Gazete Vatan Logo

Çaputla 750 milyonluk ‘hayali ihracat’ vurgunu!

Mali polis, İstanbul merkezli 16 kentte düzenlediği operasyonda hayali ihracat çetesine darbe vurdu. Sahte belgelerle ihracat yapmış gibi devleti 750 milyon TL zarara uğratan 69 kişi hakkında ‘yakalama’ kararı çıkarıldı.

Çaputla 750 milyonluk ‘hayali ihracat’ vurgunu!

Mali Suçlarla Mücadele Sahtecilik Büro Amirliği ekiplerinin İstanbul merkezli 16 ilde 200 polisle yaptığı operasyonda sahte belgelerle ihracat yapmış gibi göstererek devleti 750 milyon lira zarara uğratan 69 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerden gözaltına alınan 52’sinin sorgusu sürüyor.

Çin’den gümrüksüz aldılar

Türkiye’de işlenerek tekrar ihraç etmek şartıyla, başta Çin olmak üzere çeşitli ülkelerden sıfır gümrükle ithal edilen tekstil ürünlerini iç piyasaya satıp, yerine topladıkları fason malları ihraç eden çete, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 1 yıl boyunca süren teknik takibi sonucu tespit edildi. Mali polisin Gümrük Müsteşarlığı, BDDK ve Vergi Denetim Kurumu müfettişlerinin çalışmaları sonucunda, İstanbul Başsavcısı Orhan Kapıcı ve Savcı Ercan Devrim’in talimatlarıyla 200 polisin katılımıyla eşzamanlı operasyon düzenlendi.

5 gümrük memuru var

İstanbul Mali polis ekiplerinin 1 yıl tüm adresleri takip ettiği ortaya çıktı. İstanbul’da şirket merkezi ve evler olmak üzere 78 adres ile Bursa, Ağrı, Bartın, Iğdır, Sinop, Yalova, Adana, Batman, Adıyaman, Malatya, Mersin, Muğla, Konya, Manisa ve Gaziantep’teki toplam 20 adrese eşzamanlı baskın düzenlendi. Sultanahamam’da kumaşçı olan Ahmet G.’nin çete lideri olduğunu belirleyen polis ekipleri, 98 adreste yaptığı aramalarda, listedeki 69 şüpheliden 52’sini gözaltına aldı. Gözaltına alınan şüpheliler arasında, Halkalı Gümrüğü’nde görevli 5 gümrük muayene memurunun da bulunduğu öğrenildi. Liderliğini Ağrılı tekstilci işadamları Ahmet G., M.G., N.G., C.D., A.K. ve C.S.’nin yaptığı çete üyelerininPolis ekipleri 15 kişiyi aramaya devam ederken, 2 şüphelinin de başka suçlardan cezaevinde tutuklu olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

3 tabanca ve faturalar...

Operasyon sırasında yapılan aramalarda, 3 tabanca, çok sayıda giriş-çıkış faturası, gümrük beyannameleri, çeşitli kaşeler, belgelerin kayıtlı olduğu 50 bilgisayara ait harddiskler ve yaklaşık 1 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi.

Çete lideri tekstilci gözaltında

Haberin Devamı

Liderliğini Ağrılı tekstilci işadamları Ahmet G., M.G., N.G., C.D., A.K. ve C.S.’nin yaptığı çete üyelerinin 14 ayrı şirket üzerinden yurtdışında çeşitli ülkelerden Dahili İşlem İzin Belgesi (DİİB) kapsamında, “Türkiye’de işlenerek tekrar ihraç edilmek” şartıyla sıfır gümrük ile ithal ettikleri tekstil ürünlerini iç piyasada sattıkları belirlendi. Cetenin, iç piyasadan topladığı fason malları ya da piyasadan topladıkları hurda çaputları ‘kargoculuk’ yöntemiyle yurt dışındaki firmalara göndererek haksız KDV iadesi aldığı tespit edildi. DİİB kapsamında ithalat işlemi yapıldığından, ödenmesi gereken yüzde 120 gümrük vergisinin de ödenmediği öğrenildi. Şüphelilerin bu yöntemle devleti en az 750 milyon TL zarara uğrattığı açıklandı.

Gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorguya alındı. Bası şüpheliler ise utanarak yüzlerini gizledi.