Gazete Vatan Logo

Cesur yürek Türkler

Exxon ve Chevron gibi petrol devleri Irak’taki işlerini askıya alarak çalışanlarını tahliye etme kararı alırken Boyner’in Beymen’i başta olmak üzere birçok Türk şirketi faaliyetlerini aynen sürdürüyor.

Cesur yürek Türkler

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) riski yüzünden Exxon ve Chevron gibi petrol devleri Irak’ın Kürt Bölgesi’ndeki faaliyetlerini askıya alma ve çalışanlarını tahliye etme kararı alırken Boyner Holding’in Kuzey Irak’ın Erbil kentinde açtığı Beymen mağazası müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. 4’ü Türk 25 kişinin çalıştığı mağaza 10 milyon lira civarında ciro yapıyor. IŞİD’in henüz Irak’ta şehirleri ele geçirmediği dönemde önlem olarak Türk personeli bir süre Türkiye’ye getiren Beymen, kısa süre sonra söz konusu çalışanları tekrar geri gönderdi.

1.300 civarı Türk şirket

IŞİD gerginliğinin Erbil’e yansımadığını belirten Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, mağaza ile ilgili herhangi bir tasarrufu gitmediklerini, çalışmalarının aynen sürdüğünü söyledi. Damat, DeFacto, Çilek Mobilya gibi Türk şirketleri de şu anda Erbil’de ciddi güvenlik sorunu yaşanmadığını açıklarken perakendecilerde ‘Bekle gör’ düşüncesi hakim...

2013 rakamlarına göre Kuzey Irak’taki 2 bin 600 yabancı şirketten 1.256’sı Türk şirketi. Bu şirketler arasında perakendeciler öne çıkarken Rönesans ve ENKA gibi dev müteahhitlik şirketleri de bulunuyor. Küçük ve orta ölçekli girişimlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Yılda 12 milyar dolarlık ihracat yapılan Erbil ve çevresi, Irak’ın en güvenli ve iş yapılabilir bölgesi olarak nitelendiriliyor. Erbil, Süleymaniye, Dohuk’ta oturma izni alan Türk sayısı ise 30 bini geçiyor. Öte yandan IŞİD’in yarattığı gerginlik yüzünden Mayıs ayından sonra Irak’a ihracatta ciddi anlamda düşüş yaşandı. Haziran’da Irak’a ihracat yüzde 29.10, Temmuz’da yüzde 46.4 geriledi. Irak, geçen yıl Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci büyük ihracat pazarıyken 5’inci sıraya düştü.

Haberin Devamı

Beymen’in yanı sıra Divan Oteli’nin de yer aldığı kompleksin açılışını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Boyner Holdingin patronu Cem Boyner birlikte yapmıştı.

7 petrol şirketinden tahliye kararı

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nde faaliyet gösteren 6 uluslararası petrol şirketi, Erbil kenti yakınlarında IŞİD ile peşmerge güçleri arasındaki çatışmalar ve ABD’nin IŞİD’e yönelik hava operasyonları nedeniyle faaliyetlerini askıya alma ve çalışanlarını tahliye etme kararı aldı. Abu Dabi Emirliği Ulusal Enerji Şirketi TAQA, Chevron, Exxon, Oryx, Afren ve Hess Corporation, sorunlu bölgelerde üretimi durdurduklarını ve çalışanlarını tahliye etmeye başladıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Tüketim durma noktasına geldi

DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, geçtiğimiz gün verdiği bir demeçte, “Erbil’e ihracat yapan Türk şirketleri zorda. Çünkü bu bölgede tüketim durma noktasına gelmiş durumda. Belirsizlik nedeniyle Kuzey Irak halkı harcamaları kesti. Ülkede faaliyet gösteren birçok Türk şirketi kepenk kapattı. Eğer çatışmalar Erbil’e sıçrarsa tüm ticaret durur” dedi. Ercüment Aksoy, ABD’nin IŞİD’e karşı silahlı güç kullanmasıyla bölgede bir nebze rahatlama yaşandığını da ifade etti.