Gazete Vatan Logo

Çin’den 1000 YTL’ye jakuzi 18 YTL’ye armatür geliyor

Müteahhitlerin maliyet kaygısı, hükümetin cari açık hedefini tehdit ediyor. Çoğu Çin malı olan sudan ucuz inşaat ürünlerinin ithalatı 4 milyar dolara ulaştı. Üstelik ithalatta yüzde 10 artış bekleniyor

Seramikten armatüre, lavabodan, kapıya ve duvar kağıdına kadar en az 300 inşaat malzemesinde ucuz ürünlere yönelinmesi, tekstilden sonra inşaatta da Çin tehdidini gündeme getirdi. Dövizde yaşanan dalgalanma ve durgun geçen yaz mevsimi de müteahhitlerin daha düşük masraflarla proje üretebilmek için girdikleri maliyet rekabetini artırdı. Ankara Ticaret Odası (ATO) yetkilileri, sektörde gelişen bu ucuz malzeme kullanımı trendinin cari açığı yükseltme tehlikesi doğurduğunu açıkladı.

HACMİ 7 MİLYAR DOLAR
Kurum yetkilileri,“Uzakdoğu ağırlıklı ithalatı yapılan 836 ürünün 600’ünde 31 Aralık 2005’te yayınlanan tebliğ ile TSE belgesi aranması şartının kaldırılması ve bakanlıklarda gözetim birimlerinin hala kurulmaması da tehlikeyi büyütüyor. Çünkü bu 600 ürünün en az yarısını inşaat malzemesi oluşturuyor” dedi.
Standart dışı ürünlerin Türkiye’nin 117 milyar dolarlık toplam ithalatı içindeki payının yüzde 5 olduğunu söyleyen ATO yetkilileri, bu ürünlerin hacminin 7 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Son 2 yıldır sektörü saran Çin istilasının bu gidişle katlanarak artacağını belirten yetkililer, sadece bu faktörün bile standart dışı ürün ithalatındaki artışı en az yüzde 10 tetikleyeceğini, cari açığın da buna paralel olarak artacağını vurguluyor.

Lüks projelerde kalite yarışı var
B ve C gelir grubuna hitap eden projelerde, yerli ürüne göre yüzde 80’e varan oranda ucuz olan Çin ve İspanya kaynaklı ürünler kullanılıyor. A+ gelir grubuna hitap eden lüks residence projelerinde ise yarı yarıya pahalı olan ve İtalya, İspanya ve Almanya’dan lüks ürünler seçiliyor. Bu projelerde mutfak, asansör, duvar kağıdı ve yangın kapılarında yerli ürüne göre fiyat farkı yüzde 100-200’lere bile varabiliyor. İthal veya yerli, anahtar teslim projelerde metrekare maliyeti A+ gelir grubuna hitap eden projelerde 700-1000, B+’da 350-400, C+’da ise 300-350 doları buluyor.

Yerliden ayırmak güç
Uzakdoğu’dan gelen inşaat malzemelerinin yerli ürünlere göre fiyatı ve kalitesi daha düşük ancak tüketicinin görüntü olarak yerli ürünlerden farkı olmayan bu malzemeleri ayırt etmesi de oldukça güç. Bu ürünler arasında inşaat boyaları, PVC yer döşemesi, lavabo, sifon, küvet, tuvalet taşı, parke, seramik karo, cam, profil, radyatör, kilit, sofben, vana, musluk, kablo, kereste, alçı, armatür, lamba, piriz, fiş, plastik boru, kapı, kilit, kalorifer, klima, fırın, şofben, beyaz eşya, duvar kağıdı, asansör, klima, yangın kapıları gibi pek çok ürün yer alıyor.

Haberin Devamı