Gazete Vatan Logo

Chrysler’i anavatanı ABD’ye geri getirdi

Cerberus, kendi imkanları ile Chrysler’in yüzde 80.1 hissesini aldı

2006’da 1.5 milyar dolar zarar eden Chrysler’i, Şubat ayında satışa çıkaran Alman otomotiv devi DaimlerChrysler dün amacına ulaştı. Son olarak milyarder işadamı Kirk Kerkorian’ın 4.5 milyar dolarlık teklifini geri çeviren Daimler, ABD’nin en büyük özel sermaye fonlarından Cerberus’la 7.4 milyar dolarlık fiyat üzerinden el sıkıştı.

Chrysler’ın borçları ile beraber toplam değeri 18 milyar doları buluyor. 8 yıl önce Mercedes’in üreticisi Daimler- Benz’in satın aldığı Chrysler, bu sayede tekrar ABD’li oldu.

Finansal krize rağmen

Dünya borsalarını saran finansal kriz, bu alışverişte de etkili oldu ancak satış kararının iptal edilmesine yetmedi. Cerberus, Chrysler’in 12 milyar doların üzerindeki borcunu tahvil çıkararak kapatmak için pek çok yatırım bankasının kapısını çaldı. Ancak bu çalkantılı dönemde kimse 12 milyar dolarlık borcu üstlenmek istemedi. Bu olumsuzlukla satış zora girse de Cerberus borcu üstlendi ve satış gerçekleşti.

1980’li yıllarda iflasın eşiğinden Voyager -Grand Voyager modeli ile dönen Chrysler, Dodge, Plymouth ve Jeep markaları ile üretim yapıyor. Chrysler, 2000 Haziran ayında Daimler-Benz’in satın almasıyla ABD’li hüviyetini kaybetmişti.

Efsane logoya dönüş

Dünyadaki ilk halka açık otomotiv firması olan Chrysler’ın anlaşma dışında kalan yüzde 19.9 hissesi ise Mercedes portföyünde yer almaya devam edecek.

Daimler’in satın almasıyla kendi logosundan vazgeçmek zorunda kalan Chrysler’daki ilk değişiklik ise lastik ve yıldırımlardan oluşan efsane logoyu tekar kullanma kararı oldu.

Firma 1950’li yıllarda efsane logo olarak nitelendirilen Chrysler logosuna geri dönmeye karar verdi. Ayrıca 2007’nin ilk çeyreğinde 2 milyar dolar zarar açıklayan Chrysler, 3 milyar dolarlık yatırım ile tekrar yapılandırılacak.

Haberin Devamı