Gazete Vatan Logo

Çatıda santral, UBER kadar yıkıcı olabilir

Elektrik dağıtım şirketlerini kara kara düşündürecek günlerin yaklaştığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bayraktar, “Bunu UBER’e benzetiyorum. Nasıl UBER ‘yıkıcı inovasyon’ dediğimiz şeyi yaptıysa dağıtım şirketleri de çatılarla birlikte yıkıcı bir inovasyonla karşılaşabilir” dedi.

Çatıda santral, UBER kadar yıkıcı olabilir

Çatılara kurulacak güneş enerjisi santrallerinin elektrik dağıtım şirketlerini ‘kara kara’ düşündüreceğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar, enerji dağıtımında bilinen tüm iş modellerinin değişeceğini açıkladı. Şirketlerin artık dağıtık bir enerji üretim sistemini devreye almaya başlayacaklarını ifade eden Bayraktar, “Herkes 1.000 megavatlık elektrik üretim santrali yapmak zorunda değil. Bunu UBER’e benzetiyorum. Nasıl UBER ‘yıkıcı inovasyon’ dediğimiz şeyi yaptıysa, dağıtım şirketleri de çatılarla birlikte yıkıcı bir inovasyonla karşılaşabilir. Buna hazırlananlar ayakta kalabilir, hazırlanamayanlar sıkıntı yaşayabilir” şeklinde konuştu.

Dönüşüm sancılı olacak

MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Enerjide Dijitalleşme’ konulu toplantıda yaptığı konuşmada Bayraktar, enerji sektörünün dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Yenilenebilir enerjide maliyetlerin hiç kimsenin hesap edemeyeceği şekilde düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, “Fosil kaynaklardan üretimi düşürmek gerekiyor. Pratikte 100 trilyon dolarlık varlığın toprağın altında kalması demek. Bu ölçekte varlığınız varsa ve size ‘bunu çıkarmayın’ deniliyorsa bu, dünyada neden iklim değişikliğiyle ilgili büyük bir gürültü koptuğunu da anlatıyor. Büyük dönüşümün sancılı olacağı çok net” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 bin megavat güç

Bayraktar, enerji verimliliği kapsamında sokak aydınlatmalarında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeliyle bir dönüşüm yaşanacağını belirterek şunları kaydetti: “YEKA’nın özünde enerji ithalatını azaltma var. Bu ekipman için de geçerli. Rüzgarda 7 bin megavat kurulu güce ulaştık. Bu en az 5-7 milyar euroluk bir ekipman ithalatı demek. 5 yılda 10 bin megavat güneş enerjisi kapasitesi kurulumu hedefliyoruz. Sokak aydınlatması kısmında da şu anda 7.5 milyon adet armatür var. Türkiye, pazar olarak çok büyük. Dolayısıyla kuracağımız modelle mutlaka ekipmanın Türkiye’de üretimi sağlanacak.”

Depolama gümbür gümbür geliyor

Elektrik depolama sistemlerinin dijitalleşmedeki süreci destekleyeceğini belirten Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli de, “Depolama şu an çok önemli, fiyatlardaki gerilemeyi görüyoruz. Depolama gümbür gümbür geliyor. Bana göre dağıtım şebekelerinin en önemli enstrümanlarından birisi olabilir. Bunun mutlaka dağıtım sektörüne entegre edilmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı