Gazete Vatan Logo

CHP'de 'hesaplaşma' günü!

CHP'de 'hesaplaşma' günü!

Kılıçdaroğlu, yerel seçimin değerlendirildiği PM’de ‘Cemaat eleştirileri’ne net yanıt verdi: “Yapsak yaptık derim. Hiçbir özel görüşmemiz, özel anlaşmamız olmadı. 17 Aralık süreci ardından cemaat yayın organları bizim söylediklerimizi büyüttü. Bu algının nedeni bu...”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’nde “cemaat ile işbirliği yaptık algısı oluştu” eleştirilerine net bir dille yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu’nun, “işbirliği yapsak ‘yaptım’ derim. İttifak yapmadık. Bize oy verdilerse neden verdiniz mi diyelim” diyerek tartışmayı sonlandırdığı öğrenildi. CHP PM dün yaptığı 9 saatlik toplantıda yerel seçimleri değerlendirdi. Parti Meclisi’ne cemaat tartışması damga vururken “cemaat ile işibirliği oluştu algısı yaratıldı”, “cemaat ile seçime birlikte girdik gibi algı oluşturuldu” sözleri üzerine net bir konuşma yaptığı öğrenildi.



Cihaner’den Gülen eleştirisi

VATAN’ın edindiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu, cemaat tartışmalarını değerlendirirken, “CHP Genel Başkanı olarak söylüyorum; cemaat ile hiçbir özel görüşmemiz olmadı, hiçbir özel anlaşma da yapmadık. 17 Aralık sürecinin ardından cemaatin yayın organları bizim söylediklerimizi daha öncekinin aksine büyüttü, geniş yer verdi. Bu algının nedeni de bu. Ancak biz de neden bizim dediklerimizi yazıyorsunuz demedik. Oy verenlere de bize neden oy verdiniz, neden destek oldunuz demedik. Bazı yerlerde destek vermiş olabilir. Biri ‘size oy vereceğim’ derse ‘verme’ mi diyelim” değerlendirmesi yaptı. Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, “Baş danışmanınız Fethullah Gülen’in Türkiye temsilcisi ile yaptığı konuşmayı gördük. İstanbul adayı için Mustafa Sarıgül’ün ismini Gülen’in temsilcisine söylüyor. Bunun bir açıklamasının olması lazım” dediği kaydedildi. Bu sözlere de Kılıçdaroğlu’nun, “Yapsak ‘yaptım’ derim neden gizleyeyim böyle ittifaka girmedik” diyerek tartışmayı sonlandırdığı öğrenildi.

İstanbul’da kampanya itirafı

Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimlerine ilişkin gelen, “Sarıgül’ün sarı kaşkolu ile CHP’nin kırmızı bayrakları seçim süresinde kavga verdi. İl örgütü kampanyayı yönetmedi” eleştirisi üzerine, “Haklısınız, kampanya iyi yönetilemedi” karşılığı verdiği öğrenildi. Bir PM üyesinin Kurultay talebini dile getirirken söze giren Kılıçdaroğlu’nun, “Örgütlerin, Cumhurbaşkanlığı ve şimdiden genel seçim startejisine kilitlenmesini istiyorum” diyerek kurultay tartışmalarını da sonlandırdığı bildirildi.

İnce: Solcu adaylar bulalım

Kılıçdaroğlu’nun CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin “Partinin öz evlatlarına güvenin. Sağdan oy alabilecek solcular bulalım” sözleri üzerine de “Aday belirlerken amazımız kazanmaktı. Cumhururiyetçi demokrat kişileri alıyoruz partiye. Parti programına uymayanları almayız. Ancak bu konuda isme sahip çıkılması gerekirken en ağır eleştiri de partililerden geliyor. Başka partilere gidiliyor” dediği öğrenildi.

Beşli komisyon hedefte...

Toplantıda bazı PM üyelerinin seçimlerde aday belirleme yöntemlerinde yanlışlıklar yapıldığını dile getirirken, bazı üyelerin partinin yeterince organize çalışamadığı, kendisini halka iyi anlatamadığı ve çizgisini net bir şekilde ortaya koyamadığı eleştirilerini getirdikleri öğrenildi. Toplantıda, “Aday adaylığı süreci 7 ay sürdü, 1 ay da adaylık süreci oldu. Bu da örgütlerin motivasyonunu bozdu. Seçim heyecanı kayboldu” değerlendirmesi de yapıldı. PM üyelerinin aday belirleyen 5 kişilik komisyonu sık sık eleştirdikleri ve “Seçime birçok yerde yanlış adayla girildi” eleştirisini getirdikleri öğrenildi. CHP’nin oyunu artırdığı şeklinde yapılan yorumlara da, “Oyumuzu 3 artırdık, 5 artırdık deniliyor. Seçimde ya kazanırsın ya da kaybedersin. Biz de birçok yerde kaybettik, ama oyumuz arttı diye seviniyoruz” sözleriyle kaşrı çıkıldığı öğrenildi.

Mersin eleştirisi...

Parti Meclisi toplantısında Fikri Sağlar’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik, “28 yıldır solda olan bir kenti kaybettik. Bundan dolayı Mersin halkından özür dileyecek misiniz bilmiyorum ama tarihe böyle geçeceksiniz” eleştirisini getirdiği öğrenildi.

Koç istifa etti, kabul edilmedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç’un 30 Mart seçimlerinin ardından bu görevlerinden istifa ettiği, ancak istifasının kabul edilmediği ortaya çıktı. Koç’un Samsun’da CHP’nin 3. parti olması ve elindeki belediyeleri kaybetmesinin ardından istifa ettiği, ancak kabul edilmediği kaydedildi.

Haberin Devamı