Gazete Vatan Logo

Çatışmalar HDP’ye oy kaybettirdi

Çatışmalar HDP’ye oy kaybettirdi

Çatışma ortamı HDP’nin özellikle sokağa çıkma yasağı olan bölgelerdeki oylarını etkiledi. Cizre’de ufak miktarda oy artıran HDP, pek çok ilçede ise oylarını Ak Parti’ye kaptırdı.

PKK ile yaşanan çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen merkezlerden Lice’de HDP yüzde 95’lik oranını Ak Parti yüzde 3’lük oranını korurken, Silvan’da HDP’nin koruduğu oy oranına karşılık Ak Parti seçmenini ikiye katladı. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerden Hani’de, HDP’nin oyu yüzde 13 düşerken Ak Parti yüzde 14 oy artırdı. Bir diğer sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe olan Sur’da, HDP’nin kaybettiği 7 puan Ak Parti’ye yazıldı, Silopi’de HDP’nin yüzde 1 kaybına karşı Ak Parti yüzde 2 oy kazandı. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçelerden Mardin Dargeçit’te HDP’nin 4 puanlık kaybına karşılık Ak Parti yüzde 6 oy artırdı. Kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edilen Bismil, Ak Parti’nin oy artırıp HDP’nin kaybettiği bir başka ilçe oldu. Kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerden Sason’da Ak Parti Yüzde 13 oy artırırken, HDP yüzde 8 eridi. Kozluk’ta HDP’nin yitirdiği yüzde 6’lık orana karşılık Ak Parti yüzde 10 oy artırdı.

Haberin Devamı

Cizre’de HDP yüzde 93

PKK ile yoğun çatışmaların yaşandığı ve uzun süreli sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Cizre’de HDP yüzde 92’lik oyunu yüzde 93’e çıkarırken, Ak Parti küçük bir oy kazancıyla yüzde 4,9’a dayandı. MHP ise ilçedeki oyunun yarısını kaybetti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da artan şiddet olayları ve güvenlik güçleri ile PKK arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle ilan edilen 126 özel, geçici ve askeri güvenlik bölgesinde seçim güvenliği tartışması gündeme gelmişti. YSK, sandık taşımayı kesin olarak reddedikten sonra sandıkların taşınması konusunda görüş soran ve daha önce Cizre ve Yüksekova ilçe seçim kurulları gibi sandık taşıma kararı veren ilçe seçim kurulları kararlarını da görüşmüştü. Kurul, sandık taşınmasını talep eden ve bu konuda karar veren ilçe seçim kurullarını, “yetkisiz” bularak, bu yöndeki talep ve kararları da oybirliğiyle kaldırmıştı. İlçe seçim kurullarının sandık taşıma kararlarını kaldırdığı Yüksekova’da HDP adına yüzde 94 oranına ulaşılırken, HDP Cizre’de oyunu yüzde 85’te tutmayı başardı. Bu iki ilçede, Ak Parti oyları da stabil kaldı.

Haberin Devamı

Kurul taleplerine ret

HDP, 1 Kasım seçimleri öncesinde güvenlik gerekçesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde binlerce seçmenin bulunduğu birçok mahalledeki sandık taşıma ve birleştirme taleplerinin reddedildiği yerlerden Hani’de yüzde 13, Bağlar’da yüzde 6, Eğil’de yüzde 14, Kulp’ta yüzde 6, Ergani’de yüzde 7, Lice’de yüzde 0,2, Çınar’da yüzde 5 oy kaybederken, Hazro’da yüzde 3, İdil yüzde 1, Silopi yüzde 1,5 puan yitirdi. Uludere’de küçük bir oy artışı yakalayan HDP, Şirvan’da yaklaşık 19 puan kazandı. Mazıdağı’nda 3, Dargeçit’te yüzde 4, Midyat’ta yüzde 8 HDP’nin kayıp hanesine yazıldı. Çukurca’da yüksek oranını koruyan HDP, Pasinler’de oyunu kaybetti. Ak Parti de sandık taşıma taleplerinin reddedildiği ilçelerde, Diyarbakır başta olmak üzere önemli ölçüde başarılı oldu ve oyunu artırdı. Hasankeyf de HDP’nin eriyip Ak Parti’nin güçlendiği ilçelerden oldu.

Haberin Devamı

Ak Parti, profil değiştirdi HDP gelecek sunamadı
- Yrd. Doç. Dr. HüseyinŞeyhanlıoğluİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi
7 Haziran ile 1 Kasım sonuçlarını Güney Doğu Anadolu Bölgesi bazında karşılaştırdığımızda, kazanan tek parti Ak Parti oldu. Siyasi anlamda izlediği strateji ile Ak Parti yüzde yüz zafer kazandı. Peki bunu nasıl başardı? Bu sorunun tek bir cevabı yok. Çünkü Ak parti, 7 Haziran’dan ders çıkartarak bir tedavi reçetesi uyguladı. Çünkü 7 Haziran’da Ak Parti’nin yaşadığı durum, 40 yaşında kalp krizi geçirmek gibiydi.
Ak Parti öncelikle aday profilini değiştirdi. Aşiretlerin gücünü dikkate alarak, yeni bir aday profili oluşturdu ve yeni adaylar ile seçime girdi. Bu da karşılık buldu. İkinci etkin ise 5 ay içinde yaşanan olaylar oldu. Öncelikle terör yeniden geldi. Çatışmalar çıktı. İnsanlar 5 ay bu sıkıntıyı yaşadı, HDP’nin yaklaşımı kendisine bir gelecek sunmadı. Öyle olunca geçmişte yaşanan güzel günler örnek oldu ve adres Ak parti oldu. 5 ay içinde unutulmasın ki insanlar tamamen huzurlarını kaybetti. İnsanlar düzenlerinin bozulmasına tepki olarak Ak Parti’ye oy verdi.
Önemli bir başka konu ise insanlarda Suriye korkusu. İnsanlar Türkiye’nin Suriye’ye dönmesinden korktu. DAEŞ’in bombaları patlatması bu korkuyu körükledi. İnsanlar da buna tepki gösterdi. Bütün bu gelişmeler G. Doğu Anadolu ’da Ak Parti’nin oylarının ortalama yüzde 10 artmasına neden oldu. Ak pati 7 Haziran’dan ders çıkardı, dersine iyi çalıştı ve şimdi de sonucunu aldı.

Haberin Devamı