Gazete Vatan Logo

Çin 400 milyar dolara Rusya’nın ‘gaz’ını alacak

Dünyanın süper güçleri Rusya ve Çin stratejik işbirliğine gitti. 10 yıl süren pazarlığın ardından, Rus Gazprom ile Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) arasında tarihi doğalgaz anlaşması imzalandı. Gazprom ve Çin Ulusal Petrol Şirketi yetkilileri anlaşmayı, Rusya lideri Vladimir Putin’in iki günlük Çin gezisinin bitimine saatler kala imzaladı.

İmza törenine Putin’in yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de katıldı. Anlaşma çerçevesinde Gazprom, 2018 yılından başlamak üzere 30 yıl boyunca Çin’e yılda 38 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak. Gazprom ve CNPC arasında imzalanan anlaşmanın toplam değeri 400 milyar dolar olacak.

Büyük siyasi destek

Anlaşmayla dünyanın en büyük enerji tüketicisi durumundaki Çin yeni bir temiz yakıt kaynağına sahip olurken, Moskova için yeni bir pazar oluştu. Rusya’nın sağlayacağı doğalgaz Sibirya’daki sahaları Çin’in ana tüketim merkezlerine bağlayacak yeni bir boru hattı yoluyla iletilecek.

Ukrayna’daki kriz nedeniyle Avrupa ülkelerinin muhtemel yaptırımları ile yüz yüze olan Rusya’nın, gaz için alternatif piyasalar aradığı biliniyordu.

Yeni boru hattı

Anlaşmanın imzalanması, Batı’nın ekonomik yaptırımlar uyguladığı Rusya’ya ekonomik ve siyasi destek verecek olması bakımından önem taşıyor. Rusya ve Çin arasındaki pazarlıkların uzamasının temel nedeni Pekin’in Rus gazını daha ucuz fiyattan satın almakta ısrar etmesiydi.

Türkmenistan halen Çin’in en büyük doğalgaz tedarikçisi. Pekin yönetimi geçen yıl Birmanya’dan da doğalgaz almaya başlamıştı.

Pekin ve Moskova arasındaki pazarlıklarda gazın Çin’e nasıl ulaştırılacağı da ana tartışma konularından biriydi. İki ülke arasında yapılması planlanan yeri boru hattının maliyetinin 22 ile 30 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

En büyük ticaret ortağı

Çin halen Rusya’nın en büyük ticari ortağı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 90 milyar dolara ulaşmıştı. Moskova ve Pekin yönetimleri bu rakamı 10 yıl içinde 200 milyar dolara çıkarmak istiyor.

Haberin Devamı