Gazete Vatan Logo

Çanakkale Köprüsü’nün ayakları yere değiyor

Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü için çalışmalar hızlı sürdürülürken, Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkisinde kurulan şantiyede, köprünün deniz içinde inşa edilecek ayaklarının yapımında kullanılacak kuru havuz tamamlandı.

Çanakkale Köprüsü’nün  ayakları yere değiyor

Çanakkale 1915 Boğaz Köprüsü için çalışmalar hızlı sürdürülürken, Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkisinde kurulan şantiyede, köprünün deniz içinde inşa edilecek ayaklarının yapımında kullanılacak kuru havuz tamamlandı. Köprünün ayaklarının oturtulacağı alanda da denize kazıkların çakılması için çalışma başlatıldı.

2023 metrelik ayak açıklığıyla dünyanın en uzun asma köprüsü için Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkisinde şantiye kuruldu. 2’si Türk, 2’si Kore olmak üzere toplam 4 firma tarafından ortaklaşa yapılan köprünün ayaklarının inşasında kullanılacak kuru havuz yapımı tamamlandı. Köprünün ayaklarının oturtulacağı deniz üzerindeki alanlar, Avrupa yakasında kırmızı, Asya yakasında ise yeşil şamandıralarla işaretlendi. Köprünün ayaklarının yapılacağı yere çakılacak kazıklar, platform ile Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkisine getirildi. Köprünün Asya yakasındaki ayağının bulunduğu alana demirlenen platformun üzerindeki dev kazıklar, denize çakılacak. Ardından da kuru havuzda hazırlanacak köprü ayaklarına ait betonlar, yüzdürülerek, çıkılan kazıkların üzerine monte edilecek.

Haberin Devamı

Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak
1915 Çanakkale Köprüsü, ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü tabliyeleri 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Köprünün toplam boyu ise 3 bin 869 metre olacak. Köprü üzerinde 2x3 taşıt şeridi bulunacak. Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif etmişti. Köprü ve 100 kilometrelik kısmın 2023’te hizmete açılması hedeflenen otoyolun, toplam uzunluğu 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri’den başlayıp, Balıkesir’in Balya ilçesindeki otobanla birleşecek. Otoyol projesi kapsamında Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak. Köprüden geçiş ücretinin ise otomobiller için 15 euro artı KDV olması planlanıyor.

Haberin Devamı