Gazete Vatan Logo

2023 maaş katsayıları! Maaş katsayısı ne oldu, nasıl hesaplanır? Memur maaş katsayıları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 05 Ocak 2023 tarihi itibariyle yayımlanan genelgesi ile aylık katsayı, memuriyet taban aylığı gibi pek çok alanlarda yeni düzenlemeye gidildi. Peki, Maaş katsayısı nasıl hesaplanır, memur maaş katsayıları ne oldu? 2023 memur maaş katsayısı kaç? İşte 2023 maaş katsayıları

2023 maaş katsayıları! Maaş katsayısı ne oldu, nasıl hesaplanır? Memur maaş katsayıları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

2023 maaş katsayıları için yapılan aramalar arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yılbaşıyla gerçekleştirilen maaş zamları sonrasında zamların geçerliliğe ulaşması ve uygulaması için gereken genelgeyi bakanlık sayfasında yayınladı. Genelge çerçevesinde 2022-2023 kapsamında yer alan 6. dönem toplu sözleşmenin 2. kısım 1. bölümünün 5. maddesine bağlı olarak yine 2023'ün ilk 6 aylık süreci için geçerli katsayılar, ücret tavanları ve sözleşme ücreti artış oranları belirlendi. Peki, Maaş katsayısı ne oldu, nasıl hesaplanır? 2023 memur maaş katsayısı kaç? Memur maaş katsayıları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Memur maaş katsayıları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 Yılı Ocak Ayına Ait Mali Ve Sosyal Haklara Link Genelge ekiyle yayınladığı bilgilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen %30 maaş zammının da yer aldığını ifade etti. Belirtilen artış ile ilgili kanun teklifinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlanacağı ifade edilirken, teklifin mecliste kabul edilmesi ile birlikte Resmi Gazete’de yayınlanması sonrasında 1/1/2023–1/6/2023 dönemi için rakamların yeniden duyulacağı da eklendi.

Haberin Devamı

Yasalaşan kanun ile birlikte 2023'ün ilk 6 aylık sürecinde uygulanacak katsayılar, ücret tavanları ve sözleşme ücreti artış oranları ile birlikte ortalama ücret toplamı üst sınırı esası bağlamında bakanlıkça yeniden duyuru gerçekleştirilecek.

Yapılan tüm duyuru ve paylaşılmış olan genelge ile ilgili açık metne alt kısımda yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı sayfasına ait linkten ulaşabilirsiniz.

Memur maaş katsayıları nasıl hesaplanır?

Memurun aylık haklarını etkileyen üç temel katsayı bulunuyor. Bunlar maaş katsayısı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ve bunlardan en geniş etkilisi ise maaş katsayısı oluyor.

Bu katsayılar her yıl rutin olarak Ocak ve Temmuz aylarında artırılarak güncelleniyor. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü maddesine göre; aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge ve kıdem aylığı gösterge rakamlarının aylık tutarlarına çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı üçer veya altışar aylık dönemler itibariyle uygulanmak üzere Bütçe Kanunları ile belirlenmekle birlikte, Bakanlar Kurulu ülkenin ekonomik gelişmesi, genel geçim şartları ve Devletin mali imkânlarını göz önünde bulundurarak bu katsayıyı yılın ikinci yarısının tamamı veya üçer aylık dönemleri itibariyle uygulanmak üzere değiştirebiliyor.

Haberin Devamı

Taban Aylık Katsayısı

375 sayılı KHK'nın 1 inci maddesine göre taban aylığı;

"Devlet Memurları Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu ve Uzman Jandarma Kanunu hükümlerine göre aylık almakta olan kamu çalışanlarının ücretlerinin belirlenmesinde esas alınan unsurlardan olan taban aylığın miktarı, “taban aylık göstergesi”nin “taban aylık katsayısı” ile çarpımı suretiyle belirleniyor."

Taban aylık göstergesi tüm memurlar için 1000 olarak belirlenmiş olmakla birlikte BKK tarafından üç katına kadar artırılması mümkün bulunuyor.

Haberin Devamı