Gazete Vatan Logo

CHP’de yarın kurultay var

Bazı imzalar geri çekildi


CHP’de kurultaya 24 saat kala hazırlıklar ve kulisler doruğa çıktı. CHP Genel Merkezinde dün olağanüstü bir hareketlilik yaşanırken kurultay toplanması için imza toplayan 362 muhalif arasında yer alan birçok isim genel merkeze geldi. İmza veren bazı delegeler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek desteklerini iletti. Kurultaya saatler kala 362 imzadan da ciddi sayıda çekilmelerin olduğu öğrenildi. Nevşehir, Karabük, İstanbul gibi illlerde delegelerin imzalarını çektikleri ve dün genel merkeze gelerek “Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz” dedikleri öğrenildi. Daha önce “Salona girmeyi düşünmüyorum” diye açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de Kılıçdaroğlu’na destek mesajı ilettiği öğrenildi.

Mağdurlara özel davet

Kurultaya 12 Eylül döneminde mağdur olan, Sivas katliamında hayatıı kaybeden ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri de davet edildi. Edinilen bilgiye göre Turan Dursun, Metin Altıok, Behçet Aysan, Cevat Yurdakul, Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Orhan Yavuz, Zeki Tekiner, Ümit Kaftancıoğlu, Muammer Aksoy, Yusuf Ekinci’nin aileleri bizzat aranarak kurultaya davet edildi. Muammer Aksoy’un oğlu Işık Aksoy’un ameliyat geçirmesine rağmen kurultaya katılacağını söylediği öğrenildi.

2. kurultay toplanacak

Yarınki kurultayda bir önerge verilerek, Pazartesi günü yapılacak “muhaliflerin” kurultayının toplanmayacağı iddialarına Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’tan yalanlama geldi. Matkap, “Biz iki kurultaya da aynı özeni gösteriyoruz. Böyle bir önerge verilmeyecek, verilse de kabul edilmeyecek. İkinci kurultay da yapılacak” dedi.

Baykal ve Sav gelsin

16. Olağanüstü Kurultay’ın başkanlığını yapacak olan CHP’li Adnan Keskin, kurultaya saatler kala Deniz Baykal ve Önder Sav’a “gelin” mesajı yolladı. Kılıçdaroğlu da “Kurultaya gelsin her delegemiz, oyunu kullansın, eleştirisini yapsın, önerilerini yapsın. Sayın Baykal ’da zaten üyemiz. Aynı zamanda delegem. Dolayısıyla Sayın Baykal ’ında geleceğini tahmin ediyorum. CHP içindeki tartışmalar elbette sonra erecek” dedi. Deniz Baykal’ı arayıp aramayacağı yönündeki soruya CHP lideri, “Neden aramayayım, bir sebep yok” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu’nun bugün Deniz Baykal’ı arayarak kurultaya davet edebileceği ve Deniz Baykal’ın “katılmama” fikrini gözden geçirebileceği de ifade edildi. Baykal, tüzükte 54. ve 84. maddede değişiklik talep etmiş, ancak bu talepler karşılanmamıştı.

Yabancı katılımı yoğun

Kurultaya, İtalya Demokrasi Partisi’nden Glacomo Filibeck, PASOK’tan Eleni Christidou, İsveç Sosyal Demokrasi Partisi’nden Pyry Niemi, Kıbrıs CTP’den Ahmet Barçın ile Friedrich Ebert Vakfı’ndan ve Türk-Arap Birliği’nden de katılım olacak. Öte yandan kurultaya, Afganistan, Almanya, ABD, Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Etiyopya, Hırvatistan, Filistin, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Kanada, Karadağ, Kırgızıstan, Kosova, Mısır, Polonya, Rusya, Sırbıstan, Suriye, Ukrayna, Yunanistan büyükelçiliklerinden de büyükelçi ve maslahatgüzar düzeyinde katılım olacak.

Yaşar Kemal’in de kurultaya sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılamayacağını ilettiği öğrenildi. Kemal’in kurultaya bir mesaj yollayacağını söylediği ifade edildi. Yaşar Kemal’in mesajı salonda okunacak. Kurultaya çok sayıda gazeteci yazar da davet edildi.

Tek kart sorunu aşıldı

Muhaliflerin “tek kart” eleştirileri üzerine CHP yönetimi ikinci kurultay için de kart bastırdı. İlk bastırılan “kırmızı” renkteki kartların üzerinde “16 ve 17. Olağanüstü Kurultayları” yazarken yeni yaptırılan “mavi” kartların üzerine de “17. Olağanüstü Kurultay” yazıldı.

Hem içe hem dışa mesaj

CHP lideri kurultayda yapacağı 1 saatlik konuşmanın 15 dakikasını parti içi muhalafete ayıracak ve tüzük mesajı verecek. Kılıçdaroğlu, konuşmasının büyük bölümünü ise “4+4+4 eğitim teklifi” olarak bilinen kesintili eğitim yasasına, MİT gelişmelerine ayıracak ve AKP’ye mesaj verecek.

Haberin Devamı