Gazete Vatan Logo

Chirac: Fransa taahhütlerine bağlı kalacak

FRANSA Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'den Avrupa Birliği'ne olan yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki iradesini göstermesini isterken, Ankara'nın Kıbrıs deklarasyonu konusunda garanti verip açıklamalar yapması gerektiğini öne sürdü

Chirac bununla birlikte, Fransa'nın taahhütlerine bağlı olduğunu da vurguladı.

Fransa'nın tüm dünyadaki misyon şeflerinin katılımıyla Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuşan Chirac, Fransız dış politikasıyla ilgili mesajlar verdiği konuşmasının AB bölümünde Türkiye'ye değindi.

Jacques Chirac, birliğe katılmak isteyen ülkelerin, koşullara tam anlamıyla uyması gerektiğini söyledi. Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasının 'uzun bir yolun başlangıcı' olacağını kaydeden Chirac, satır aralarında 3 Ekim tarihinin ertelenmesine ilişkin bir baskıları olmayacağı mesajını da vermiş oldu.

'TÜRKİYE İLE MÜZAKERELER UZUN VE ZORLU BİR YOLUN BAŞLANGICI'
Bir süredir Kıbrıs konusunda Paris'ten verilen mesajları devam ettiren Chirac, yine 'ince ayar diplomasi' uslubunu kullandı ve Türkiye gibi büyük bir ülkeyle müzakerelere başlanmasının hayli uzun ve zorlu bir yolun başlangıcı olacağını öne sürdü. Fransa Cumhurbaşkanı, birliğe girmek isteyen ülkelerin zorunlulukları yerine getirme konusundaki iradelerini göstermelerinin beklendiğine dikkat çekti.
DHA'ya Chirac'ın açıklamalarını yorumlayan diplomatik kaynaklar, Paris'in taahhütlere bağlı kalacağı yönündeki ifadelerin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Chirac, Fransa'nın taahhütlerini yerine getireceğini söylerken, bir anlamda 3 Ekim tarihini tartışmaya açmayacağının da ilk mesajını vermiş oldu.

Hem iç kamuoyunun beklediği mesajları veren, hem de Fransa'nın Türkiye ile müzakerelerin başlaması konusundaki tutumunu bu konuşmasıyla açıklamış olan Chirac, Türkiye ile müzakerelerin sonu için ise 'belirsiz' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı