Gazete Vatan Logo

CHP’nin gözü gençlerde

CHP’nin gözü gençlerde

CHP’nin seçim beyannamesinde bu kez emeklilerden çok gençlere yönelik vaatler dikkat çekti. Yeni mezun olan ve iş arayan gençlere, İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde 540 TL işsizlik desteği verilmesi de vaat edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün 1 Kasım seçimine yönelik vaatlerin sıralandığı beyannamelerini açıkladı. Beyannamede yine ekonomik vaatlerin siyasi vaatlere göre öne planda olduğu görülürken, Kılıçdaroğlu’nun bu kez genç seçmenlere yönelik çok sayıda mesaj vermesi dikkat çekti. Askerlik süresinin kısaltılması, yaz tatillerinde üçer aylık dönemler halinde askerlik yapılması da bildirgede yer aldı. Üniversiteden yeni mezun olan ve iş arayan gençlere, İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde 540 TL işsizlik desteği verilmesi de vaat edildi. Yine emeklilere 2 maaş ikramiye sözü veren Kılıçdaroğlu, gençler için ise özetle şunları söyledi:
Siber gazı olmayacak
Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini. ‘Ali İsmail’lere, ‘Özgecan’lara adıyoruz. Öğrenci, memur, işçi, işsiz, çiftçi bütün gençlere. TOMA’lara biber gazlarına karşın polis barikatlarının önünde elinde karanfille bekleyen kitap okuyan yarattığı mizahla bir diktatöre diz çöktüren gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini. Biz gençleri baş tacı yapacağız. Gençleri bu ülkenin umudu olmanın yanında ortağı yapacağız. Sizlerden istediğim sadece bir şey var. Siyaseti dinozorlardan temizleyin. Siyasette aktif olarak yer alın. CHP iktidarında bütün meydanlar sizin olacak. Meydanlarda özgürce gezeceksiniz. Biber gazı CHP iktidarında olmayacak. Çünkü biz düşünceden korkmuyoruz. Yasaklar, yasaklar da kalkacak.”
Yatılı meslek lisesi!
“Biz size ne vaat ediyoruz? En büyük sorun işsizlik miydi, evet. İşsizlik sadece bugünün değil geleceğin de sorunu ve çözmemiz gerekiyor. O zaman dedik ki iş garantili eğitim yapacağız. Bütün organize sanayi bölgelerinde yatılı meslek liseleri olacak. Anneye babaya asla yük olmayacaksınız. Üçüncü sınıftan itibaren fabrikalarda staj yapacaksınız. Mezun olduğunuz gün işiniz hazır. 800 bin taşeron işçi var. Bunların yüzde 80’i genç. Tamamı kadro alacak. Sendikalı olacak. Asgari ücretle çalışanların yüzde 80’i genç. 1054 liraya çalışıyorlar. Asgari ücret CHP iktidarında net 1500 lira olacak.”
Öğrenim kredisi kolaylığı
“Üniversitede okurken öğrenim için kredi alıyor. Mezun olunca devlet yakasına yapışıyor. İyi de işi yok. İcraya veriyor. İş bulduktan sonra parayı sizden isteyeceğiz, faizler de silinecek. Herkesin yurtta yeri olacaktır. İkinci öğretim harçlarını kaldıracağız. Yurtlar öyle koğuş sistemine göre de değil. Birer ikişer kişilik odalar. YÖK belasını kaldıracağı ve öğrencilere üniversite yönetiminde söz imkanı sağlayacağız.”
İlk 100 gün vaatleri
- Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye.
- Aile Sigortası Kanunu çıkacak. Hiçbir ailenin geliri 720 liradan az olmayacak.
- Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında faizlerin en az yüzde 80’i silinecek.
- Siyasi Ahlak Yasası çıkacak.
- TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Siyasiler vatandaştan topladığı her kuruşun hesabını verecekler.
- Passolig uygulaması kalkacak.
- Üniversite mezunlarının öğrenim kredisi faizleri silinecek ve borç ertelenecek.
EKONOMİ VAATLERİ
- Üniversite kazanamayan yoksul gençlere aylık 240 lira üniversite hazırlık desteği verilecek.
- Maddi olanağı yetersiz tüm gençlere karşılıksız burs verilecek.
- Emeklilere milli gelir artışından refah payı ödenecek.
- Emekli aylıkları, gıda ürünleri enflasyonu oranında artırılacak.
- Emeklilerden muayene ve ilaç katılım payı alınmayacak.
- Üç ayda bir 600 lira olarak ödenen 65 yaş aylığı, 900 liraya çıkarılacak.
- KOBİ’lere, esnafa ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz kredi verilecek.
- Esnaf da şirketler gibi kira, araç giderlerini, iş yeri masraflarını vergiden düşecek.
- Kamu alımlarının yüzde 15’ini kadın girişimciler ve genç girişimcilerin kurduğu firmalardan yapılacak.
- Asgari ücreti, net 1500 TL’ye çıkarılacak. Haftalık çalışma süresi 40 saate indirilecek.
- Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçinin tamamı kadroya alınacak.
- Çiftçiye 1.5 lira olan mazot vaadi, dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruşa çıkarıldı.
- Kredi dosya masraflarının ve kart aidatlarının 10 yıl süre ile başvuru olmaksızın geriye dönük olarak iade edilmesi sağlanacak.
- Geliri olmayan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları silinecek.
- 4 kişilik yoksul bir ailenin aylık 230 kwh elektriği ücretsiz verilecek.
- Yoksul ailelere kömür yerine altyapısı bulunan her yerde ‘ücretsiz’ doğalgaz verilecek.
- Sayıları 1 milyonu aşan mevsimlik tarım işçilerinin hastalık, iş kazası, ölüm, emeklilik gibi risklere karşı sosyal güvence altına alınacak. Sağlık hizmetlerinden GSS ödemeksizin yararlandırılacak.
Kürt sorunu nasıl çözülür?
Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun bir siyasi partinin çözebileceği sorun olmaktan çıktığını ifade ederek şunları söyledi: “Kürt sorunu güvenlik politikalarıyla çözülür mü? Hepimiz biliyor ki çözülmez, 30 yıllık tecrübe bunu gösterdi. Siyasal partilerin ilk duruşları ne olmalıdır? İlk duruşları, bütün siyasi partilerin teröre karşı ortak tavır takınmalarıdır. Ama fakat lakin olmayacak. Kürt sorununu nasıl çözeceğiz? Toplumsal uzlaşmayla çözeceğiz. Birlikte çözeceğiz. Toplumsal uzlaşmanın merkezi neresi olacak? Onun merkezi TBMM’dir. Gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Bu sorunu çözmeye talibiz, CHP dışında kimse çözemez, açık ve net söylüyorum. Bildirgenin Irak-Türkiye ilişkilerine ayrılan bölümünde ise, Irak’ta hem merkezi yönetim, hem de Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin “Irak Anayasası’nın çizdiği çizgiler çerçevesinde”, en üst seviyeye taşınacağı ifade edildi.
Esad ile ilişki kurulacak
CHP’nin seçim bildirgesinde, özellikle Ortadoğu bölümünde, AKP’nin izlediği dış politikayı tamamen değiştirecek vaatler yer alıyor. CHP’nin Suriye konusundaki en önemli çıkışı, iktidar olması halinde, Beşar Esad’ın halen iktidarda olduğu “Suriye yönetimi ile ilişki kurulması” konusunda oldu. “Suriye’de sürmekte olan savaşta taraf tutmayacağız” denilen bildirgede, “Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi sürdürürken, Suriye yönetimiyle de ilişki kuracağız” ifadesi kullanıldı. AKP hükümetinin, Suriye politikasının merkezine yerleştirdiği güvenli bölge oluşturulması konusunda ise, CHP kilit şartlar getirdi; Güvenli bölgenin ancak “Suriye yönetiminin rızası” ve “koalisyon güçlerinin desteği” olursa kurulacağı seçim bildirgesine girdi. Ayrıca Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin her ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.
Passolig sürprizi
“Gençler maça gitmek istiyor. Passolig nedeniyle maça gidemiyorlar. Söz kaldıracağım bu belayı. Özgürce maçlara geleceksiniz. Niye getirdiler? Efendim slogan atılıyor da beyefendiler rahatsız oluyorlar. İyi de o sloganlar boşuna atılmıyor ki orada, bir nedeni var. Sormuyor nedenini. Passolig’i kaldıracağız herkes özgürce maça gidebilecek, istediği sloganı da atabilecek. Aile sigortası kapsamında son sınıf öğrencilerine lisekart getireceğiz, tamamını sosyal devlet karşılayacağız.”
‘Bürokratik devrim’ vaadi
“Buradan bürokrasi konusunda yapacağımız bir değişiklikten söz ediyorum. Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik devrimini yapacağız. Bir iş veren düşünün. Yanında çalıştırdığı işçiler için beyannameyi SGK’ya veriyor. Vergiyi gelir idaresine, işçilerin beyanlarını da veriyor. Esnaf da iki ayrı yere veriyor. Niye iki ayrı yere veriyorlar? Milyonlarca kağıt harcanıyor. Milyonlarca harcamalar yapılıyor. Biz bütün gelirleri sadece ve sadece gelir idaresi başkanlığının toplayacağı bir düzenleme yapacağız. En büyük kağıt tasarrufunu gerçekleştirmiş olacağız. Bir yere muhatap olacaklar.”
Okulda yemek
“Taşımalı eğitime son vereceğiz. Tam gün eğitim yapacağız. Çocuk öğle yemeğini okulda yiyecek, beslenme çantası değil. Öğretmeniyle beraber oturacaklar, ücretsiz yemeklerini yiyecekler. Sonra okullarına devam edecekler. Her yıl en az 15 bin üniversite mezununu yurtdışına doktoraya götüreceğiz. Okul aile birliklerini yasal statüye kavuşturacağız. Öğretmen ve aile bir arada çocukları yönetecekler. İmam hatipleri kapatmayı asla düşünmüyoruz.
Rıza Sarraf maddesi!
CHP bildirgesinde İran’la ilişkilere ayrılan bölümde ilginç ifadeler yer aldı: “İran’la yürütülen ticari ilişkileri kendi çıkarları için suistimal eden ve kamu görevlileriyle rüşvet ilişkisine giren şahısların tüm karanlık ilişkilerini aydınlatmak ve bu şahısları yargı önüne çıkarmak için gerekli adımları atacağız.” CHP bildirgesinde yer alan bu bölüm, İran’la Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde uzun bir süre aracılık yapan ancak İran’daki ortağı Babek Zencani tutuklanan Rıza Sarraf’a atıf olarak yorumlandı.

Haberin Devamı