Gazete Vatan Logo

Cari açığın ‘ilacı’ bizde

‘Bugün yatırayım yarın kazanayım’ anlayışının değişmesi gerektiğini belirten Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere, “Türkiye ilaca yatırım yapmalı. 7-8 yıl sonra kazanır ama ciddi kazanır” dedi.

Cari açığın  ‘ilacı’ bizde

Türkiye ekonomisine, ilaç sanayisine ve Novartis firmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Novartis Grup Türkiye Başkanı Altan Demirdere, bugün yatırayım yarın kazanayım anlayışının son 5-6 yıldır kötüye gittiğini söyledi. “Şimdi, dün kazanayım bugün yatırayım anlayışı var artık” diyen Demirdere, Türkiye’nin gayrimenkul ve inşaat gibi sanayi kollarından çok daha acil olarak ilaç sanayisi gibi elit sanayilere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

7-8 yıl sonra kazanırsın

Demirdere, “Mesela inşaat sanayii, temelden satıyorsun, parayı alıyorsun, sonra inşaatı yapıyorsun. Güzel bir yaklaşım ama maalesef öngörülebilir ve sürdürülebilir olamayabiliyor. O nedenle başka sanayilere bilhassa ilaç sanayisi gibi elit sanayilere de yurdumuzun ihtiyacı var” dedi.

Novartis’in dünya genelinde 60 fabrikası bulunduğunu, bunlardan 4’ünün Türkiye’de olduğunu belirten Derindere, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlaçtan para kazanan firmaların kazandıkları paranın önemli bir kısmını tekrar ilaç sanayisine yatırmaları gerekli. Başka sanayilere aktarmasınlar. İlaç sanayisinde bugün yatırırsın belki 7-8 sonra kazanırsın ama ciddi kazanırsın. 7-8 sene durmadan yatırırsın. Daha önce de söylediğim gibi bugün yatırayım yarın kazanayım anlayışını değiştirmemiz lazım.”

Haberin Devamı

10 yılda 1.2 milyar $’lık ihracat yaptık
Novartis’in İsviçre merkezli ve 200 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip bir ilaç şirketi olduğunu belirten Altan Demirdere, Novartis Türkiye’nin Novartis İlaç, Sandoz İlaç, Novartis Onkoloji ve Alcon’dan oluştuğunu söyledi. Firmanın Türkiye’de faaliyetine 1930 yılında başladığını ifade eden Demirdere, “Türkiye’de 60 yıldan uzun bir süredir üretim yapıyoruz. İlk olarak İstanbul Levent’te fabrika kurmuştuk, şimdi Kurtköy fabrikamız başta olmak üzere 4 fabrikada 2 binin üzerinde çalışanla Türkiye’nin en büyük ilaç firması olarak üretim yapıyoruz. Son 10 yılda gerçekleştirdiğimiz toplam 1.2 milyar dolarla Türkiye’nin en çok ilaç ihracatı yapan firması olduk” bilgilerini verdi.