Gazete Vatan Logo

Kaymakamlık sınavı 2020 ne zaman yapılacak? 2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman olur?

Kaymakamlık sınavı 2020 konusu araştırılmaya başlandı. Kaymakam olmak isteyenler arama motorları üzerinden 2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman olur? Sorusuna yanıt arıyor. Düzenli olarak her sene kaymakam adaylığı için giriş sınavı yapılıyor. 2019 yılında kaymakamlık için 100 kişilik bir alım yapılmıştı. Peki, Kaymakamlık sınavı 2020 ne zaman yapılacak?

Kaymakamlık sınavı 2020 ne zaman yapılacak? 2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman olur?

Kaymakamlık sınavı 2020 ne zaman yapılacak? 2020 Kaymakamlık sınavı ne zaman olur? Sorularına cevap aranmaya başlandı. Eylül ayında yapılan sınavlar ile ilgili merak edilenler arıyor. İçişleri Bakanlığı’nın Kaymakamlık duyurunu yayımlayacağı tarım sabırsızlıkla bekleniyor.

2020 KAYMAKAMLIK SINAVI NE ZAMAN OLUR?

Kaymakamlık sınavı 2020 tarihi ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Kaymakamlık sınavı ile ilgili 2019 tarihlerine bakıldığında Kaymakamlık başvurularının 19 Eylül’de alındığı, sonuçların da 3 Aralık’ta açıklandığı görülüyor. Bu durum göz önünde bulundurulacak olursa, 2020 Kaymakamlık sınavının Eylül ayında olacağı öngörülüyor.

KAYMAKAMLIK SINAVI 2020 İLANI NE ZAMAN YAYIMLANIR?

İlanlar sınav başvurularından 1,5-2 ay önce yayınlanır. 2020 yılındaki alımlarda ise sınav Eylül ayı gibi yapılacak olursa 2020 yılı Temmuz ayı gibi İçişleri Bakanlığı’nın sitesinden adaylara duyurulacak.

KAYMAKAM SINAVINDA SORUMLU TUTULAN DERLER

Kaymakam adaylığı sınavı Genel Kültür/Genel Yetenek ve Alan Bilgisi olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Sınavda 100 tane çoktan seçmeli soru yer almaktadır.

Haberin Devamı

Genel Kültür/Genel Yetenek bölümünde;

Tarih ( Trablusgarp Savaşı ve sonrası, Atatürk İlke ve İnkılapları, Atatürk’ün hayatı)

Türkçe

Türkiye Ekonomisi

İnsan Hakları ve Demokratikleşme

Alan Bilgisi bölümünde;

Anayasa Hukuku

İdare Hukuku

Mikro İktisat

Makro İktisat

Türkiye’nin İdari Yapısı ve Teşkilatlanma

Mahalli İdareler

Kaymakam olabilmek için sınava girecek adaylar kaynak kitaplardan çalışmalarının yanı sıra;

*1982 anayasasının güncel halini okumalı ve başkanlık sistemini kavramalıdır.

*Geçmiş anayasalarımız ve mevcuttaki anayasamız arasındaki farkları iyice öğrenmelidir.

*İl Özel İdaresi kanunu, belediye kanunu, köy kanunu, mahalli idare birlikleri kanunu

*Kamu Denetçiliği Kurumu kanunu

*Büyükşehir Belediyesi Kanunu

*Kalkınma Ajansları Kanunu

*657 sayılı DMK

*Siyasi Partiler Kanunu

Seçim kanunlarını kavrayarak okumalıdır.

*Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini incelemelidir.

*Cumhurbaşkanlığı teşkilatlanmasını iyice kavramalıdır.

Haberin Devamı

*Bakanlıkların görevleri ve teşkilatlanmasını incelemelidir.

YAZILI SINAVI NASIL OLUYOR?

İçişleri Bakanlığı’nın ilanı sonrasında adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına başvurmaktadırlar. ÖSYM tarafından sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında Ankara’da kaymakam adaylığı giriş sınavı yapılmaktadır. Adayların kaymakamlık sınavında başarılı sayılabilmeleri için en az 70 puan almaları gerekmektedir. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar alım yapılacak kaymakam adayı sayısının 4 katı içerisine girdikleri takdirde mülakata girmeye hak kazanacaklardır. Mülakata girmeye hak kazanan adaylar arasından alım sayısı kadar aday kaymakam adayı olarak seçilecek ve güvenlik soruşturmasından sonra staj dönemleri başlayacaktır.

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı’nda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. Geçtiğimiz senelerde standart sapma uygulanan kaymakamlık sınavında 2018 ve 2019 yılında standart sapma uygulanmamış ve her soru bir puan olarak kabul edilmiştir. Bundan sonraki sınavlarda da her sorunun değerinin bir puan olacağı düşünülmektedir.

Haberin Devamı