Gazete Vatan Logo

Cerattepe’de iş başı

Artvin Cerattepe mevkiinde iki gündür süren çevreci gruplarla güvenlik güçleri arasındaki arbedenin ardından maden şirketi ekipleri şantiye kurma çalışmalarına başladı.

Cerattepe’de iş başı

ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde bakır madeni için 3 gün önce bölgeye gelen iş makineleri, polis ve askeri birliklerin koruması altında bölgeye doğru yola çıktı. Çevreci grupların tepkilerine karşı polis ve jandarmanın 2 gün süren cop ve biber gazlı müdahalesinin ardından maden şirketine ait iş makineleri ve konteynerlerin yer aldığı konvoy 1700 metre rakımlı Cerattepe’deki maden sahasına ulaştı. Mühendislerle birlikte 50 kadar çalışanın görev aldığı şantiyede iş makineleri ile kanal kazımına ve konteynerlerin yerleştirilmesine başlandı. Bu arada bazı çalışanlar motorlu testere ile Kafkasör ormanlarında kış şartları nedeniyle önceden devrildiği belirtilen çam ağaçlarını kesmeye başladı. Kesilen ağaçları işçilerin ısınmak için yakacağı belirtildi.

Yeniden başvuru

Yeşil Artvin Derneği’nin ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yaptığı başvuru üzerine Rize İdare Mahkemesi 8 ay önce bölgede bilirkişi keşfi yapılmasını kararlaştırmıştı. Maden şirketinin bölgede çalışmalara başlamasının ardından Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Dalan, dün Rize İdare Mahkemesi’ne başvurarak bilirkişi keşfi beklenmeden acilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması talebinde bulundu. Mahkemenin birkaç gün içerisinde başvuru ile ilgili bir karar vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Artvin işgal altında’

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in işgal altında olduğu görüşünü savunarak, kendilerini başka bir ülkede gibi hissettiklerini söyledi. Karahan, “Artvin halkının 20 senedir sürdürdüğü haklı mücadelesini aşırı güvenlik güçleriyle kırmaya çalışıyorlar. Yasal hiçbir dayanakları olmadığı halde, yer teslimi ve başka hiç birşey olmadığı halde, yasa dışı bir şekilde devletin güçlerini kullanarak engelleri aştılar. Oraya çıkıp yerleşeceklerini zannediyorlar. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İmza atmayan personel açığa alındı iddiası

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Yüksel, maden şirketine yer tahsisi için Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen dosyayı yetersiz ve eksik görerek imza atmayan personel hakkında soruşturma açıldığı ve açığa alındıklarını öne sürdü. Yüksel, “Hopa’dan iki orman işletme şefi geçici görevle Cerattepe bölgesini madencilere peşkeş çekmek için görevlendirilmiş. Bu konunun takipçisiyiz. Dernek Başkanımız bununla ilgili resmi başvurusunu Orman Bölge Müdürlüğü’ne yaptı. Soruşturma ve açığa alınan 6 kişi olduğunu söyledi” dedi.

Haberin Devamı

Eti Bakır: 7 milyon ton bakır rezervi çıkaracağız

Maden şirketi Eti Bakır projenin 14 yıllık olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “227 kişinin çalışacağı 4 bin 406 hektar alanlık maden sahasından 4 milyar lira değerindeki 7 milyon ton bakır rezervi çıkarılacak. Cerattepe maden sahasından çıkan cevher teleferik sistemi ile Zelosman mevkisine, oradan karayolu ile Murgul’un Damar bölgesindeki Eti Bakır A.Ş. tesislerine nakledilecek. Maden sahasında 3 bin 500 ağaç kesimi yapılacak. Bölgeye bunun 10 katı fazla ağaç dikimi yapılacaktır. Maden Samsun’a taşınacak ve orada işlenecektir. Bu bölgede siyanür havuzu kurulmayacaktır. Cerattepe bölgesinde yapılacak maden faaliyeti nedeniyle herhangi bir bitki türünün yok olması söz konusu değildir. ÇED raporu ile ilgili herhangi bir durdurma kararı olmadığı için bölgede madencilik yapılmasında hiçbir yasal engel yoktur.”

Haberin Devamı

Artvin Devlet Hastanesi doktorları ve sağlık çalışanları Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı bölge halkına destek verdi. Hastane önünde toplanan doktor ve sağlık çalışanları, ’Artvin’in üstü altından daha değerlidir. Artvin’imize dokunma’ yazılı pankart açtı ve basın açıklaması yaptı.