Gazete Vatan Logo

Çankaya’dan ‘Sezer’ geçti

Kendisine verilen ödeneğin 40 milyon YTL’sini iade etti, Okluk Koyu’ndaki yazlık köşke gitmedi, tatil yapmadı

Görevi bugün resmen devretmesi beklenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Çankaya Köşkü’ndeki 7 yıl 3 aylık görev süresine “tasarruf” sözcüğü damgasını vurdu. Sezer, kendisine verilen ödenekten, personel sayısına kadar her konuda tasarruf uyguladı. İşte Sezer dönemininin “tasarruf” kalemleri:

*Sezer, 2007 yılı başına kadar verilen ödeneklerin hiçbirini tam olarak kullanmadı. 2007’ye kadar olan 7 yıllık bütçeden 40 milyon YTL tasarruf edip, bu parayı Maliye Bakanlığı’na iade eden Sezer, 2007 bütçesinin ilk 8 ayında da yine “tasarruflu” davrandı. Köşk kaynakları, bu yılki bütçede yapılan tasarruf rakamları da eklendiğinde, Sezer’in görev süresi boyunca iade ettiği miktarın 46 milyon YTL’ye ulaşması bekleniyor. Bunun yıllık ortalaması yaklaşık 6 milyon YTL’ye ulaşıyor. Köşk’ün son üç yıllık ortalama bütçe ödeneği yaklaşık 30 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti. Dolayısıyla Sezer, hemen her yıl kendisine verilen bütçenin beşte birini iade etmiş oldu.

*Demirel döneminde Köşk’te görevli personel sayısı 1200 idi. Sezer, kimisini başka görev yerlerine gönderdi, emekli olan personelin yerine de, zorunlu olmadıkça yenisini almadı. Personel sayısı 7 yıl sonunda 450’ye kadar indi. Koruma sayısı 390’dan 250’ye düşürülürken, doğu görevi gelen korumalar yerlerine gönderildi. Diğerleri emniyet teşkilatına geri gönderildi. CAT timlerinın sayısı azaltıldı.

*Demirel görevi Sezer’e devrettiğinde, Köşk kadrosunda toplam 40 başdanışman bulunuyordu. Sezer bu sayıyı ilk yıl içinde 4’e kadar indirdi.

*Sezer’in ilk talimatlarından biri, personelin özel telefon görüşmelerini kendi cebinden ödemesinin sağlanması oldu. Sezer ve ailesi, tüm personel için geçerli bu kurala örnek olmak için, kendi özel konuşmalarını da hep ceplerinden ödediler.

*Yine Sezer’in talimatıyla, karşılama ve uğurlama törenleri “zorunlu olmadıkça” yapılmadı. Davetlerde cumhurbaşkanlığı makamına uygun ikramlar yapıldı ancak aşırı harcamalardan kaçınıldı.

*Özal ve Demirel döneminde geleneksel hale gelen Razaman’da Köşk’te verilen iftarlar, Sezer döneminde kaldırıldı. Köşk çalışanları, Ramazan’da kendisiyle birlikte iftar yapmak istediklerine ise Sezer, personel yemekhanesine inerek, çalışanlarla birlikte yemek yedi.

*Alışverişini, eşi Semra Hanım’la birlikte kendisi yapan Sezer, alışverişe giderken de kırmızı plakalı limuzin yerine, Köşk’e ait sivil plakalı daha mütevazı araçları tercih etti. Alışveriş gibi özel gezilerini, yanına minimum koruma alarak gerçekleştirdi.

*Sezer, memleketi Afyon’a yaptığı iki ziyarette, yine sivil plakalı araçları tercih etti. Bunun bir tanesi, depremden sonra “geçmiş olsun” demek için, diğeri ise vefat eden annesinin cenaze töreni için oldu.

*Sezer, görev süresi boyunca yaptığı tüm resmi yurtdışı gezilerinde, Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilmiş olan küçük GAP uçağını kullandı. Yurtdışı gezilerinde alması gereken yasal harcırahı kabul etmedi.

*Semra Hanım, düşüp bileğini kırdığında, kendisini hastaneye ambulans değil, sivil plakalı bir araç götürdü. Hastane acil servisinde rontgende sıra olunca, Sezer ve eşi, tüm vatandaşlar gibi kuyruğa girip, sıranın kendilerine gelmesiin beklediler.

*Köşk’ten her çıkışında, rastladığı her kırmızı ışıkta diğer araçlarla birlikte yeşil ışığın yanmasını bekledi.



Geziden de tasarruf yaptı

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, selefi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in aksine yurt dışı seyahatlerinde de tasarruf yaptı. Demirel’in 57 ülkeyi 125 defa ziyaret etmesine karşılık, Sezer 37 ülkeye 54 ziyaret yaptı.

Bu yıl sadece Ocak ayında İtalya’ya giden Sezer, 2000 yılında göreve başladıktan sonra ilk gezisini Suriye’ye yaptı ve Hafız El Esad’ın cenaze törenine katıldı. BM Milenyum Zirve Toplantısı’na katılmak için ABD’ye giden Sezer, Washington’a resmi ziyaret yapmadı.

ABD Başkanı George Bush ise 2004’te NATO Zirvesi için geldiğinde Türkiye’de Sezer’i ziyaret etti.

Rusya’ya giden ilk cumhurbaşkanı olan Sezer, Azerbaycan’a 5 kez gitmesine karşılık, İngiltere, Yunanistan, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Avusturya’ya hiç gitmedi.

Sezer, Demirel ve ondan önce görev yapan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın aksine, yurt dışı gezilerine basını ve iş dünyasını almadı. Sezer, yurt dışı seyahatlerine götürdüğü heyetleri, diplomat, danışman ve bürokratlarla sınırlandırmayı tercih etti.

Düğün günü yakılan elektriği de ödedi!

*Sezer ailesinin yaşadığı 7 yıl 3 aylık süre boyunca Çankaya Köşkü bir de düğüne sahne oldu. Sezer’in oğlu Levent Sezer, Çankaya Köşkü’nde basına kapalı, aile arasında düzenlenen sade bir törenle evlendi. Sezer, Köşk’teki düğün masraflarının tümünü, hatta o gün yakılan elektrik parasını bile kendi cebinden ödedi.

*Sezer, Köşk’ün koruma müdürlüğüne tahsis edilen 14 aracı iade etti. Bir eskort ve koruma aracı dışında güvenlik önlemi istemediğini söyledi. Demirel döneminde Cumhurbaşkanlığı kortejine eşlik eden ambulansı bile geri gönderdi. Sezer’in getirdiği yeni sistemle tüm Köşk araçları için sivil plaka uygulamasına geçildi. Köşk’teki kişiye tahsisli araç uygulamasına son verildi. Bu uygulamayla Cumhurbaşkanlığı’nın tahsisli araçlar havuz sistemine tabii oldu.

*Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı kullanımına tahsis edilen Okluk Koyu’ndaki yazlık köşke hiç gitmedi. Yaz dönemi çalışmalarını kısa süreli olarak Atatürk döneminden kalma İstanbul’daki Huber Köşkü’nde sürdürdü. Bunun dışında hiç tatil yapmadı. Sezer Cumhurbaşkanlığı’nın Göcek’teki tesisini de hiç kullanmadı.

*Sezer, silahtan Kur’anı Kerim’e, halıdan kaftana, şiehir anahtarından plakete, tablodan heykele değişik ürünlerden oluşan 1.243 armağanı da demirbaşa kaydettirdi.

72 yasa veto etti

Sezer, 7 yıl 3 aylık dönemde 2 genel seçim yaşadı, 3 ayrı hükümetle çalıştı. Başbakan Erdoğan’ın kuracağı hükümeti yeni cumhurbaşkanına bıraktığı için 4. hükümetle çalışmadı.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında DSP-MHP ve ANAP’ın oluşturduğu koalisyon hükümetinden sonra, AKP iktidara gelince önce Abdullah Gül, sonra da Erdoğan hükümetleri ile çalıştı.

Sezer bu süre içinde 1.048 yasayı onayladı, 72 yasayı ise veto etti.

Onayına sunulan Kanun Hükmünde Kararnamelerden 25’ini onayladı, 7’sini veto etti.

Toplam 11. 561 Bakanlar Kurulu kararını onayladı, 14’ünü geri çevirdi.

Atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarından 175’ine onay verdi, 30’unu geri çevirdi, atamalarla ilgili müşterek kararnamelerin de 5.532’sini onayladı, ancak 769’unu veto etti.

Anayasa gereğince cumhurbaşkanının yetkisinde olan atamalarla 316 kişiyi çeşitli görevlere tayin etti.

Sezer 261 kişinin affına onay verdi ancak 10 af önerisini reddetti.

Meclis’ten askeri törenle uğurlandı

TBMM Genel Kurulu’nda bugün yapılacak 3. tur seçimler sonucu görevini Abdullah Gül’e devretmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaklaşık 1 haftadır sürdürdüğü veda ziyaretlerini dün TBMM ile noktaladı.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Sezer’i TBMM’ye gelişinde Çankaya kapısı girişinde karşıladı. Dakikliğini dikkate alarak Sezer’in geliş saatinden 5 dakika önce makamından çıkarak dışarıda beklemeye başlayan Toptan, makam aracından inişinde Cumhurbaşkanı ile sıcak bir şekilde tokalaştı. Sezer beraberinde Toptan ve TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca ile birlikte tören kıtasını selamladıktan sonra, Meclis Başkanlığı makam odasına geçti. Sezer ile Toptan arasında baş başa gerçekleşen görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Meclis Başkanlık makamındaki görüşmeye basın mensupları alınmazken, sadece Meclis fotoğrafçısı ve Meclis TV kameramanının görüntü almasına izin verildi. Toptan isteği üzerine Türk kahvesi ikram ettiği konuğuna, Meclis’e ait Yıldız Porselen’den el yapımı bir porselen tabağı da hediye olarak sundu. Toptan görüşmenin ardından Sezeri yine arabasına kadar eşlik ederek, askeri törenle uğurladı.

Muhafız Alayı’na ziyaret

Sezer, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Burhanettin Aktı’ya veda ziyaretinde bulundu. Sezer dün son veda ziyaretleri kapsamında sabah saatlerinde, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na gitti. Sezer’in veda ziyaretinde, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da hazır bulundu. Muhafız Alayı’na gelişinde askeri törenle karşılanan Sezer, daha sonra komutanlık Şeref Defteri’ni imzaladı. Basına kapalı yapılan ziyaretin ardından Sezer, Org. Büyükanıt ve diğer askeri yetkililerce uğurlandı.

Haberin Devamı