Gazete Vatan Logo

Cinderes alındı ‘kuzey kilidi’ açıldı!

Afrin’in önemli beldelerinden Cinderes’in merkezi dün TSK ve ÖSO’nun kontrolüne geçti. Ayrıca stratejik öneme sahip Şeran beldesinin alınmasıyla da ‘kuzey kilidi’ açılmış oldu

Cinderes alındı ‘kuzey kilidi’ açıldı!

TSK’nın Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı’nda önemli bir aşama daha geçildi. Terör örgütü PKK/YPG’nin önemli merkezlerinden biri olan ve Afrin’e açılan kapı olarak görülen Cinderes’in merkezinde TSK ve ÖSO birlikleri kontrolü ele geçirdi.

Jetler vurdu

Edinilen bilgiye göre önceki gün TSK’ya ait savaş uçakları ve helikopterler aralarında keskin nişancı noktalarının da bulunduğu kritik bölgeleri vurarak operasyon öncesi yumuşatma faaliyeti gerçekleştirdi. Gece beldeye nasıl girileceğine dair son planlar paylaşıldı. Ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı askerler ile ÖSO birlikleri sabahın ilk ışıklarıyla Cinderes merkeze girmeye başladı.

Kontrol sağlandı

Cinderes merkezde büyük bir direnişle karşılaşılmazken bazı noktalarda kaçan teröristlerle ufak çatışmalar yaşandı. TSK ve ÖSO birlikleri belde merkezinde tam anlamıyla kontrolü sağlarken, kuzeyde Afrin yönünde bulunan terörist gruplarla bir süre daha çatışma devam etti. Ancak kısa bir süre sonra buradaki teröristlerinde kaçan gruplara dahil olarak Afrin’e geçtiği öğrenildi. Yerel kaynaklar dün öğle saatlerinde TSK ve ÖSO birliklerinin terör unsuru, EYP (El yapımı patlayıcı), mayın ve bubi tuzaklarına karşı arama ve imha çalışmalarına başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Teröristler kaçıyor

Afrine giden yolda stratejik öneme sahip Şeran beldesi ile Katme, Kefer Cenne ve Maşele köylerinin alınmasıyla da bölgede ‘Kuzey kilidi’ açılmış oldu. TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin denetimine giren bölgedeki Kefer Cenne köyünde terör örgütü PYD/PKKnın eğitim kampı da jetlerle vuruldu. Kuzey hattında önemli noktaların ele geçirilmesinin ardından teröristlerin Afrin veya daha geri noktalara kaçtığı öğrenilirken, bölgede bulunan bazı köylerde çatışmaların sürdüğü ve bu bölgelerin ele geçirilmesinin an meselesi olduğu öğrenildi.

Saddam gibi sürüklendi

TSK ve ÖSO, Kefer Cenne’nin merkezine geldiklerinde dev bir Öcalan posterinin asılı olduğunu gördü. Hemen poster yırtıldı. Bağlı olduğu pano da tıpkı Saddam Hüseyin’in heykelinin yıkılışı gibi bir pikap tarafından iple çekilerek yerlerde sürüklendi. Ayrıca terör örgütünü simgeleyen flamalar yakılıp, Öcalan ve öldürülen teröristlerin fotoğraflarının bulunduğu poster ve panolar da silahlarla parçaladı.
3.055
‘Zeytin Dalı Harekatı’nın 48’inci gününde, etkisiz hale getirilen terörist sayısı, 3055 oldu.
Cezaevi ele geçirildi
Afrin’e bağlı Raco beldesi kırsalında bulunan cezaevi ile Ma’rata köyü, TSK birlikleri ve ÖSO güçleri tarafından ele geçirildi. Cezaevi ve köyde kontrol sağlandı.
Örgütün eğitim kampına girildi
Kefer Cenne köyünde terör örgütü PYD/PKK’nın eğitim kampı ele geçirildi. Kampta yapılan incelemede, terör örgütünün tüneller kazdığı, aynı zamanda kurduğu atölyeler ile militanların kıyafetlerini de diktiği belirlendi. Depolarda yüzlerce ayakkabı ve kıyafet ele geçirilirken, kampta, terör örgütüne ait çok sayıda mühimmata da el konuldu. Teröristlerce eğitim amaçlı ve mühimmat deposu olarak kullandığı kampta, geçmiş dönemde, gözlemci olarak Afrine gelen Rus askerlerinin de konakladığı öğrenildi.
Afrin’e 7 km. kaldı
Savunma uzmanları Afrin’in merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıkta bulunan Cinderes’in ele geçirilmesiyle terör örgütünün tamamen sıkıştığını belirtiyor. Uzmanlar Cinderes’ten sonra Afrin’e doğru dağlık ve engebeli arazi kalmadığını, alanın düz olması nedeniyle teröristlerin daha fazla direnemeyeceğini vurguluyor. Şeran beldesindeki Kefer Cenne’nin de alınmasıyla kent merkezine bir hayli yaklaşıldı. birliklerin Afrin’e yaklaşık 7 km. mesafede bulunduğu belirtildi.
‘Çocuklar gibi şendik’
Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PKK/YPG’nin bulunduğu köyler temizlenirken askerlerin bölgeden paylaştıkları her fotoğraf sosyal medyada gündem oluyor. Jandarma Özel Harekat mensubu bir askerin bisiklet üzerinde verdiği poz binlerce kez paylaşıldı. Fotoğraf için askerler ‘Operasyonun ortasında bile eğlenmeyi ihmal etmiyoruz’ notunu düştü. Bu sevimli kare, ünlü şair Yahya Kemal’in ‘Akıncılar’ şiirindeki, “Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik’ dizesini akıllara getirdi.
Islak battaniye kurtaramadı
Afrin’de devam eden operasyonlarda teröristler, İHA’lardan gizlenmek için ıslak battaniye kullanmaya başladı. Ancak bu plan milli İHA’lara karşı tutmadı. Afrin’den gelen son görüntüde ıslak battaniye altına saklanmanın da teröristleri kurtaramadığı ortaya çıktı. Diğer yandan fotoğrafta yer alan ABD tarafından YPG’ye verildiği belirtilen güdümlü füze de dikkat çekti.
Motosiklet uçaksavar!
Zeytin Dalı Harekatı’nda en önemli yerleşim yerlerinden Cinderes’te kontrol TSK ve ÖSO güçlerine geçti. YPG-PYD’ye ait çok sayıda mühimmat ve silah ele geçirildi. Bunlar içinde en ilgi çekeni ise motosiklete monte edilmiş Doçka uçaksavar silahı oldu. Terör örgütü PKK’nın çok etkin olarak kullandığı bu silahın motosiklete monte edilmesiyle arazi içinde istenen yere rahatça taşınması hedeflenmiş.
YPG’nin mühimmat deposu patlatıldı
TSK ve ÖSO’nun başlattığı Afrin’deki teröristlere yönelik Zeytin Dalı Harekatı başarılı bir şekilde ilerliyor. Cinderes’te yoğunlaşan operasyonlarda ÖSO, teröristlerin mühimmat deposunu imha etti.
157 NOKTA KURTARILDI
6 beldenin 5’i temizlendi
TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ’ın işgalindeki Afrin’de 5’i belde merkezi, 122’si köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 157 bölgeyi kontrol altına aldı.
İmkanı olan kaçıyor
Cinderes’in düşmesiyle bölgede hareketlilik başladı. YPG’nin Afrin merkezinde rehin tuttuğu sivillerden bazıları güneye doğru kaçmayı başardı. YPG, Türk askeri ve ÖSO’ya karşı canlı kalkan yapmayı planladığı sivillerin kent merkezinden çıkmasına izin vermiyor.

Haberin Devamı