Gazete Vatan Logo

Çeçen direnişçinin şüpheli ölümü!

Çeçenistan bağımsızlık mücadelesinin önemli komutanı Şamil Basayev’e yakın direnişçi Kaim Saduev’in İstanbul’daki evinde zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi.

Çeçenistan bağımsızlık mücadelesinin önemli komutanı Şamil Basayev’e yakın direnişçi Kaim Saduev’in (46) İstanbul’daki evinde zehirlenerek öldürüldüğü iddia edildi. Başakşehir’de 3 oğluyla birlikte yaşayan Kaim Saduev, 23 Şubat günü kayınvalidesinin Çeçenistan’dan gönderdiği ‘Honk’ adlı bitkiden yapılan yemeği yedi. Gece fenalaşan Saduev, Bakırköy Şadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Aynı yemekten yiyen Kaim Saduev’in eşi Zeynep (40) ile 8 yaşındaki oğlu Abdullah’ta zehirlenme belirtileriyle hastanelik oldu.

Bir hafta yoğun bakımda kalan ailenin reisi Kaim Saduev, 2 Mart sabahı vefat etti. Eşi ve oğlu ise kurtuldu. Sıradan görünen ölümü önemli kılan detaylar daha sonra ortaya çıktı. Saduev’in dört ağabeyi Ebubekir, Akraman, Yusuf ve Tahir Saduev’in Çeçen Komutan Şamil Basayev’in koruması olduğu öğrenildi. Abi Tahir Saduev’in Rus istihbaratının özel operasyonuyla öldürüldüğüde ifade edildi.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

Bu bağlantıların ortaya çıkmasının ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Kaim Saduev’in cenazesine Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından çıkan ön rapora göre vücudunda fosforik asit içeren fosfat maddesinin bulunduğu iddia edildi. Kaim Saduev’in Fatih Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazında ise ailesinin gözyaşları sel oldu.

Saduev’in oğlu Cebir Saduev (19), “Anneannem her yıl ‘Honk’ bitkisi gönderir. Bize babamın bir arkadaşı getirdi. Yabani pırasa dediğimiz yeşil soğanın daha küçük haline benzeyen ve Çeçenistan’da çok tüketilen bir bitki. Bu bitkiyi yiyen birinin zehirlendiği duyulmuş şey değil. Ben ve diğer kardeşim de azıcık yedik ama bize bir şey olmadı. Babam evde hafızasını kaybetmeye başlayınca acilen hastaneye kaldırdık. Annem ve 8 yaşındaki kardeşim daha sonra fenalaştı. Bitkinin içine gümrükte ya da başka bir yerde zehir katıldığını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı