Gazete Vatan Logo

CHP'li belediyelerden yardım seferberliği

İstanbul'daki 12 belediyeden ortak açıklama

VAN depremzedelerine yardım için bir araya gelen İstanbul’daki 12 CHP’li ilçe belediye başkanı, yaptıkları ortak açıklamada, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi, il başkanlığı ve genel merkezi ile birlikte, 52 hafta sürecek bir çalışma yapacağız" denildi.

Beşiktaş Belediye Binası’nda saat 11.00’de CHP’li ilçe belediye başkan ya da temsilcileri tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. Burada Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal "Önce 24 askerimizin şehit olması, daha sonra da dün akşam aldığımız şehit haberleri ile çok üzüldük. Yine Van’ da yaşanan afet, deprem hepimizi derinden sarstı. İstanbul’da bulunan 12 CHP’li belediye başkanı olarak ’Nasıl katkı verebiliriz?’ diye bir araya geldik. Eğitimden başlayarak, sosyal yardımlara ve genel yardımlara kadar tüm çalışmalar için il başkanlığımız ile birlikte çalışma başlattık" dedi.

Çalışmalar hakkındaki genel açıklamayı ise CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı yaptı., Açıklama şöyle:
"Ülkemizden ve kültürümüzden beklendiği şekilde bir dayanışma içerisine girdik. Dün deprem olduktan sonra, İstanbul’daki 12 CHP’li belediyemiz olarak, öncelikle acil kurtarma ekiplerimiz Van’a hareket etti. Şu anda Van ve Erciş’te profesyonel arama kurtarma ekiplerimiz çalışmalarını devam ettiriyor. Hızlı bir şekilde halktan ve belediyenin kendi olanakları ile yardım toplama çalışmasına başlandık. Van’daki kriz yönetimi merkezinden ihtiyaç listesi belirlendi. İlaçtan, seruma, gıda maddesinden, battaniyeye kadar genel bir yelpaze var. Ana toplanma merkezi olarak, Kadıköy Belediyesi’ni belirledik. Şu anda Kadıköy’den ilk konvoyumuz yola çıktı. Van’da deprem acısını yaşayan dostlarımıza, yurttaşlarımıza elimizi uzatmaya çalışıyoruz" dedi.

Depremzedeler birkaç hafta sonra kaderi ile başbaşa kalıyor.
Deneyimlerimize göre, çok fazla yardım malzemesi iyi bir koordinasyon yapılmadan bölgeye gönderildiğinde, bunun sonuçları maalesef istenilen düzeyde olmuyor. Biz uzun vadeli bir yıla yayılan bir yardım programı belirledik. Maalesef ülkemizde yardımlar, birkaç hafta sürüyor. Fakat ondan sonra, depreme maruz kalan kesimler kendi kaderleri ile baş başa kalıyor. İlk konvoyumuz yola, çıktı. Bundan sonraki yardımlar da Kadıköy’de toplanıp, Van’daki kriz merkezine gönderilecek. Van’da biz de bir merkez oluşturacağız. Oraya yapılan bütün yardımları koordine edecek, oradaki yurttaşlarımıza gerek, psikolojik, gerek sosyolojik destek verecek. Onların yaşam alanları ve çevreleri ile ilgili eksiklerini giderecek. Bizim iki belediye başkanımız doktordur. Bunlar bizzat koordine edecekler. Bu yardımı, bir yıla yayılacak bir program olarak düşünüyoruz. Van’da belirleyeceğimiz bir köyü yeniden inşa edeceğiz. Bir örnek köy projesi başlatacağız. Okulu, sağlık ocağı, sosyal tesisleri ve bütün evleri ile birlikte, İstanbul’daki belediye başkanlarımızın yaptığı bir çalışmaya dönüştüreceğiz. Ben ve 12 belediye başkanımız olarak biz de yarın Van’a gideceğiz. Yapacağımız çalışmalardan biri de okul çağında öğrencilerimize yönelik. İlköğretim çağında olan gençlerimiz ile ilgili milli eğitim ile temasa geçeceğiz. Oradaki koşullar düzelene kadar, bu gençlerimizin İstanbul’ a gelmesi. Onlara psikolojik destek verilmesi, yaşadıkları travmanın etkilerinin giderilmesi için, belediyelerimiz ortak bir çalışma kararı aldı. Bu öğrencilerimiz tamamını İstanbul’da konuk edeceğiz."
Bu arada belediyelerde yardım toplama merkezleri oluşturuldu. Buralarda toplanan yardımlar, ana merkez olarak Kadıköy Belediyesi’nde bir araya getirilerek, Van’a sevk edilecek.

Haberin Devamı