Gazete Vatan Logo

Cenevre’de kriz teşviği alan hibridlerin resmi geçidi var

Geçen yıl 130 aracın tanıtıldığı 79’uncu Cenevre Otomotiv Fuarı bu yıl kriz nedeniyle biraz sönük geçecek

KÜRESEL ekonomik krizle uluslararası pazarda otomotiv satışlarında yaşanan düşüş fuarlara da yansıyor. Geçen yıl 130 yeni aracın vitrine çıktığı Cenevre Otomotiv Fuarı’nda bu yıl ise sadece 85 araç tanıtılacak. 3-4 Mart’ta kapılarını medyaya açacak olan fuar, 5-15 Mart tarihleri arasında ise otomobilseverler ile buluşacak. Geçen yıl 712 bin ziyaretçinin geldiği fuara ise bu yıl kriz nedeniyle 700 bin ziyaretçiyi hedefleyen İsviçre, 110 farklı ülkeden gelen 10 bin basın mensubuna da ev sahipliği yapacak. İlk kez 1930 yılında yapılan ve bu yıl 79’uncu kez düzenlenen fuarın ana konsepti hibrid araçlar, sloganı ise ’tutku’ oldu. Avrupalı otomotiv üreticilerine verilen 2 milyar euroya varan hibrid desteği fuardaki konseptin destekçisi oldu.

Yolcuya göre küçülüyor

Geliştirdiği birbirinden ilginç araçlarla otomotiv dünyasına renk katan İsviçreli otomotiv üreticisi Rinspeed, bu yılki Uluslararası Cenevre Otomotiv Fuarı’nda yolcu sayısına göre boyutları değişebilen dünyanın ilk aracını sergileyecek. Geçen yılki fuarda suyun altından gidebilme özelliği ile görenleri şaşkına çeviren ’Squba’yı üreten daha önce de uçabilen araca imza atan Rinspeed, ’iChange’ adlı yeni konsept modeli, bir düğme yardımıyla birkaç saniyede tek kişilik spor otomobilden üç kişi için yeterli konfor sunan bir araca dönüşüyor.

Fuarda ilk kez sergilenecek diğer otomobiller arasında BMW 5 Serisi GT, Renault Scenic, Peugeot 3008, Opel Ampera, Nissan Qazana, Audi TT-RS, Mercedes E-Serisi Coupe, Mitsubishi Sport Air ve Rolls Royce 200EX geliyor.

Toyota yeni Verso ve Prius ile dikkat çekecek

JAPON dev Toyota’nın 2009 için planladığı 13 model lansmanı kapsamında sunulacak yeni Toyota Verso, MPV araçların pratikliğini, binek otomobillerin konfor ve sürüş keyfi ile birleştiriyor. Verso, ’Optimal Drive Teknolojisi’ ile motor gücünde yüzde 20 artış ile yakıt tüketiminde yüzde 14’e varan azalma sağlıyor.

GM, Opel ile çevreci, Chevrolet ile tasarruflu

OPEL, yeni elektrikli modeli Ampera’nın yanı sıra Corsa, Astra, Zafira CNG Turbo ve Insignia’da ecoFLEX düşük emisyonlu araç modellerini görücüye çıkaracak. Chevrolet ise, Nisan’da Türkiye’de satışa çıkacak yeni Cruze modeli ve geleceğin elektrikli aracı konseptiyle Cenevre Fuarı’ndaki yerini alacak.

Bu modelin motoru trafik durunca stop ediyor

KIA, son teknoloji hibrid aracını ilk kez sergileyecek. Fuarda sergileyeceği 18 araçla gövde gösterisine hazırlanan Kia, şehiriçi kullanımda yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlayan yeni Kia cee’d ISG ile dikkat çekiyor. ISG sistemiyle araç trafikte durduğu zaman motor otomatik olarak duruyor.

Audi 3 modelle şov yapacak

BU yıl üç modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek Audi’nin tanıtacağı A4 allroad quattro’nun yerden yüksekliği 180 mm. A4 allroad quattro, üst üste 4 kez “Yılın Motoru” seçilen 2.0 TFSI ile donatılmış. Audi’nin diğer tanıtılacak modelleri ise beş silindirli Audi TT RS ve A5/S5 Cabriolet.

‘Önceliğim yakıt tasarrufu’ diyenlere DRIVe

ÇEVRECİ modelleriyle dikkat çeken Volvo, 7 farklı yakıt tasarruflu DRIVe modelini görücüye çıkarıyor. Volvo C30, Volvo S40 ve Volvo V50’nin gelişmiş Start/Stop sistemi sayesinde yeni Volvo’lar önemli düzeyde yakıt tasarrufu sağlıyor.

Maserati GranTurismo tutkunları fuarı iple çekiyor

İTALYAN lüks spor otomobil üreticisi Maserati, Cenevre Fuarı’nda GranTurismo S modelinin MC Shift şanzımanlı versiyonuna ek olarak Automatic kodlu yeni bir versiyonunun dünya lansmanını gerçekleştirecek.

Maserati GranTurismo S Automatic, yeni tip 6 ileri otomatik şanzıman ile 440 HP güç üreten 4.7 litrelik V8 motorun birlikteliğini simgeliyor.

Haberin Devamı