Gazete Vatan Logo

Cari açığın ilacı yapılıyor

Türkiye, sağlık sektöründe dışa bağımlılığı en aza indirmek için atılacak yeni adımlara odaklanırken, bu kapsamda Türkiye’nin ithal ettiği 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimi için yeni yol haritası hazırlandı

Cari açığın ilacı yapılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile cari açığın düşürülmesi amacıyla sağlık alanındaki çeşitli politika ve tedbirler de ortaya konuldu. Bu çerçevede, ilaç da kimya, petrokimya, enerji, makine, teçhizat ve yazılım sektörleriyle “öncelikli yatırım yapılabilir” alanlardan biri olarak belirlendi.

20 ilaca öncelik

Özellikle yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan 20 biyoteknolojik ilacın Türkiye’de üretilmesi hedefleniyor.

Söz konusu ilaçların doğrudan yurt dışından temin edilmesi nedeniyle bütçede önemli yük oluşturduğu belirtiliyor.

Yeni yol haritası

YEP kapsamında yazırlanan yol haritasıyla ilaçların yurt içinde üretimine odaklanılacak. Bu amaçla Ar-Ge çalışmaları yürütülerek, gerekli altyapının oluşturulması sağlanacak. Klinik araştırma merkezleri ve birimlerin sayıları da artırılacak. Maliyet avantajı sağlamak amacıyla Tedarik Paylaşım Platformu (TPP) ve tedarik zinciri iyileştirme çalışmaları da yürütülecek.

5.1 milyarlık pazar

Haberin Devamı

Tıbbi istatistik firması IMS Health verilerine göre, Türkiye,’de 2008 yılında yaklaşık 1 milyar liralık satış değeri olan biyoteknolojik ilaç pazarı, 2016 yılında 3.3 milyar liraya ulaştı, 2020’de bu değerin 5.1 milyar liraya ulaşması bekleniyor.