Gazete Vatan Logo

Mahsuplaşma nedir, mahsuplaşmak ne demek? Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma kalktı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi ile ilgili açıklama yaparak Teşvik ödemesinden mahsuplaşma yok. Her işlemin bir karşılığı var. Ek ödeme almayan hekim veya sağlık çalışanı personel kalmayacak" dedi. Söz konusu açıklamanın ardından “Mahsuplaşma nedir, mahsuplaşmak ne demek?” sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Mahsuplaşma nedir, mahsuplaşmak ne demek? Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma kalktı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hekim ve hekim dışı teşvik havuzu ayrıldı. Hekim dışı sağlık çalışanları teşvik ödemelerini kendileri için ayrılan havuzdan alacak. Artık sabitin de, taban ek ödemenin de bütçeleri ayrı. Teşvik ödeme havuzunda her hizmetin bir değeri var. Teşvik ödemesinden mahsuplaşma yok. Her işlemin bir karşılığı var. Ek ödeme almayan hekim veya sağlık çalışanı personel kalmayacak. Mahsuplaşma uygulamada kaldırıldı. Yönetmelikteki yeri teknik bir husustan ibarettir” ifadelerini kullandı. Peki, Mahsuplaşma ne demek, Sağlık Bakanlığı mahsuplaşma nedir? Mahsuplaşma kalktı mı?

Mahsuplaşma nedir, mahsuplaşmak ne demek?

Sağlık Bakanlığında görev yapan personelin aylık gelirinin; Sağlık Bakanlığı harici diğer kurumlarda çalışan emsal memurlardan düşük olması halinde devreye giren bir uygulamadır. Bu bağlamda, personele “aylık mahsuplaşma” adı altında ödeme yapılarak oluşan farkın giderilmesi ve daha adil bir maaş dağıtımı planlanır.

Sağlık Bakanlığının 39608046 sayılı ve “aylık mahsuplaşma” konulu yazısında, bu uygulamanın yasal zemini bulunabilir. Bakanlık yazısında aylık mahsuplaşmanın, taşra teşkilatlarında ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatlarında geçerli olduğu ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

Bakanlık yazısından yola çıkarak mahsuplaşma tutarının (aylık fark ödemesi) ödenip ödenmeyeceği, şu bilgiler ışığında hesaplanır:

Personelin maaş ve ek ödemelerinin net tutarı, Bakanlık harici kurum ve kuruluşlarda 375 sayılı KHK’nın Ek-9 maddesi uyarınca ek ödemeden yararlanan emsal memurların almış olduğu net ödeme tutarı ile kıyaslanır.

Bu kıyaslama; unvan, kadro derecesi ve kademesi, görev yeri, hizmet yılı ve eğitim durumu bakımından yapılır.

Kıyaslama neticesinde Bakanlık personelinin aldığı toplam tutar, emsal memurların aldığı net tutardan azsa; personele sabit ek ödeme tutarının üzerinde yapılan ek ödemenin net toplamı, oluşan farktan düşülür ve aradaki fark mahsuplaşma tutarı olarak personele ödenir.

Mahsuplaşma kalktı mı?

Mahsuplaşma kalkmadı, sadece teşvik ödemesinden mahsuplaşmanın olmadığı aktarıldı.

Haberin Devamı