Gazete Vatan Logo

Cinayetin itirafı!

Ermenek madeninin sahibi ve işletme müdürü tutuklandı. Verdikleri ifade, 18 maden işçisinin bile bile ölüme gönderildiğini ortaya koydu.
'Çok pahalıydı’
Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan tutuklanan maden işletmecisi Saffet Uyar ‘Müfettiş geldi, sondaj yapmamız gerektiğini söyledi. Sondaj makinesi için fiyat araştırması yaptım. Çok pahalı geldi, alamadım (Sondaj makinesi 50 bin TL)... Maden içinde kontrol sondajı yapılması gerektiğini de bilmiyordum’ dedi.
Tatlı suymuş
İşletme Müdürü Yavuz Özsoy’un ifadesi daha da vahim: “Ocağın birçok yerinde su sızıntısı vardı.
İçerek kontrol ettik, tatlı suydu, kokmuyordu, sorun olduğunu düşünmedik. Kontrol sondajı şarttı ama alamadık. Bu saha bana teslim edilirken harita verilmedi. Haritam olsa işçileri kesinlikle sokmazdım.”

‘Sızan suyu içerek analiz ediyorduk!’

Maden faciasıyla ilgili İşletme Müdürü Yavuz Özsoy da “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan” tutuklandı. Özsoy’un ifadesinde şunları söylediği öğrenildi: “Ocağın birçok yerinde damlayarak su geldiğini gördüm. Yalnız bu su doğal suydu, içilebiliyor, kokmuyordu. Bu nedenle herhangi bir sorun olduğunu düşünmedim. Ayrıca şirket 45 gün fiilen çalışmayı bıraktığında 3. başyukarı’da damla damla su akması nedeniyle 15 metrelik bacada kabarma ve kayma mevcuttu, killi toprak kaymıştı. Aynı şekilde aşağı düz bacada kilden dolayı kayma meydana gelmişti. Bu işletmenin çalışmamasından kaynaklanıyordu. Madenin her yerinde su damlaması mevcuttu. Yalnız bu madenlerde olağan bir durumdu.”

Haberin Devamı

‘Su damlamaları mevcuttu’

“Aynı şekilde 4. başyukarı’da da su damlaması mevcuttu. Bunlardan su basması tehlikesini oluşturacak nitelikte bir belirti tespit edemedim. Şirkette çalışmaya başladıktan sonra 2010 yılının ikinci ya da üçüncü ayında çalışma yapılan kömür komple sızıntı verince su olabileceği düşüncesiyle işçileri çıkardım. Kendim sondaj yaparak ocaktan ayrıldım. Üç saat sonra girdiğimde suyun dolduğunu tespit ettim. Suyunu çekerek içeri girdim. İçeri girdiğimde buranın Azim Uyar’ın diye bilinen baca çalışmasının olduğu alanı tespit ettim. Orayı kapattım. Bunun dışında 2011 yılının sonlarında kömürde sızıntı gelmeye başlayınca sondaj yaptım ve suyu boşalttım. Boşalttıktan sonra araştırdığımda yine aynı şekilde Azim Uyarı’ın yapmış olduğu bacaya vardık.”

Haberin Devamı

‘Sipariş formunu gösterdik’

“Madende mevzuat gereğince uzunluğu 25 metreden aşağı olmamak üzere sondaj makinesi ile çalışılması gerekir. Ancak bu makine bizim şirkette mevcut değildi. Ekonomik olarak şirket ve işçiler zor durumdaydık. Bu nedenle söz konusu sondaj makinesini alamadık. MİGEM’in sahada yaptığı araştırma sonucu düzenlediği rapordaki hususlara ilişkin Ermenek Cenne Şirketi ile görüşme yaptık. Şirket müdürü sondaj makinesi alınacağına dair sipariş formuyla geldi. Orada görevlilere sipariş formunu gösterdi. Denetimde öncelikle bizden seri havalandırmanın paralele çevrilmesi istendi. Ben denetim öncesi bunu yaptım ve denetime hazır hale getirdim. Bununla birlikte çift nefeslik yapmamızı istediler. Biz denetim öncesi bunu da hazır ettik. Olay ihmalkarlıktan kaynaklanmaktadır. Bu saha bana teslim edilirken ruhsatta gösterilen alanın içini belirten imalat haritası da ekli bir şekilde verilmiş olsaydı ya da çalışma sırasında bu harita elimizde bulunsaydı bu olay meydana gelmeyebilirdi.”

Haberin Devamı

‘Oğlum bana sen katil misin diyor’
Olaydan dolayı üzüntü içerisinde olduğunu dile getiren Yavuz Özsoy, “Oğlum bana ‘baba sen katil misin?’ diye soruyor. Ben katil değilim” dedi.