Gazete Vatan Logo

Cenevre’de şov yapan yeni modellerin 20’si bu yıl Türkiye’de

Cenevre’de tanıtılan 85 yeni aracın 20’si bu yıl Türkiye’de yollara çıkacak

BU yıl 79’uncusu düzenlenen Cenevre Otomotiv Fuarı’nda dünya ve Avrupa promiyeri yapılan 85 yeni aracın 20’si Türkiye’de yollara çıkmaya hazırlanıyor. 5 Mart’ta kapılarını açan fuarda ilk kez sergilenecek 20’den fazla modelin 2009’un ilk yarısından itibaren Türkiye’de satılmaya başlanacak olması artık sektördeki yeniliklerin Türkiye’ye eş zamanlı olarak geldiğinin de bir göstergesi.

Cenevre’de ilk kez sergilenen ve Türkiye’ye gelecek modeller arasında Fiat 500 Cabrio, Volvo yeni S80, Chevrolet yeni Spark, yeni nesil Toyota Prius ve Verso, VW yeni Polo, Renault yeni Scenic ve Clio, Peugeot 3008, Peugeot 308 CC, Seat Exeo, Audi A4 Allroad, Audi A5 /S5 Cabriolet, Audi TT RS, Porsche 911 GT3, yeni Mazda3, Skoda Octavia Grenline, Maserati GranTurismo S Automatic gibi modeller dikkat çekiyor.

Türkiye’de üretilen Verso, Cenevre’de dünyaya tanıtıldı

TÜRKİYE’DE üretilen Yeni Toyota Verso ve dünyanın ilk seri üretim hibrid otomobili Toyota Prius’un yeni üçüncü nesli Cenevre Fuarı’nda tanıtıldı. Toyota’nın bu yıl 13 yeni model ve teknoloji kapsamında tanıtılan Verso ve Prius modelleri, tasarım, performans, karbondioksit salım ve yakıt tüketim değerleri ile Toyota’nın çevreci ve inovatif teknolojilerdeki gelişimini yansıtıyor. Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, Cenevre’de tanıtılan Yeni Toyota Verso ve Yeni Prius’u Türkiye’ye getirmek için sabırsızlandıklarını ifade etti. Verso ve Prius’un da müşteri memnuniyetinde çıtayı daha da yükselteceğini belirten Orhon, hem hibrid teknolojisi hem de konvansiyonel motorlarda yüksek performansı, düşük yakıt tüketimi ve düşük karbondioksit salımı ile birleştiren Toyota Optimal Drive teknolojisinin standartları yükselttiğini söyledi.

Renault: Gerçek bir devrim yaratacağız

RENAULT Motor ve Aktarma Organları Mühendisliği Direktörü Jacques Prost, elektrikle çalışan 3 yeni model için hazırlık yaptıklarını, gerçek bir elektrikli motor gamı geliştirdiklerini açıkladı. Cenevre Otomobil Fuarı’nda Renault’nun motor çalışmaları hakkında bilgi veren Prost, “2012 yılına kadar 3 model geliştirmeyi düşünüyoruz. Üzerinde çalıştığımız elektrikli model 2011’de satışa sunulacak. Kangoo’yu elektrikli motorla donatacağız. O da 2011 yılında çıkacak. Üçüncü model de A segmentinde Clio benzeri yeni bir model olacak. Sadece elektrikli model olarak üretilecek” dedi.

Çevrecilikte liderlik

Prost, Renault’nun Avrupa’daki markalar arasında düşük CO2 emisyonu açısından ilk üç arasında bulunduğunu belirtirerek, hedeflerinin bu konuda Avrupa’da liderliği ele geçirmek olduğunu belirtti. Prost, “Gerçek bir devrim yaratacağız. Nissan ile birlikte modüler yeni bir benzinli motor ailesi geliştiriyoruz” diye konuştu.

Lamborghini, hız tutkunlarını dinledi Boğa lakaplı Murcielago’yu yeniledi

Hem hız hem de spor tutkunlarının ilk tercihlerinden olan Lamborghini, model yelpazesini yeni, sıra dışı ve daha uç düzeydeki bir modelle Murcielago LP 670-4 SuperVeloce ile genişletti. Yeni Murcielago, Murcielago LP 640’a göre daha da güçlü, hafif ve hızlı bir otomobil. Yeni araç 6.5 litrelik V12 motor güç çıkışını da 670 beygire çıkardı. 100 kg’lık bir ağırlık azaltımı ile Murcielago LP 670-4 SuperVeloce’un güç-ağırlık oranı beygir gücü başına 2.3 kg. Bu veri, aracı 0’dan 100 km/s’e nefes kesici bir süre olan 3.2 saniyede ulaştırıyor.

Otomobilin azami hızı da 342 km/s. Cenevre’de tanıtılan Yeni Murcièlago LP 670-4 SuperVeloce’un Lamborghini marka felsefesinin sistematik bir devamı niteliğinde olduğunu söyleyen Automobili Lamborghini Başkanı ve CEO’su Stephan Winkelmann, “Bu sıradışı otomobilden sadece 350 adet üretilecek” dedi.

Nissan, NV200 ile ‘ticari’ye geri dönüyor

CENEVRE Fuarı’nda Japon otomotiv devi Nissan’ın en önemli yeniliği NV200 adlı hafif ticari araç oldu. Vanette adlı küçük ticarisiyle 2000’li yılların başlarına kadar pazarda boy gösteren Nissan, NV 200 ile uzun bir aranın ardından ticari araç pazarına dönecek. Aracın yılın ikinci yarısında üretilmesi hedefleniyor. NV200’de 1.5 dci dizel 84 Bg ve 1.6 lt 106 bg motorlar yer alacak. Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, aracın panelvan, combi ve binek tipinin olacağını vurgulayarak “İlk planlara göre yılda 40 bin üretim olması bekleniyor” dedi. Sancaktaroğlu, şöyle devam etti: “Biz, Avrupa’da da üretilecek NV200’ü ithal etmek için görüşmelere başladık. Ayrıca Cenevre’deki konsept, markamızın Crossover B segmentine gireceğini de gösteriyor.”

Fiyatlar yükselecek

Sancaktaroğlu, “Kur oldukça yükseldi ama fiyat rekabetinden dolayı fazla zam yapamıyoruz. Ancak stoklar bitince mecburen fiyatlar yükselecek, tüketici bu fiyatları bulamayacak” dedi.

Haberin Devamı