Gazete Vatan Logo

Çevik Bir tahliye oldu!

Çevik Bir tahliye oldu!

Ankara’da görülen 28 Şubat davasında aralarında Çevik Bir’in de bulunduğu 5 sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

28 Şubat dönemiyle ilgili 103 kışının yargılandığı Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, yaklaşık iki yıldır tutuklu olan 5 sanığın tutukluluk durumları incelendi.

Savunmalarını yapan sanıklar tahliyelerini talep etti. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, BÇG’nin legal bir oluşum olduğunu söyledi. Dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan da davanın siyasi olduğunu iddia ederek, hukuki niteliğinin bulunmadığını söyledi. Dönemim Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, “BÇG’nin illegal bir kuruluş olduğunu, bir cunta kuruluşu olduğunu kabul etmiyorum. BÇG’nin çalışmalarından haberim vardı, legal bir kuruluş olduğunu, Anayasa dışı bir şey yapmadığını kabul etmekle beraber, ben BÇG’nin ne bir üyesi oldum ne de onla irtibatlı bir şey yaptım. Benim Başbakan hakkında da Tansu Çiller hakkında da hiçbir hakaretim, küçük düşürücü beyanım olmadı. Gazetecilerle olan temasım, 28 Şubat sürecinde hükümeti devirmek için değil, terörle mücadele kapsamında başladı” dedi.



Aklımın köşesinden geçmez

Dönemin İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı ve Başbakan Askeri Başdanışmanı emekli Tümgeneral Kenan Deniz, “Atılı suçu kabul etmiyorum. Aklımın köşesinden geçmeyen suçtan dolayı mağdur edildiğimi düşünüyorum” dedi. O dönemde Genelkurmay Başkanlığı’nda İç Güvenilk Harekat Dairesi’nde çalışan Tuğgeneral İdris Koralp de BÇG kapsamında faaliyette bulunmadığını, brifinglere, Yüksek Askeri Şura ve MGK toplantılarına katılmadığını savundu.

Hepsine tahliye

Savcı Çetin, sağlık sorunları olan sanıkların tahliye edilmelerini, sağlık sorunu olmayanların ise “tanık ve mağdurlar üzerinde baskı kurma ihtimallerini” olma ihtimalini gerekçe göstererek tutuklu kalmalarını talep etti. Mahkeme 5 sanığın adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verdi. Bu karara “delillerin karartılma ihtimalinin olmaması, sanıkların tutuklulukta kaldıkları süreler” gösterildi. Sanıklara, adli kontrol kapsamında yurtdışına çıkış yasağı ile 15 günde bir karakola imza atma şartı getirildi.

Çetin Doğan Balyoz davası kapsamında 20 yıl hapse mahkum edildiği için cezaevinden çıkamayacak.


Haberin Devamı