Gazete Vatan Logo

Cam silmiyor haraç kesiyorlar!

İstanbul trafiğinde ışıklarda cam silme bahanesiyle araçlara yaklaşan kişiler kendilerine para verilmediğinde sürücülere saldırıyor, araçlara zarar veriyor.

Cam silmiyor haraç kesiyorlar!

İstanbul’da kırmızı ışık ve kavşaklarda trafik durduğunda araçlara ellerinde bir pet şise su ve çekçekle yanaşan genç ve orta yaşlı cam siliciler adeta ‘terör’ yaratıyor. Özellikle şehir merkezindeki Mecidiyeköy, Çağlayan, Beşiktaş ve Eminönü’nde yoğunlaşan ‘siliciler’ kendilerine tepki gösteren ya da para vermeyen sürücülere saldırıyor ya da araçlarına vurarak zarar veriyor. Kişi arabadan indiğinde karşısında en az 4 kişilik ‘cam silici çetesi’yle karşı karşılaşıyor.

Kadın sürücüye taciz

Cam silicileri gözlemlemek için dolaştığımız bölgede bir 29 yaşında olduğunu söyleyen bir silici, “İki çocuğum var. Biri okula başladı. Para vermediği için kimseye zarar vermiyoruz. Ama hakaret ya da küfür eden oluyor o zaman tepkimizi gösteriyoruz” diyor. Ancak aynı yerde kısa bir süre beklediğimizde özellikle para vermeyen kadın sürücülere sözle taciz, hakaret ve küfür edildiği çok rahat gözleniyor. Çağlayan köprü altındaki trafik ışıklarında 35 - 40 yaşlarındaki cam silici para vermeyip eliyle tepki gösteren bir başka sürücünün aracının camına çekçekle vuruyor.

Haberin Devamı

Günde 60 ile 100 lira

Mecidiyeköy’de çalışan başka bir cam silici şöyle diyor: “Çoğumuz Kuştepe’de oturuyor. Günde 60 ile 100 lira arasında kazancımız değişiyor. İnsanların camları temiz görünsün diye uğraşıyoruz. Para verirlerse biz de evimize ekmek götürüyoruz.”

80 lira ceza kesiliyor

Cam silicilere dilencilerde olduğu gibi hem emniyet hem de belediye zabıtalarının müdahale yetkisi var. Emniyet Genel Müdürlüğü geçen gün yaptığı açıklamada trafikte mendil, çiçek ve hediyelik eşya satma, araç camı silme gibi trafik ve genel güvenliği tehdit eden davranışların yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Buna göre şehir içinde kavşaklarda ve taşıt yollarında ‘trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunan 15 yaşını doldurmuş kişilere 80 lira para cezası kesiliyor. Trafik polisleri dışındaki polisler cam silicileri karakola götürüp Kabahatler Kanunuuyarınca 189 lira para cezası kestikten sonra serbest bırakıyor.

Sürücüler yolunu değiştiriyor!
Cam silici teröründe en sabıkalı yer Mecidiyeköy’deki kırmızı ışıklar. 2012’de Uğur Fakılı’nın cam silicilerle çıkan kavgada öldüğü Mecidiyeköy’de, yaklaşık bir ay önce para vermeyen motorsiklet sürücüsü 2 genç 10 kişi tarafından dövüldü. Kavgaya çevredeki trafik polisleri bile engel olamazken gençler bir kafeye sığınarak canlarını kurtardı. Ekşi Sözlük ve internet forumlarında cam silici terörü bir çok İstanbullu sürücüyü canından bezdirmiş durumda. Ekşi sözlükte yazılan şikayetler arasında polisin ilgi göstermediği hatta “Uğraşmayın 1 lira verin başınızdan savın” dediği öne sürülüyor. Bir çok sürücü Mecidiyeköy’den geçmemek için yolunu değiştirdiğini yazıyor, cam silicilerin beklediği ışıkların Şişli Emniyet Müdürlüğü’nün 150-200 metre uzağında olmasına tepki gösteriyor.

Haberin Devamı