Gazete Vatan Logo

Cezanın 'net'i artıyor!

Türkiye, çıkarılan ve halen görüşülen yasa değişiklikleri ile "ceza hukuku" nda önemli değişimler olacak. Meclis gündeminde bulunan CMUK ve Ceza İnfaz Kanunu Tasarısı'yla (CİK) cezaevlerinde yeni bir süreç başlayacak. Tasarıya göre, suçlular cezaevinde daha uzun süre kalacak

Türkiye, çıkarılan ve halen görüşülen yasa değişiklikleri ile "ceza hukuku" nda önemli değişimler olacak. Meclis gündeminde bulunan CMUK ve Ceza İnfaz Kanunu Tasarısı'yla (CİK) cezaevlerinde yeni bir süreç başlayacak. Tasarıya göre, suçlular cezaevinde daha uzun süre kalacak. Süreç şöyle değişecek...

Dava sonunda suçlu bulunan sanık cezaevine konulacak. CİK Tasarısı'na göre halen aldığı cezanın yüzde 40'ını yattıktan sonra "şartlı tahliye" edilen hükümlü, bundan sonra cezasının yüzde 75'ini yatmak zorunda olacak. Böylece, adam öldürme suçundan 20 yıl hapis
cezası alan hükümlü 8 yıl yerine 15 yıl yatacak.

Ceza İnfaz Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten sonra işlenen suçlarda mahkumların yatacakları süreler şöyle:

* Kapkaç: Yeni TCK'ya göre kapkaç suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. İnfaz Kanunu Tasarısı'na göre, bu suçun alt sınırından yani 3 yıl ceza alanlar 1 yıl 2 ay hapis yatacaklardı. CİK Tasarısı'na göre 2 yıl 3 ay hapis yatacaklar.

* Gasp: Silahlı gaspın cezası 10 yıldan 15 yıla kadar hapis. 10 yıl hapis alan kişi halen 4 yıl yatıyorken tasarının yasalaşmasıyla 7.5 yıl yatacak.

* Dolandırıcılık: 2 yıldan 7
yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Alt sınırdan ceza alan suçlu, mevcut yasaya göre 9.5 ay hapis yatıyor. Tasarıya göre 1.5 yıl hapis yatacak.

* Kalpazanlık: 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yine yasaya göre 9.5 ay yatan kalpazanlar, tasarıya göre 1.5 yıl yatacaklar.

* Rüşvet: 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yasaya göre 1 yıl 6 ay yatan rüşvet suçluları, tasarı yasalaşırsa 3 yıla yatacak.

* Tecavüz: 7 yıldan 12 yıla kadar hapis öngörülen kişi 2 yıl 10 ay yatıp tahliye olurken; tasarıya göre 5 yıl 3 ay hapis yatacak.

Haberin Devamı