini açıkladı. Güler, sektörün iç pazar ve ihracat dahil geçen yıl yüzde 6 büyüdüğünü, 2016 için yüzde 5 büyüme öngördüklerini söyledi. Toplam üretimin 23 milyon adede yaklaştığını, bunun yüzde 75’inin ihraç edildiğini kaydeden Güler, “Sektörümüz 15 yılda yüzde 11 büyüdü. Büyümenin ana motoru ihracat. Devletin yaptığı destek programları şirketlere önemli avantajlar sağladı. İç piyasada 2015 yılı iç satışlarımız 6.4 milyon adet, ihracatımız ise 16.1 milyon adet olarak gerçekleşti. Sektörün toplam cirosu 30 milyar liraya ulaştı. Üyelerimiz 150 ülkeye ihracat yapıyor. Bunların içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya’ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya ihracat yapabiliyoruz. İhracatımızın yüzde 60-70’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Arsa fiyatı zorluyor

Muharrem Yamaç da Çinliler’in Avrupa ve Afrika’ya lojistik sıkıntısını aşmak için ‘harıl harıl’ Türkiye’de ortak ve arsa aradığını vurguladı. Yamaç, “Çin ekonomi heyetleri organize sanayi bölgelerini geziyor. Çerkezköy’e geldiler, Kayseri’ye gittiler. Sadece ortak ve arsa aramıyorlar. Şirket satın almaya da açıklar. Çinliler’in gelmesi ekonomiye katkı sağlayacak. Olumsuz bir etki yaratacağını düşünmüyoruz” dedi.

Yamaç, arsa fiyatları yüzünden Türkiye’nin cazibesini kaybetmeye başladığına da dikkat çekti. Yamaç, “Trakya’da arsa metrekare maliyeti 150 dolar, Kayseri OSB’de bile 100 dolardan aşağı değil. Bu da yatırımcılar açısından Türkiye’nin cazibesini olumsuz etkiliyor. Yatırımcıları kaçırmamak için bir takım çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

Fatih Özkadı ise Çin’deki sadece bir üreticinin Türkiye’deki tüm üretim miktarı kadar beyaz eşya ürettiğini, Türkiye’nin asıl rakibinin Polonya olduğunu ifade etti. Özkadı, “Çin 300 milyon, Polonya 20 milyon adet üretim yapıyor. Üretim İtalya’dan, Kuzey Avrupa’dan Polonya’ya kayıyor. Bu yüzden daha fazla üretmemiz, Polonya ile aramızdaki farkı açmamız gerek” dedi.

Haberin Devamı

Rusya’da asıl Ruble uçağı çakıldı

Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gelişmelere değinen Ergün Güler, şöyle devam etti: “Ruble uçağı zaten 2013 yılında çakıldı. Asıl olumsuz etkiyi biz o zaman gördük. Geçen yıl ki uçak krizinden sonra yaşanan şokun bize majör etkisi olmadı. Irak konusunda da ihracat olarak daha önce gerçekleşen satışların sınır ticareti ile devam ettiğini belirledik. Eskiden rakamları takip edebiliyorduk ama şimdi sınır ticareti yapıldığı için rakamları takip edemiyoruz. İran 2016 yılında herkes için büyük bir fırsat olacak.”

Büyümenin itici gücü konut satışı

ERGÜN Güler, beyaz eşya sektöründe iç pazar büyümesini konut satışlarının tetiklediğini anlattı. Güler, “İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl 1.3 milyon konut satıldı, bunun önemli kısmını yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya demek. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri sektör büyümesine önemli kakı sağlıyor. Konut satışları hiç artmasa dahi demografik yapı, evlilik, boşanma ve öğrenci evleri nedeniyle beyaz eşya sektörü büyür” diye konuştu.

Haberin Devamı