Gazete Vatan Logo

Çark rekora döndü

Ekim ayı sanayi verileri seçim öncesi üretim cephesinde morallerin bozulmadığını gösterdi. Sanayi üretimi 2.5 gün fazla çalışılan Ekim’de % 14.7 ile Ocak 2011’den bu yana en yüksek artış hızına ulaştı.

Çark rekora döndü

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Eylül ayındaki sert düşüşün ardından Ekim ayında çalışma iş günü sayısının bir önceki yıla göre 2.5 gün artmasının da desteğiyle yüzde 14.7 ile yaklaşık 5 yılın en büyük artışını gerçekleştirdi. Sanayi üretimi Ocak 2011’de yüzde 19.1 artmıştı. Analistler, sanayi üretimindeki bu hızlı artışın piyasa beklentisinin çok üzerinde olduğunu vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Ekim’de yüzde 4.6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0.1 artış gösterdi. Kurban bayramını içinde bulunduran Ekim 2014’te çalışma gün sayısı 18.5 iken bu yılın Ekim ayında 21 güne yükseldi. Kurban bayramı bu yıl Eylül ayına denk geldi ve Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 8’e yakın daraldı.

PC’ler lokomotif oldu

Sanayi üretimi arındırılmamış bazda ilk çeyrekte yüzde 1.3, ikinci çeyrekte ise yüzde 3.7’lik artışın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 0.3 artmıştı. Büyüme ilk çeyrekte yüzde 2.5, ikinci çeyrekte yüzde 3.8 artış gösterdi. Üçüncü çeyrek büyüme verisi bu hafta açıklanacak.

Haberin Devamı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.5 daralırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4.1 artış gösterdi. İmalat sanayiinde en yüksek artış yüzde 26.5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 16.2 ile makine imalatı takip etti.

Ülke büyümesi son çeyrekte hızlanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekim ayı verisiyle 2015 yılı son çeyrek büyümesine dair ilk somut veriye ulaştıklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu: “Büyüme tahmininde kullandığımız arındırılmamış sanayi üretimi rakamlarının çalışılan gün sayısının etkisiyle yüksek gelmesini bekliyorduk. Ancak açıklanan veriler beklentilerin de üzerinde gelmiştir. Veriler ışığında, oluşan siyasi istikrar ve güven ikliminin de etkisiyle ülke büyümesinin dördüncü çeyrekten itibaren hızlanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

İhracat ağırlıklı sektörler etkili

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, yüzde 14.7’lik güçlü artışı, geçen sene Ekim ayında 2015 Ekim’e göre bayram tatili nedeniyle çalışılan iş günü sayısının 2.5 gün az olmasına bağlarken, ihracat ağırlıklı sektörlerin imalat sanayindeki yükselişte etkili olduğuna dikkat çekti. Kömürcüoğlu, “Bu durum seçim belirsizliğine rağmen üretim cephesinde en azından bir bozulmanın olmadığını gösteriyor. Ayrıca son çeyrekte ılımlı bir seyrin hakim olabileceğini gösteriyor” dedi.

Milli geliri daha güçlü artıracak

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, beklentilerin oldukça üzerinde artış gösteren sanayi üretiminin son çeyrek milli gelir gerçekleşmesi açısından olumlu bir başlangıç olarak kaydedildiğini söyledi. Bürümcekçi, Türkiye’de sanayi üretimi ile milli gelir verileri arasındaki yakın ilişki dikkate alındığında, bu görünümün kendilerine son çeyrekte üçüncü çeyrekten daha güçlü bir GSYH artışı kaydedilebileceğini düşündürdüğünü vurguladı.

Haberin Devamı